15 maisto produktų, kurie galioja metų metus

Medus / Fotolia nuotr.
Medus / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Niekam nepatinka švaistyti maisto, jau visų pirma dėl to, kad jis kainuoja pinigus. Visgi dažnai atkreipus dėmesį į maisto vartojimo terminą, tenka tam tikrus maisto produktus išmesti jų iki galo net nespėjus sunaudoti.

Vis dėlto, anot „Eat This, Not That!“ tinklaraštininkės Danos Leigh Smith, tai daryti būtina ne visada.

Ji portalui time.com pateikia metų metus galinčių galioti maisto produktų sąrašą ir tikina, kad šių produktų tinkamumo vartoti terminas etiketėse dažniausiai būna gerokai trumpesnis nei yra iš tikrųjų.

Ryžiai

Basmati, laukiniai ar įprasti baltieji ryžiai yra tinkami vartoti ne vienerius metus – žinoma, tik tuo atveju, jei jie laikomi sandariai uždarytose pakuotėse ir jei į ryžius pakavimo metu nepateko vabzdžių kiaušinėlių (taip nutinka kur kas dažniau nei galėtumėte pamanyti). Atidarę ryžių pakuotę, juos laikykite hermetiškuose induose arba šaldymui skirtuose maišeliuose, kad ryžiai išliktų tinkami vartoti.

Vienintelių – rudųjų – ryžių terminas išties ribotas, kadangi šios rūšies ryžiuose gausu įvairių aliejų, juos patartina suvartoti per šešis mėnesius.

Garstyčios

Garstyčios.
Garstyčios. / Fotolia nuotr.

Nepradarytos garstyčios galioti gali net iki trejų metų, tačiau induką atidarius, jas reikėtų suvartoti per metus. Moksliniai tyrimai įrodė, kad garstyčios itin efektyviai gerina virškinimo sistemą.

Džiovintos pupelės

Džiovintos pupelės deramą vietą turėtų užimti kiekvieno savo sveikata besirūpinančiojo virtuvėje, mat jose gausu skaidulų, maistingųjų medžiagų ir, skirtingai nei konservuotose pupelėse, nėra jokių maisto priedų ar papildomos druskos.

Hermetiškuose induose laikomos džiovintos pupelės yra tinkamos vartoti visus metus, tik pasistenkite laikyti jas vėsesnėje ir tamsioje vietoje, kad negautų tiesioginių saulės spindulių.

Konservuotas maistas

JAV žemdirbystės departamentas (United States Department of Agriculture) nurodo, kad konservuoti produktai (daržovės, mėsa ir žuvis), nepažeidus jų pakuotės, galioja iki penkerių metų. Taip yra dėl to, kad užkonservuotuose induose esančių maisto produktų nepasiekia juos sugadinti galinčios bakterijos. Tuo tarpu konservus atidarius, juos suvartoti reikėtų per porą dienų.

Baltasis actas

Baltasis actas, kuris dažniausiai naudojamas raugiant agurkus ar gaminant kai kuriuos vietnamietiškus valgius, pasižymi itin aukštu rūgštingumu, todėl nuo bakterijų jis yra visiškai apsaugotas. Jo galiojimo laikas yra neapibrėžiamas.

Stiprus alkoholis

Stiprūs alkoholiniai gėrimai taip pat neturi galiojimo laiko termino. Neatidaryti ir laikomi tamsioje, vėsioje vietoje jie gali būti suvartoti ir po keleto metų ar daugiau.

Druska

Tiek įprasta, tiek ir jūros druska taip pat gali būti vartojama metų metus. Laikoma vėsioje, tamsioje vietoje druska be jokių išlygų yra tinkama vartoti daugelį metų. Vienintelė išimtis – druska su jodu, jos nerekomenduojama laikyti ilgiau kaip penkerius metus.

Alyvuogės

Garstyčios.
Garstyčios. / Fotolia nuotr.

Nepradarytos alyvuogės tinkamos vartoti gali būti iki trejų metų, tad tikrai galite jų turėti daugiau nei vieną skardinę. Vis tik indelį atidarius, alyvuoges patartina suvartoti per porą dienų.

Kukurūzų miltai

Laikomi vėsioje ir tamsioje vietoje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai, kukurūzų miltai bus tinkami vartoti labai ilgai.

Medus

Meduje gausu antivirusinių ir antibakterinių medžiagų, jis sveikatos atžvilgiu – visuomet yra geresnis pasirinkimas už cukrų. Dar vienas medaus privalumas – galiojimo laiko termino jis neturi. Medus gali sukietėti, pakeisti spalvą, kiek susikristalizuoti, tačiau jame esančios medžiagos niekada neleidžia jam prarasti skonio ir sugesti.

Vanilės ekstraktas

Jei taupydami pinigus įprastai naudojate tik vanilės skonio imitaciją, o ne tikrą vanilės ekstraktą, metas persigalvoti. Nors sintetiniai vanilės skonio stiprikliai galioja apie dvejus metus, tikras ir kokybiškas vanilės ekstraktas galiojimo laiko išvis neturi. O ir skonis jo yra kur kas geresnis.

Ispaninio šalavijo (chia) sėklos

Garstyčios.
Garstyčios. / Fotolia nuotr.

Šiose sėklose gausu visų devynių amino rūgščių rūšių, taip pat tai puikus skaidulų šaltinis. Laikomos hermetiškame inde ir – geriausia šaldytuve, jos bus tinkamos vartoti ištisus metus.

Tirpi kava

Net jeigu tokios ir negeriate, bet gamindami pyragus ją kartais panaudojate, kad suteiktumėte jiems kavos skonio, turėkite omenyje, kad šios kavos tinkamumo vartoti terminas siekia iki dvejų metų. Tiesa, tik tuo atveju, jei kava laikoma hermetiškame inde.

Cukrus

Cukrus tinkamumo vartoti termino taip pat neturi. Laikomas sandariai uždarytuose induose, jis gali būti vartojamas labai ilgai. Vis tik patartina atminti, kad cukrus sveikatai jokios naudos neturi.

Klevų sirupas

Tai vienas geresnių natūraliųjų cukrų, turintis ganėtinai mažą glikemijos indeksą. Tinkamai laikomas – šaldytuve ar šaldymo kameroje, klevų sirupas bus tinkamas vartoti praktiškai amžinai.