Zanavykų krašto atradimai: M. Starkus ir V. Radzevičius skanavo alaus sriubos ir keptų balandžių

V. Radzevičius ir M. Starkus / Laidos rengėjų nuotr.
V. Radzevičius ir M. Starkus / Laidos rengėjų nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Garsiausi Lietuvos keliautojai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius kiekvieną šeštadienį TV3 žiūrovus nukelia į skirtingą mūsų šalies kampelį. Šį kartą laidos „Aplink Lietuvą“ vedėjai kartu su Turizmo departamentu aplankys Zyplių dvarą, ragaus alaus sriubos ir parodys, kur gimsta cukrus.

M. Starkus ir V. Radzevičius dar kartą įrodys, kad keliauti po Lietuvą visais metų laikais yra puikus pasirinkimas, o šaltas metų laikas nuspalvina kelionę labai netikėtomis spalvomis. Kartu su keliautojais pasivažinėti po Lietuvą išsiruošė ir istorijos mokslų daktarė Neringa Dambrauskaitė. Tubelių kaime stūksantį Zyplių dvarą istorikei aprodys dvaro atstatytojas, Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Jis atgaivintą Zyplių dvarą pavertė turistų traukos centru.

Keliautojai užsuks ir į Zanavykų krašto istoriją ir kultūrą puoselėjantį Zanavykų muziejų. V. Radzevičius įsitikinęs – jei lankotės Zanavykų krašte, šį muziejų aplankyti yra būtina. Muziejus yra įrengtas buvusioje dvaro vežiminėje. Ekspozicijoje galima pamatyti Zanavykų krašto papročius: nuo vedybinių apeigų iki ūkio padargų.

M. Starkus ir V. Radzevičius dalyvaus ir vyriškoje edukacinėje programoje – skrynių tapyme. Ir nors atrodytų, kad toks užsiėmimas visai netinka vyriškai lyčiai, abu keliautojai nenusivils pramoga.

„Man ne tiek patiko tapymas ar gėlytės, kurias mes piešėme. Man patiko susikaupimas ir ta meditacija. Išmanusis telefonas padėtas į šalį, negalvoji, kas vyksta socialiniuose tinkluose. Susikaupi darbui ir tai tau patinka“, – sakys M. Starkus. „Tai padaryti buvo gana paprasta, nes pateikiama metodinė medžiaga, tau paaiškina, kaip ką daryti“, – pasakos V. Radzevičius. Kraičio skrynelę jis nusprendė padovanoti istorikei Neringai Dambrauskaitei, o M. Starkus – savo trims dukroms.

Keliautojai nepraleis progos paragauti ir alaus sriubos bei keptų balandžių. Nors LDK laikais šie patiekalai nieko nestebindavo, šiandien tai skamba netikėtai ir net keistai. „Išsipildė mano sena svajonė. Apie šią sriubą buvau skaitęs ne viename šaltinyje, tačiau niekad nebuvau ragavęs. Dabar man tai pavyko padaryti ir labai tuo džiaugiuosi“, – kalbės V. Radzevičius, padėjęs kuchenmeisteriui gaminti.

„Nuostabi, labai skani sriuba. Tik gerai įtempęs skonio receptorius galėjai įsivaizduoti, kad sriuboje yra alaus kartumo. Jei nebūtumei man pasakęs, kad čia yra alaus sriuba, nebūčiau apie tai pagalvojęs. Sriuboje nėra alkoholio, nereikia panikuoti“, – patiekalą girs M. Starkus.

„Aplink Lietuvą“ vedėjai aplankys ir Gelgaudiškio dvarą. M. Starkus ir V. Radzevičius nepraleis progos užsukti ir į Marijampolės cukraus fabriką. Jame keliautojai bus supažindinti su cukraus gaminimo procesu. „Šios vietos aplankymas labai tinkamas jaunesniems. Tačiau tinka ir suaugusiems, juk ne visi esate matę, kaip gaminamas cukrus“, – sakys V. Radzevičius.