Virtuvės šefų olimpiadai besiruošiantys meistrai tikisi parvežti Lietuvai medalį
Jei galvojate, kad olimpinių pergalių siekia tik sportininkai – labai klystate. Dėl geriausiųjų pasaulyje vardo kovoja ne tik lengvaatlečiai, krepšininkai ar slidininkai. Olimpinėse kovose dalyvauja ir virtuvės šefai. Štai jau spalio 5-10 dienomis Vokietijoje vyks pasaulio virtuvės šefų olimpiada „IKA / Culinary Olympics 2012“, kurioje mūsų šaliai atstovaus komanda „Amber Aliance“.
Antradienio popietę sostinės „Ramada“ viešbutyje įvykusiame susitikime buvo pristatyti virtuvės olimpiečiai, dalyvausiantys šioje Erfurte vyksiančioje pasaulinėje virėjų kovoje. Nors renginyje pasirodė ne visi virtuvės šefai, Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK) komandą sudaro kapitonė Aldona Gečienė, šefai Liucija Makovska, Darius Dabrovolskis, Vytautas Samavičius, konditerė Natalija Krasauskienė ir komandos vadovė LRVVK asociacijos prezidentė Rūta Šiušienė. „Amber Aliance“ komanda olimpiadoje pasirodys spalio 8 dieną. Virtuvės šefų kovose taip pat dalyvaus ir pavieniai virtuvės meistrai – Honorata Lyndo, Halina Višnevskaja, Leonardas Maceikanec ir Tomas Rimydis, jie startuos spalio 7 dieną.
„Olimpiadoje mes dalyvaujame jau antrą kartą. Pirmas blynas buvo prisvilęs, bet grįžome su diplomu, o tai yra ketvirta vieta. Iki trečios vietos mums pritrūko 1 balo. Įsivaizduojate, kaip mums buvo liūdna? Todėl šį kartą pradėjome ruoštis iš anksto. Turime pasidarę generalinę repeticiją, stalo sudėjimą. Į tai įeina apšvietimas, staltiesių siuvimas, indai, patiekalų lėkščių pakėlimai. Yra daug nematomų darbų“, – daugeliui nežinomo kulinarijos pasaulio subtilybes atskleidė komandos kapitonė A.Gečienė.
Žinoma, svarbiausias dalykas šioje olimpiadoje – maistas, kuris nepakeitęs spalvos, struktūros ar formos turi išstovėti parodų rūmuose nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro, tačiau kaip pasiekti tokio rezultato, komandos nariai neišduoda.
Pagrindinis pasiruošimas varžyboms vyksta ne mažiau nei du mėnesius, tačiau visus ketverius metus, iki kitos olimpiados, virtuvės meistrai seka naujienas, patiekalų tendencijas ir madą.
„Stalas yra didelis, 3 metrų ilgio ir 3 metrų pločio. Jį mums duoda be nieko, tad viską turime atsivežti. Maža to, gaminimas vyksta naktimis, kai atsilaisvina virtuvės. O 6 valandą ryto susirenkame daiktus ir važiuojame į to miesto parodų rūmus “, – apie naktinį darbą pasakojo komandos kapitonė, o paklausta, kada virėjai miega, tik nusijuokė. Pailsi olimpinė rinktinė tik grįžusi namo.
Karšti ir šalti vieno kąsnio užkandžiai, restoraniniai desertai, vegetariški restoraniniai patiekalai, karšti restoraniniai patiekalai ir ne mažesnė nei 70 centrimetrų aukščio skulptūra. Tokius patiekalus komisijai turės pateikti visos olimpiadoje dalyvaujančios komandos. „Šiais metais skulptūra vadinsis „Žaidimas su vandeniu“, – atskleidė R.Šiušienė, tačiau detalių neišdavė. Ant konkursinio stalo patiektuose patiekaluose taip pat negali kartotis produktai. Jei vieno patiekalo ingredientas, pavyzdžiui, morkos, kitas patiekalas turi apsieiti be jų.
Kadangi mūsų šalyje nėra didelio egzotinių vaisių, daržovių ar kitų produktų pasirinkimo, „Amber Alience“ komanda naudos salierą, cukiniją, buroką, morką. „Šie produktai gal ir skamba paprastai, tačiau juos kankini ir kartais jų gali net nebeatpažinti patiekale“, – tikino R.Šiušienė. Nors konkurso metu patiekalai, išstovėję visą dieną ir apžiūrėti tūkstančių lankytojų, nėra ragaujami, labai svarbu, kad ingredientai būtų parinkti logiškai, o ne, kaip sakė komandos vadovė, pridėta „pievų“.