Žinomos moterys atskleidžia, kas svarbiausia ant Velykų stalo

Amelija Jakučionė-Žliobė ir Beata Tiškevič/Asmeninio archyvo ir Ugnės Henriko nuotr.
Amelija Jakučionė-Žliobė ir Beata Tiškevič/Asmeninio archyvo ir Ugnės Henriko nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Velykos šiemet bus kitokios – dėl karantino dauguma švęs mažesniuose šeimos rateliuose ar net vieni. Tačiau šventinis stalas vis tiek bus ruošiamas. Tad kaip apsiperkant rečiau ir didesniais kiekiais neišmesti maisto, pasakoja žinomos Lietuvos moterys, kartu atskleidžiančios kaip atrodys jų šventinis rytas.

B. Tiškevič pagarbą maistui įskiepijo močiutė

Maisto tausojimo tema rašytojai Beatai Tiškevič yra artima ne tik per šventes. Anot jos, svarbu atminti, kad ne visi gali mėgautis maisto įvairove ir gausybe. „Prisimenu savo močiutę, kuri patyrė didžiulius sunkmečius ir karą. Ji iki pat gyvenimo galo išsaugojo įprotį sunaudoti visą maistą ir šiukštu niekada jo neišmesti“, – sako žinoma moteris.

Į Velykų pusryčių stalą B. Tiškevič šiemet žiūri paprastai. Ji juokauja, kad avokadas yra veganų kiaušinis ir, nors vegane savęs nelaiko, planuoja pasigaminti jų su grikiais ir saulėje džiovintais pomidorais. 

Beata Tiškevič/Ugnės Henriko nuotr.
Beata Tiškevič/Ugnės Henriko nuotr.

„Desertui paruošiu ispaninio šalavijo sėklų pudingą su mangais ir bananais, kavos su avižų pienu – ir tai bus puikūs bei sveiki Velykų pusryčiai! Šis laikas mane moko saiko jausmo: suvokti, kad turiu daugiau negu pakanka ir nuraminti vidinį godumą. Neretai per šventes stalai lūžta nuo tiek valgių, kiek, tikriausiai, šeima nepajėgtų suvalgyti net per kelias dienas. Tačiau ne tai apibrėžia mūsų ryšio tvirtumą ir meilę. Gal tas perkrautas lėkštes galėtų atstoti šypsena ir gražūs žodžiai, išsakyti vieni kitiems?“ – klausia B. Tiškevič.

Neišmesti maisto kasdienybėje jai pavyksta stengiantis per daug neprigaminti. Taip nutikus, patiekalų likučius laiko sandariai uždarytuose indeliuose šaldytuve, o kitą dieną pasišildo juos pusryčiams arba pietums.

Ant A. Jakučionės-Žliobės Velykų stalo – kasdieniniai produktai

Nors tinklaraštininkė Amelija Jakučionė-Žliobė Velykas įprastai švenčia dideliame šeimos rate, šiemet jas sutiks tik su vyru ir vaikais, o ant jų stalo guls paprastas, kasdienis maistas.

„Neplanuoju įmantrių patiekalų, nes žinau, kad bus sunku rasti laiko jų gaminimui, kai visi trys mažieji yra namuose ir reikalauja dėmesio. Šventę man sukuria ne tik maistas, kurį padedame ant stalo. Ją susikuriu savo galvoje, kai sąmoningai jai nusiteikiu. Svarbiausia – smagiai praleisti laiką kartu su mylimiausiais, prisiminti už ką esame dėkingi ir atsisukti į tikruosius dalykus“, – sako moteris.

Kaip kasdienybėje, taip ir per šventes A. Jakučionė-Žliobė stengiasi, kad ant stalo būtų kuo paprastesnis ir tikresnis maistas. Jau tradiciškai Velykų rytą jų šeimoje svarbiausi kiaušiniai ir duona.

„Skamba paprastai, bet vaikų ir mūsų rankomis marginti kiaušiniai, šviežia namuose kepta duona ir dar keli priedai – tai viskas, ko reikia šeimos Velykų pusryčiams. Maisto švaistymas yra didžiulė pasaulinė problema, nes maždaug trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama. Šie skaičiai yra neįtikėtini, žinant, kiek daug energijos, resursų ir lėšų reikia maisto pramonei. Todėl artimuosius visuomet skatinu įdėti šiek tiek pastangų, kad maisto išmesti netektų“, – sako A. Jakučionė-Žliobė.

Amelija Jakučionė-Žliobė/Asmeninio archyvo nuotr.
Amelija Jakučionė-Žliobė/Asmeninio archyvo nuotr.

5 patarimai, kad maisto nereikėtų išmesti

Net ir gausioje šeimynoje A. Jakučionei-Žliobei neišmesti maisto padeda dvi priemonės: šeimos meniu planavimas ir teisingas produktų bei patiekalų laikymas. Kartu su „Ikea“ interjero dizainere jos dalijasi praktiniais patarimais, kurie aktualūs ne tik artėjant šventei, bet ir šiomis dienomis, kai parduotuvėje lankomės rečiau ir perkame daugiau.

Planuokite pirkinius. A. Jakučionė-Žliobė rekomenduoja sudaryti šventės ar savaitės meniu, pagalvojant, ką norėtųsi gaminti ar valgyti. Iš patirties pastebi, kad planuojant tik galvoje, sunkiau įvertinti kiekius. Sudarius sąrašą vertėtų dar kartą jį kritiškai peržvelgti ir įvertinti, ar tikrai visą maistą suvartosite, o tada atmetimo būdu išbraukti keletą eilučių.

„Maistą planuoju visada, šventės ne išimtis. Tai padeda ir sutaupyti, ir išvengti maisto švaistymo. Šiemet, kai dauguma Velykas švęsime tik su artimiausiais šeimos nariais, reikia pagalvoti, kaip pagaminti tiek, kad viską suvalgytume. Dabartinė situacija mane skatina dar labiau atsisukti į paprastumą, taigi Velykų valgiai mažai skirsis nuo kasdienio mūsų šeimos maisto. Įprastą, visos šeimos mėgstamą patiekalą, galime patiekti skoningai padekoravę gražiuose induose ir ant šventiškai padengto stalo jis taps puikiausiais Velykiniais pietumis“, – sako tinklaraštininkė.

Skirtingiems patiekalams – atskiros dėžutės. Net jei lieka visai nedaug pagaminto patiekalo, A. Jakučione-Žliobė niekuomet jo neišmeta. Uždaro į dėžutę ir padeda į šaldytuvą. Anot jos, skirtingus patiekalus dėti reikėtų į skirtingas dėžutes, kad nesusimaišytų jų skoniai ir kvapai.

Interjero dizainerė Eglė Čyvė priduria, kad vienoje talpoje sudėti skirtingų patiekalų likučiai greičiau genda. Kai likučių nedaug, ji pataria naudoti dėžutes su įdėklais, leidžiančiais atskirti pagrindinį patiekalą nuo salotų ir padažo, o šaldytuve sutaupyti vietos.

Likučius sudėkite į skaidrius indelius. „Dažnai per porą dienų šaldytuve susikaupia kelios dėžutės su įvairiais likučiais. Tuomet gaminu likučių pietus ar vakarienę. Jei matau, kad jų mažoka – šalia atsiranda kepti kiaušiniai, didelis dubuo salotų ar kepalas šviežiai keptos duonos. Atradau, kad man svarbu maisto likučius ir kitus produktus laikyti skaidriuose indeliuose. Kitu atveju juos pamirštu ir jie stovi šaldytuve, kol sugenda“, – sako A. Jakučionė Žliobė.

Kadangi kiaušinių dažymas vaikams itin smagi pramoga, moteris žino, kad po švenčių liks virtų kiaušinių. Iš jų galima padaryti gausybę patiekalų, o labiausiai jai patinka gaminti kiaušinių salotas sumuštiniams. Jas skanauja ant skrudintos duonos riekelių su šviežiomis daržovėmis.

Interjero dizainerė priduria, kad skaidriuose induose vertėtų laikyti ir ilgai negendančius, birius produktus. Ne tik todėl, kad tuomet produktai nepabyra, o spintelėse visko telpa daugiau, bet ir valgyti tai skatina sveikiau: „Mes linkę valgyti tai, ką matome. Todėl sveikesnių maisto produktų, pavyzdžiui, kruopų laikymui rekomenduojama naudoti skaidrius indus. Be to, tai leidžia matyti, kiek ir kokių produktų likę, lengviau planuoti pirkinius“.

4. Nemaišykite visų ingredientų su padažais. Per Velykas pagaminus daug mišrainės ar salotų, A. Jakučionė-Žliobė su majonezu ar padažais maišyti siūlo tik tokią dalį, kurią nešite ant stalo. Likusias salotas pataria palikti šaldytuve be padažo, sandariame inde. Taip daržovės išskirs mažiau drėgmės ir kitą dieną turėsite šviežią patiekalą.

Eglė sako, kad laikant maistą stikliniuose indeliuose, jį ant Velykų stalo patiekti galima ir tiesiai juose. „Prie stiklinių indelių priderinti bambukiniai dangteliai, ne tik suteiks jaukumo stalui, bet galės būti panaudoti kaip padėkliukai maistui ir padažams. Pavalgius tereikės uždengti ir padėti atgal į šaldytuvą. O geriausia žinia – tokį stalą padengsite vos per kelias minutes.“

Dedikuokite atskirą lentyną šaldytuve. A. Jakučionė-Žliobė sako, kad daržoves, pieno ir mėsos produktus laiko atskiruose šaldytuvo stalčiuose ar lentynose.