10 būtiniausių maisto produktų moterims
Kiekvienai moteriai labai svarbu iš kasdienio mitybos raciono gauti atitinkamų vitaminų ir naudingų maisto medžiagų. Juk kiekviena daliosios lyties atstovė nori būti graži, sveika ir laiminga.
Pateikiame 10 maisto produktų, kurie padės moterims išlikti gražiomis, jaunomis ir sveikomis.
1. Žuvis
Žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stimuliuoja smegenų veiklą, stiprina kraujagysles bei užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi. Šios rūgštys be kita ko, ypač naudingos nėštumo metu bei moterims, kurioms virš 30 metų, nes omega-3 rūgštys stimuliuoja hormono estrogeno gamybą. Žuvį, ypač riebią, reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę.
2. Brokoliai
Moksliškai įrodyta, kad brokoliuose esančios maistingosios medžiagos gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Be to, šioje daržovėje gausu ląstelienos, folio rūgšties, augalinės kilmės baltymų, kalio, geležies, vitaminų A ir C. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti įvairius patiekalus iš brokolių 3–4 kartus per savaitę.
3. Ankštiniai
Ankštinės kultūros turėtų būti kiekvienos moters racione. Sojų pupelės kovoja su menopauze ir mažina nervinę įtampą. Raudonosios pupelės stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Lęšiai papildo organizmą geležimi bei užkerta kelią mažakraujystei. O kas svarbiausia, visos ankštinės kultūros geba mažinti ir išlaikyti tinkamą svorį. Trys porcijos ankštinių per savaitę – ir jūs pajausite jų poveikį organizmui.
4. Avižos
Avižos normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, o kas svarbiausia, užvalgius avižinės košės, ilgam išlieka sotumo jausmas. Avižose gausu magnio ir silicio, kurie reikalingi žvilgantiems plaukams, stipriems nagams ir skaisčiai odai. Dėl šiose kruopose esančių augalinių riebalų, organizmas geriau pasisavina vitaminą D ir karotiną. Avižinės košės dubenėlis pusryčiams – geriausias būdas visai dienai aprūpinti organizmą energija.
5. Avokadas
Šis Pietų Amerikos vaisius yra labai kaloringas. Tačiau jame esantys mononesotieji riebalai yra labai naudingi. Jie ne tik nenusės ant jūsų talijos naujų riebalų pavidalu, bet padės kovoti su jau esančiais riebalais. Mokslininkai teigia, kad reguliariai valgant avokadą, pagerėja reprodukcinės sistemos veikla. Jie rekomenduoja suvalgyti bent po pusę šio vaisiaus kasdien.
6. Aliejus
Ne veltui alyvuogių aliejus yra vadinamas jaunystės ir grožio eleksyru. Polinesočiosios riebalų rūgštys greitina medžiagų apykaitą, o antioksidantai stabdo senėjimą. Vitaminas E stimuliuoja hormonų veiklą ir yra puiki profilkatinė priemonė nuo mastito. Be to, veikliosios alyvuogių aliejaus medžiagos maitina plaukus ir odą. Todėl alyvuogių aliejus yra naudingas ne tik salotose, bet ir naminėse kaukėse veidui.
7. Jogurtas
Kiekviena moters neturėtų pamiršti apie pieno produktus savo racione, ypač apie natūralų jogurtą. Jame esančios gyvosios bakterijos stiprina imunitetą bei palaiko tinkamą žarnyno mikroflorą. Be to, jogurtas yra nepamainomas produktas, jeigu kamuoja dirgliosios žarnos sindromas. Jogurtą galimą valgyti kad ir kiekvieną dieną.
8. Spanguolės
Spanguolėse yra specialių junginių, kurie užkerta kelia infekcijoms šlapimo pūslėje. Spanguolių sultys yra puiki šlapimą varomoji priemonė, o šių uogų nuoviras vartojamas esant aukštam kraujo spaudimui. Spanguolės – galingas antioksidantas, kuris saugo nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir didina organizmo atsparumą. Sauja šių uogų ar stiklinė sulčių padės išsaugoti jaunystę ir sveikatą.
9. Riešutai
Riešutai, ypač graikiniai, yra būtini moters organizmui. Ginekologai teigia, kad riešutai yra puiki profilaktinė priemonė nuo krūties vėžio ir nevaisingumo. Šiam tikslui kasdien reikėtų suvalgyti 25 g maltų riešutų su medumi. Be to, graikiniai riešutai kovoja su skrandžio rūgštingumu, kepenų ligomis ir cukriniu diabetu. 2–3 branduolai šių riešutų kasdien pagerins smegenų ir širdies veiklą.
10. Šokoladas
Remiantis tyrimais, juodasis šokoladas ne tik suteikia džiaugsmo, palengvina priešmenstruacinį sindromą, bet ir yra galingas afrodiziakas. Be to, šokolade yra magnio, kuris gerina atmintį ir didina atsparumą stresui. Viena vertingiausių šokolado savybių – gebėjimas pakelti nuotaiką. Suvalgykite šio skanėsto ne daugiau kaip 25 g per dieną – džiaugsitės ne tik gera nuotaika, bet ir puikia figūra.