Žinomi gurmanai Vilniuje atidarė penktąjį Austrių festivalį

Prasidėjo penktasis Austrių festivalis/Irmanto Gelūno/„Žmonės Foto“ nuotr.
Prasidėjo penktasis Austrių festivalis/Irmanto Gelūno/„Žmonės Foto“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Lapkritį Lietuvoje reikėtų pervadinti austrių mėnesiu, nes kasmetis Austrių festivalis jau penktą kartą kviečia rudenį pagardinti jūrų gėrybėmis. Šefai iš net 65 restoranų ir barų lapkričio 14–17 d. kviečia paragauti įvairiausių patiekalų iš austrių net devyniuose Lietuvos miestuose, o PLC „Panorama“ įsikūrusiame austrių turgelyje galima rinktis iš 15 skirtingų rūšių moliuskų.

„Austrių festivalis – tai šventė visiems, ir jūros gėrybių mėgėjams–gurmanams, ir gastrosmalsuoliams, kurie nėra ragavę šių moliuskų, nes galbūt neturėjo progos arba tiesiog nedrįso, – sako renginio sumanytoja ir organizatorė Indrė Leikauskė. – Austrės yra nepaprastai įvairus delikatesas, jų esama daugybės rūšių, o paruošimo būdų įvairovė – neišsemiama.“

Organizatorė džiaugiasi, kad festivalis nepaprastai išaugo – prieš penkerius metus pirmą kartą vykusioje austrių šventėje dalyvavo penki Vilniaus restoranai, o šiemet austrių patiekalų ragauti kviečia šefai net iš devynių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Utenos, Šiaulių, Anykščių ir Druskininkų.

„Prie festivalio prisijungė net 65 barai ir restoranai, o pavėlavusieji jungiasi iki paskutinės minutės, – sako I. Leikauskė. – Kiekvienas iš jų pasiūlys kažką unikalaus, pagal savo konceptą, patieks austres ir klasikiniais, ir netikėtais deriniais.“

Lietuvos šefai siūlys ragauti austres su stipriaisiais gėrimais, su grybais, įvairiais sūriais, alyvuogių aliejumi, maišys austres į jautienos tartarą, keps picas, burgerius ir įvairius kitus patiekalus. 

Norintieji parsinešti austrių namo ar paeksperimentuoti savo pačių virtuvėje kviečiami apsilankyti specialiame austrių turgelyje, kuris veiks PLC „Panorama“ gourmet zonoje. Čia bus pardavinėjama net 15 rūšių austrių, kurių paprastai sunku rasti Lietuvoje.