10 detoksikuojančių žiedinių kopūstų savybių. Receptai

Kopūstai / Fotolia nuotr.
Kopūstai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Norite pavasarį jaustis lengvesni, dailesnės figūros ir geresnės nuotaikos? Įtraukite į mitybą žiedinių kopūstų, kurie padeda detoksikuoti organizmą. Štai 10 savybių, kurioms pasižymi šios kopūstinės daržovės.

Įveikia kancerogenų daromą žalą

Žiediniai kopūstai iš mūsų kūno pašalina toksinus, įveikia kancerogenų daromą žalą. Šiose daržovėse yra medžiagų, kurios apsaugo mūsų skrandį ir plaučius nuo kenksmingų vėžio sukėlėjų.

Gausu ląstelienos

Sveika virškinimo sistema – tai detoksikacijos sudedamoji dalis. Ląsteliena, kurios gausu žiediniuose kopūstuose, tai natūralus būdas išvalyti mūsų organizmą. Todėl skanaukite į sveikatą ir stebėkite rezultatus, kadangi dėl ląstelienos poveikio galite ir sulieknėti.

Mažai angliavandenių

Kai kalbame apie detoksikaciją, angliavandeniai tikrai nėra patys geriausi jūsų draugai. Tačiau žiediniai kopūstai gali tokiais tapti. Palyginti su kitais produktais, tokiais kaip duona, ryžiai, pica, traškučiai ir kiti miltiniai patiekalai, žiediniai kopūstai turi tikrai mažai angliavandenių. O kai sumažiname jų vartojimą, jaučiamės ir lengvesni ir sveikesni.

Gali sumažinti vėžio riziką

Žiediniai kopūstai, kaip ir jų artimieji giminaičiai brokoliniai kopūstai, turi savo sudėtyje medžiagų, kurios kovoja su vėžio rizika. Todėl kopūstinių daržovių patariama valgyti kuo daugiau, kadangi jos taip pat ir lieknina, ir suteikia sotumo jausmą

Stiprina detoksikuojančias prieskonių savybes

Tyrimai atskleidžia, kad ciberžolės prieskoniai veikia vėžines ląsteles ir kovoja su vėžiu. O šių prieskonių poveikis (pavyzdžiui, kai norisi numesti svorio) dar labiau sustiprėja tuomet, kai jie yra vartojami su tokiomis daržovėmis kaip žiediniai kopūstai.

Puikus mėsos pakaitalas

Kai ateina metas detoksikacijai, patariama atsisakyti ne tik cukraus, saldiklių, transriebalų, perdirbto maisto, bet ir riebios raudonos mėsos. Tačiau ją galite pakeisti kitais patiekalais, tarkime, žiediniais kopūstais, kurie patiekalams gali suteikti itin puikų skonį, o ir variacijų, ką pagaminti iš žiedinio kopūsto, rasite su kaupu.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 priežastys, kodėl verta valgyti raugintus kopūstus

Antioksidantų galia

Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie pažeidžia ląsteles, saugo mus nuo vėžio rizikos bei įvairių ligų. Magiškųjų antioksidantų gausu vaisiuose, daržovėse, žiediniuose kopūstuose. Pastaruosiuose atrasime ir vitamino C, K, B6, ląstelienos, omega-3 riebalų rūgščių.

Kovoja su uždegimais

Detoksikacija gali padėti įveikti chroniškus uždegimus, kuriuos sukelia stresas, miego trūkumas, griežtos dietos. Bene pirmoje vietoje šiuo atveju puikuojasi žiediniai kopūstai, kovojantys su uždegiminiais procesais, taip pat  - širdies ligomis, osteoporoze ir pan.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vegetarizmas: 10 populiariausių mitų

Gali sustabdyti vėžio atsinaujinimą arba plitimą

Žiediniuose kopūstuose yra medžiagų, kurios naikina vėžines ląsteles. Kai mokslininkai atliko tyrimą su kopūstuose esančiais phenethyl isothiocyanate (PEITC), pastebėjo, kad net 75 proc. vėžinių kamieninių ląstelių žuvo per 24 valandas.

Palengvina detoksikacijos procesą

Detoksikacija gali būti visai lengva, kai pasirenkame tinkamus produktus. Maistinės skaidulos – dar viena žiediniuose kopūstuose aptinkama naudingoji medžiaga. Remiantis moksliniais tyrimais, valgant žiedinius kopūstus efektyviai palaikoma ir skrandžio sveikata, negana to, šioje daržovėje esančios naudingosios medžiagos neleidžia skrandyje kauptis įvairioms bakterijoms.

{recipe|1386}
{recipe|1865}
{recipe|1880}
{recipe|2148}
{recipe|2222}
{recipe|2333}
{recipe|2569}
{recipe|3283}
{recipe|4797}