Žuvis – ir šventei, ir kasdienai
Žuvies reikėtų valgyti, kad gautume organizmui reikalingų medžiagų. Kepta, troškinta, marinuota žuvis ar silkė – skanus, lengvas ir naudingas produktas. Skonis priklausys nuo to, kaip ją ruošite ir patieksite – vieną ar su įvairiomis daržovėmis, žolelėmis, pagardintą kitais produktais.
Orkaitėje kepta žuvis
Jums reikės: 4 gabalėlių mėgstamos žuvies filė, 4 pomidorų, 2 nedidelės cukinijos, 2 svogūnų, 100 g juodųjų alyvuogių, 50 ml alyvuogių aliejaus, saujelės petražolių lapelių, po šaukštą Dižono garstyčių ir citrinų sulčių, 1 skiltelės česnako, maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
* Žuvies filė nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite, ištrinkite druska, pipirais ir aliejumi.
* Nuvalykite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūnus, cukinijas ir pomidorus. Daržoves sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais. Sudėkite į skardą. Ant viršaus užpilkite ir šlakelį aliejaus. Kepkite apie 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
* Padažui suplakite likusį aliejų ir garstyčias, sutrinkite ir įmaišykite česnaką. Smulkiai supjaustykite ir įmaišykite alyvuoges.
* Iškepusią žuvį patiekite ant viršaus uždėję keptų daržovių, aplieję padažu ir pabarstę kapotomis petražolėmis.
Lydeka pataluose
Jums reikės: 1 kg lydekos, 3 morkų, 2 svogūnų, ½ stiklinės pomidorų pastos, 2 šaukštų rapsų aliejaus, šaukšto miltų, žiupsnelio maltos raudonosios paprikos, druskos ir pipirų.
* Morkas nuskuskite, nuplaukite ir stambiai sutarkuokite. Svogūnus nuvalykite ir smulkiai supjaustykite. Daržoves sudėkite į keptuvę, užpilkite porą šaukštų vandens ir uždengę šiek tiek patroškinkite, kad suminkštėtų. Tada įpilkite aliejaus ir pomidorų pastos, suberkite maltą papriką, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar apie 5 min. patroškinkite.
* Žuvį nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, apvoliokite miltuose ir apkepinkite gerai įkaitintoje keptuvėje.
* Į puodą sluoksniuokite troškintas daržoves ir žuvies gabalėlius. Viską patroškinkite apie 7 min. uždengtame puode, tada ugnį užsukite, o patiekalą dar kurį laiką palikite puode. Patiekite tiek karštą, tiek šaltą.
Silkių salotos su obuoliais
Jums reikės: 3 su lupenomis virtų bulvių, 3 virtų burokėlių, 2 svogūnų, 2 obuolių ir 2 virtų morkų, 3 virtų kiaušinių, 2 silkių, po ½ stiklinės majonezo ir natūralaus jogurto, druskos pagal skonį.
* Silkes nuplaukite, nuvalykite ir sutvarkę supjaustykite nedideliais gabalėliais.
* Svogūnus nuvalykite, supjaustykite ir užpilkite verdančiu vandeniu. 10 min. palaikykite, tada nuliekite šaltu vandeniu.
* Majonezą sumaišykite su jogurtu, pasūdykite.
* Stambia tarka sutarkuokite bulves, morkas, burokėlius ir obuolius. Į dubenį sluoksniuokite bulves, padažą, silkę, svogūnus, morkas, padažą, burokėlius, obuolius, padažą ir tarkuotus kiaušinius.
* Prieš patiekdami šias salotas bent 2 val. palaikykite šaldytuve.
Lašišinių žuvų užkandėlė
Jums reikės: 250 g sūdytos ar rūkytos lašišos arba upėtakio, 1 ilgavaisio agurko, 1 citrinos, 5 šaukštų grietinės, žiupsnelio petražolių, maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
* Agurką supjaustykite ilgomis juostelėmis bulvių skustuku. Sudėkite į lėkštę, užbarstykite druska ir 10 min. palikite, kad išsiskirtų nereikalingas skystis.
* Žuvį taip pat supjaustykite kiek galima ilgesnėmis ir plonesnėmis juostelėmis.
* Išspauskite citrinų sultis. Jas sumaišykite su grietine, įberkite pipirų.
* Iš agurkų ir žuvies susukite gėlytes, gražiai sudėliokite į lėkštę. Viduryje lėkštės padėkite indelį su padažu.
Starkis drebučiuose
Jums reikės: 500 g starkio, 25 g želatinos, 2 morkų ir 1 svogūno, 50 g lukštentų krevečių, kelių kvapiųjų pipirų, 2 saliero stiebų, 3 gvazdikėlių, 2 lauro lapų, citrinos, krapų šakelių.
* Po šaltu vandeniu nuplaukite žuvį ir ją išdarinėkite, nulupkite odą, kiek įmanoma, išrinkite kaulus, atskirkite filė. Ją supjaustykite gabalėliais ir atidėkite į šalį.
* Žuvies odą, galvą gerai nuplaukite ir sudėkite į puodą. Pridėkite nuvalytus ir stambiai supjaustytus svogūnus ir morkas, užpilkite apie 1,5 l vandens. Virkite ant nedidelės ugnies apie pusvalandį vis nurinkdami putas. Tada sultinį nukoškite, suberkite prieskonius, pasūdykite, sudėkite žuvies gabalėlius. Ir dar apie 10 min. pavirkite. Tada žuvį išimkite ir jos gabalėlius sudėkite į indą, kuriame ruošite drebučius.
* ½ stiklinės šilto vandens ištirpinkite želatiną. Ją supilkite į sultinį, pakaitinkite iki virimo, bet jokiu būdu neužvirkite. Sultiniu užpilkite žuvį, išdėliokite plonomis riekelėmis supjaustytą morką, krevetes. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
* Puoškite krapų šakelėmis ir citrinos griežinėliais.