Žinomi žmonės leidosi į gurmaniškų Italijos skonių degustaciją Kaune
Šį, trečiadienio, vakarą gurmaniško maisto gerbėjai, kurių gretose – ir žinomi šalies veidai, rinkosi į parduotuvės „Itališko skonio gurmanai“ atidarymą Kaune prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“. Čia jų laukė net dviejų italų šeimų atstovai, kvietę susipažinti su išskirtinio skonio produktų gaminimo paslaptimis bei čia pat visko paragauti.
Pasak parduotuvių „Itališko skonio gurmanai“ ir pirmosios Pabaltijyje alyvuogių aliejaus mokyklos įkūrėjos Liana Davletšinos, lietuviai labai mėgsta itališką virtuvę: „Vis dažnesnės kelionės didina išprusimą – žmonės keliauja, ragauja, o grįžę ieško tikrų skonių, naujų patirčių čia. Savo parduotuvėse daug ką siūlome ragauti, supažindiname, dalinamės receptais.“
Iki šiol parduotuvės „Itališko skonio gurmanai“ veikė Vilniuje bei internete. Po penkerių metų poreikis žengti į laikinąją sostinę gimė natūraliai. „Kaune turime nemažą klientų ratą, kuriam nuo šiol nereikės specialiai vykti į Vilnių šviežio sūrio ar gero aliejaus“, – sako alyvuogių aliejaus ekspertė, Viduržemio jūros regiono gyvenimo būdo ir mitybos ambasadorė L. Davletšina.
„Po Italiją važinėjame nuolat: dalyvaujame parodose, lankome rekomenduojamus ūkius ir tik savo akimis pamatę visą gamybos procesą, išragavę produktus, juos atsirenkame. Šiuo metu bendradarbiaujame su maždaug 70 ūkių. Tai darome tik tiesiogiai“, – pasakoja L. Davletšina, besižavinti Italijos žmonių paprastumu, nuoširdumu ir puikiu oru.
Kaune surengtą šventinį vakarą gurmaniškų skonių mėgėjai dalyvavo profesionalioje degustacijoje – ragavo ypač tyro alyvuogių aliejaus iš Italijos pietryčių regiono Apulijos, gausybės rūšių ožkos, karvės, avies aromatingų pieno sūrių, atkeliavusių iš Pjemonto, Šiaurės Italijos. Vakarą vainikavo tepamo Gorgonzolos Strach‘in sūrio, gaminamo pagal specialų Castagna šeimos receptą, degustacija.
„Italija yra mano meilė, o maistas yra tiesiog dieviškas?“ – aistros Italijos skanėstams neslėpė dizainerė Audronė Bunikienė.
„Dievinu italų kultūrą, mentalitetą ir jų požiūrį į maistą. Kas gali būti geriau nei vakaras su tuose kraštuose užaugintu ar pagamintu maistu?“, – retoriškai klausia degustacijoje dalyvavęs marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis, prisipažįstantis, kad negali atsispirti sūriams, o iš kelionių po Italiją parsivežantis ne vieną nuodėmės vertą užkandį ar gėrimą.
Kauniečiai ir miesto svečiai naujoje parduotuvėje ras vieną didžiausių ne tik Lietuvoje, bet ir Rytų Europoje, kokybiškų tikrų alyvuogių aliejų pasirinkimą. „Alyvuogių aliejų paslapčių mokausi penkerius metus. Kiekviena rūšis atrinkta po apsilankymų ūkyje. Dažnai dalyvauju ne tik aliejaus spaudimo procese, bet ir pati skinu alyvuoges. Noriu viską patirti pati, įsitikinti, o tik tada siūlyti produktą mūsų parduotuvėse“, – pasakoja L. Davletšina, sertifkuota alyvuogių aliejaus degustuotoja ir pirmoji Pabaltijyje alyvuogių aliejaus someljė.
Į „Itališko skonio gurmanus“ kiekvieną pirmadienį atkeliauja švieži ir brandinti sūriai. Asortimentą neseniai papildė Livorno mieste skrudinama šviežia kava, produktai su natūraliais trumais, vieninteliai pasaulyje brandinti ryžiai, netrukus bus pristatyti Lietuvoje dar nematyti itališki vynai.
Kaune duris atvėrę „Itališko skonio gurmanai“ pritraukė būrį kokybiškų delikatesų mėgėjų. Gurmaniškoje degustacijoje dalyvavo vedybų planuotoja, renginių organizatorė Kristina Kaikarienė su dukra Kriste, Buvęs LR kultūros ministras Šarūnas Birutis su žmona Rasa, plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis, dainininkas Martynas Kavaliauskas su mylimąja Rusne, televizijos prodiuseris Gediminas Juodeika su drauge, papuošalų kūrėja Elvyra Monginienė, mentalistas Nicholas Kin, plaukų stilistas Karolis Murauskas ir kiti.