Ž. Diawaros rytas – šį savaitgalį kvapnus ne tik dėl bundančio pavasario
Kaip ir dažno lietuvio, taip ir renginius su vyru Viktoru Diawara mielai Vilniaus menų fabrike „Loftas“ globojančios Živilės Diawaros rytas prasideda nuo puodelio kavos. Šiais metais tikriausiai kvapniausiame Vilniaus kavos festivalyje apsilankiusi Živilė džiaugėsi radusi saulės apšviestą kampelį, vidiniame „Lofto“ kieme. Kartu su kitais lankytojais ji dalijosi savo mintimis apie renginį, priviliojusį kavos gurmanus iš viso pasaulio.
Trys dienos – dedikuotos kaip ant mielių augančiai kavos kultūrai, kavinių ir restoranų profesionalams ir, žinoma, kavos mėgėjams.
Šiais metais Vilniaus kavos festivalis savo lankytojams pasiūlė ne tik stebėti Lietuvos čempionatus: piešimo puta ir kavos ragavimo, bet ir stebino naujomis erdvėmis. Dalyvių ratas šiais metais išsiplėtė, čia galima pamatyti bene visus vietinius kavos skrudintojus, kai kurie atvyko net iš kitų pasaulio šalių. Iki sekmadienio vakaro apsilankiusieji „Lofte“ ras geriausias „baristas“, kavos virėjus ir pačią puikiausią kavos įrangą.
Nors šeštadienį kaitino saulė, tačiau Vilniaus gyventojų tai nuo apsilankymo uždaroje festivalio erdvėje neatbaidė. Susirinko begalės kavos gurmanų, atvyko svečiai iš kavos gamyba ir gėrimo tradicijomis garsėjančių šalių. Ne vienas italas suko ratus ir drąsiai kalbino vietinius verslininkus.
Vidiniame „Lofto“ kieme įsikūrusi Živilė Diawara džiaugėsi tokiu vilniečių susidomėjimu.
„Smagu, kad tiek žmonių domisi neįprastu festivaliu. Šiose erdvėse jis vyksta pirmą kartą. Per dieną ir pati išgeriu ne vieną kavos puodelį. Kiekvienas mano rytas prasideda šiuo ritualu. Kartais net pagalvoju, kad reikėtų mažiau, tačiau besisukant tokiame kaip aš versle, dažnai šis gėrimas gelbsti. Mūsų šeimoje kavos išgeriama tikrai daug. Kokios? Mėgstamiausios neįvardinsiu. Patinka ir su pienu, ir juoda“, – neslėpe Živilė.
Kovo 24 dieną Vilniaus kavos festivalio metu taip pat vyko edukaciniai susitikimai ir praktinės dirbtuvės, vadinamieji „workshopai“. Jų metu mūsų šalies kavos profesionalai ir svečiai iš užsienio dalijosi savo patirtimi, įžvalgomis ir patarimais, kaip kuo geriau galima įsisavinti kavą ne tik kaip mėgstamą gėrimą, gyvenimo būdu tapusią profesiją, bet ir pažvelgti į kavos vartojimą iš aplinkai draugiškos perspektyvos.