Naujo mokslinio tyrimo rezultatai teikia optimizmo: valgydami žuvį ir vartodami žuvų taukus galime beveik perpus sumažinti tikimybę, kad mūsų venose susidarys kraujo krešuliai.
Maždaug kas 37 sekundes pasaulyje numiršta žmogus dėl ligos, kurią sukelia venose susidaręs kraujo krešulys. Ši pavojinga liga – venų tromboembolija (dar vadinama tromboze) – yra trečia pagal dažnumą širdies ir kraujagyslių liga pasaulyje. Dažniau žmonės serga tik išemine širdies liga ir insultu.
Norvegų mokslininkaų atliekamas tyrimas truko net 16 metų. Jie analizavo 23,6 tūkstančių 25–97 metų amžiaus žmonių duomenis. Tyrimas atskleidė, kad tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėja kone perpus, kai žmogus dažnai valgo žuvies ir vartoja žuvų taukus.
Tiems, kurie valgė žuvies ne mažiau nei 3 kartus per savaitę ir vartojo žuvų taukus, tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėjo net 48 proc., palyginti su tais, kurie žuvies valgė vidutiniškai 1–2 kartus per savaitę, o žuvų taukų nevartojo visai.
Žmonėms, kurie valgė daug žuvies (3 kartus per savaitę ir dažniau), bet nevartojo žuvų taukų, venų krešulių rizika sumažėjo tik 22 proc.
2013 m. „Socialinių tyrimų centro“ atliktas reprezentatyvus gyventojų įpročių ir elgsenos tyrimas parodė, kad tiek žuvies, kiek rekomenduoja mitybos ir sveikatos specialistai – 2–3 kartus per savaitę, – valgo tik 10 proc. Lietuvos gyventojų. Visi kiti žuvies valgo kur kas rečiau arba jos nevalgo visai.
Pastaraisiais dešimtmečiais atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie patvirtino žuvų taukų ir juose esančių omega-3 riebalų rūgščių naudą. Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia širdies darbą, kraujo lipidų lygį, mažina trombozės riziką, kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių funkciją. Naujausi tyrimai šį sąrašą leidžia papildyti ir venų tromboembolijos rizikos mažinimu.
Pridedame receptų su žuvimi. Skanaus!