10 smagių idėjų Helovino vaišėms
Kasmet spalio 31-ąją mūsų šalis pasidalina į dvi stovyklas: į tuos, kurie švenčia Heloviną ir tuos, kurie jį visiškai ignoruoja. Šįkart nediskutuosime apie tai, ar šią šventę dera švęsti lietuviams. Jei kažkam ji teikia pozityvių emocijų, kodėl gi ne. Taigi šis straipsnis skirtas tiems, kurie mėgsta švęsti...
Kaip žinia, kai kuriose šalyse, kaip antai Amerika, ši šventė turi gilias tradicijas. Pats žodis „Halloween“ yra minimas jau 1745 m. ir yra kildinamas iš škotų frazės „All Hallow‘s Eve“. Škotų kalba žodis „eve“ yra vartojamas kaip „even“, todėl, laikui bėgant „(All) Hallow(‘s) Even“ išsivystė į dabartinį ir visų žinomą žodį „Halloween“. Daugelio teigimu, Helovino tradicijos išsirutuliojo iš rudens derliaus nuėmimo švenčių. Dabar per jį tradiciškai skaptuojami moliūgai, dalyvaujama kostiumų vakarėliuose, krečiamos išdaigos ir pan. Jei sugalvojote ir jūs surengti Helovino vakarėlį, siūlome keletą idėjų, kaip papuošti vakarėlio vaišes, kad jos smagiai atspindėtų šios šventės nuotaiką.
1. Nusipirkite šaldytos sluoksniuotos tešlos ir pieniškų dešrelių. Įvyniokite pieniškas dešreles į šaldytos sluoksniuotos tešlos juosteles, palikdami vieną dešrelės galą neapvyniotą. Tai bus Jūsų mumijos kūnas. Likusias juosteles užvyniokite ant pieniškos dešrelės galo taip, kad liktų tarpelis tarp mumijos kūno ir mumijos kepurės. Aptepkite sluoksniuotą tešlą kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje visas taip suvyniotas dešreles, kol sluoksniuota tešla pagels. Į likusią neapvyniotos dešrelės dalį įsmeikite po du gvazdikėlius, - tai bus jūsų mumijos akys.
2. Iškepkite Raganų pirštelių. Vaizdas labai įtaigus. Bet iš tiesų piršteliai skanūs.
3. Jei planuojate Helovino vakarienę, išvirkite spagečius ir juos patiekite išskaptuotuose raudonose, geltonose ar žaliose paprikose! Taip pat iš mėsos faršo, pomidorų padažo ir kitų ingredientų galite paruošti Bolognese padažą ir juo apšlakstyti makaronus – atrodys dar heloviniškiau..
4. Iškepkite šokoladinius pyragėlius ir ant viršaus užraitykite maskarponės kremo. Maskarponės kremui jums reikės gerai ištrinti 200 g sviesto su 100 g cukraus pudros ir 300 g maskarponės sūrio. Maskarponės kremą papuoškite dviem šokolado gabaliukais ar kitais papuošimais, - tai bus jūsų šokoladinių pyragėlių-vaiduoklių akys. Jūsų šokoladiniai pyragėliai gali atrodyti taip, o gal ir net geriau:
5. Iš plėšomo sūrio ir traškių lazdelių labai smagu pasigaminti raganų šluotų! Atpjaukite plėšomos sūrio lazdelės trečdalį ir vieną jo galą įpjaustykite keletą kartų. Į kitą trečdalio galą įkiškite traškią lazdelę ir sutvirtinkite svogūnų laiškų juostelėmis.
6. Išvirkite kietai keletą kiaušinių, juos perpjaukite per pusę, o vidų atsargiai išskaptuokite. Dubenėlyje sutrupinkite kiaušinių išvirtus trynius, įberkite smulkiai pjaustyto kumpelio, krapų, druskos, pipirų, ar kitų ingredientų pagal skonį. Į kiaušinių trynių masę įmaišykite majonezo ir šia mase įdarykite kiaušinius. Perjaukite keletą juodųjų alyvuogių išilgai pusiau ir uždėkite ant kiekvieno farširuoto kiaušinio viršaus – tai bus jūsų voro kūnas. Kitas alyvuoges išilgai supjaustykite į smulkias riekeles. Alyvuogių riekelėmis apdėkite voro kūną suformuodami vorui kojas.
7. Desertui galite pagaminti braškių – vaiduokliukų. Ištirpinkite baltąjį šokoladą ir, paėmę po vieną braškę, merkite į baltąjį šokoladą. Braškes dėkite ant sviestinio popieriaus ir uždėkite juodojo šokolado gabalėlius suformuodami akis ir vaiduoklio burną. Leiskite šokoladui sustingti. Greičiau šokoladas sustings, jei keletą minučių leisite pastovėti šaldytuve.
8. Norite patiekti vaisių? Šis linksmas moliūgas jums tikrai padės! Nupieškite moliūgui galvą ir prismaigstykite jau paruoštus vaisių gabaliukų iešmelių. Daug laiko tikrai nesugaišite, o atrodys išties smagiai!
9. Dar viena idėja, kaip smagiai patiekti vaisius. Nulupkite ir perpjaukite pusiau bananus. Iš šokolado gabaliukų suformuokite bananinio vaiduoklio burną ir akis. Tai pat nulupkite mandarinus ir į jų vidurį įkiškite nulupto rabarbaro, ar kitos žalios daržovės ar vaisiaus gabaliuką. Tai bus jūsų mandarininiai moliūgai.
10. Desertui siūlome dar tokią idėją: pagaminkite želė drebučius išskaptuotuose apelsinuose. Nupjaukite apelsino viršų ir jį atsargiai išskaptuokite, nepažeisdami sienelių. Paruoštą želė sukrėskite į išskaptuotus apelsinus. Jūsų apelsinai-moliūgai gali atrodyti taip:
Smagiai pašėlti pačiame šauniausiame Helovino vakarėlyje!
Tekstas Viktorijos Ramašauskaitės
DAUGIAU PUIKIŲ IDĖJŲ, KAIP PATIEKTI UŽKANDŽIUS HELOVINUI, RASITE NUOTRAUKŲ GALERIJOJE!