Viskas iš morkų

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.
Morkos / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Nors morkos yra vienos populiariausių daržovių, tačiau ką iš jų paruošti, išskyrus salotas, fantazijos dažnai pritrūkstame. Išties šie vitaminų gausūs šakniavaisiai pravers ir verdant sriubą, ir kepant pyragą, ir gaminant dar daug kitokių patiekalų.

Morkų sriuba

Jums reikės: 3 morkų, po ½ litro pieno ir vandens, 2 šaukštų manų kruopų, ryšulėlio petražolių, druskos pagal skonį.

* Morkas nuskuskite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite, kol morkos suminkštės. Tada sutrinkite elektriniu maišytuvu.

* Į sriubą visą laiką maišydami berkite manus. Pavirkite dar 5 minutes, tada supilkite pieną.

* Išvirusią sriubą gardinkite smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

Salotos su riešutais

Jums reikės: 3 morkų, 2 obuolių, saujos razinų, ½ stiklinės graikinių riešutų, 2 salierų stiebų, 2 šaukštų majonezo, 3 šaukštų natūralaus jogurto, 1 šaukšto citrinų sulčių.

* Riešutus ir razinas užpilkite karštu vandeniu ir kurį laiką palaikykite.

* Morkas sutarkuokite, obuolius ir saliero stiebus supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite į dubenį. Nuvarvinkite ir sumeskite razinas bei riešutus.

* Citrinų sultis sumaišykite su majonezu ir jogurtu. Gautu padažu skaninkite salotas.

Morkų pyragas

Jums reikės: 500 g morkų, 3 kiaušinių, 100 g sviesto, 2 stiklinės cukraus, 2,5 stiklinių miltų, po 1 šaukštelį vanilinio cukraus, maltų gvazdikėlių ir kepimo miltelių, cukraus pudros pyragui apibarstyti.

* Cukrų išplakite su kiaušiniais. Sviestą ištirpdykite ir supilkite į kiaušinių masę.

* Kepimo miltelius įmaišykite į miltus. Pamažu berdami miltus supilkite į kiaušinius. Suberkite vanilinį cukrų, gvazdikėlius. Tešlą gerai išmaišykite.

* Morkas sutarkuokite stambia trintuve ir įmaišykite į tešlą.

* Viską sukrėskite į skardą ir apie valandą kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.


Saldainiukai

Jums reikės: 3 morkų, 200 g kokoso drožlių, 100 g graikinių riešutų, 50 g migdolų, 150 g cukraus pudros.

* Morkas nuskuskite, nuplaukite ir pasmulkinę virkite, kol suminkštės. Tada sutrinkite elektriniu maišytuvu, kad taptų piurė. Įmaišykite cukraus pudrą.

* Graikinius riešutus ir migdolus sumalkite kavamale ir įmaišykite į morkų masę. Sudėkite ir kokoso drožles (dalį pasilikite saldainiams papuošti). Gautą masę gerai sumaišykite ir iš jos formuokite nedidelius rutuliukus. Juos apvoliokite kokoso drožlėse. Tada dėkite valandai į šaldytuvą.

Sotus troškinys

Jums reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių, 3 morkų, 2 svogūnų, 2 pomidorų, 1 paprikos, 200 g cukinijų, 2 česnako skiltelės, alyvuogių aliejaus kepti, druskos ir mėgstamų prieskonių pagal skonį, petražolių lapelių.

* Daržoves nuvalykite ir nuplaukite. Morkas supjaustykite gabalėliais, svogūnus pusžiedžiais, paprikas šiaudeliais, cukinijas nedideliais gabalėliais.

* Pomidorus įpjaukite ties kotelio tvirtinimosi vieta ir nuplikykite verdančiu vandeniu.

* Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, sudėkite morkas ir svogūnus bei trintus česnakus. Pakepkite kelias minutes, tada įpilkite ½ puodelį vandens ir uždengę troškinkite, kol daržovės suminkštės.

* Avinžirnius perplaukite vandeniu ir kartu su pomidorais, paprika bei cukinijų gabalėliais sudėkite į keptuvę. Viską sumaišykite ir dar apie 10 min. patroškinkite.

* Gatavą troškinį patiekite pagardinę petražolių lapeliais.