25 padažai salotoms
Karštuoju metų laiku, kai daržuose gausu šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių, salotas galite kirsti kelis sykius per dieną. Gardinkite jas skirtingais padažais, kad nenusibostų!
Majonezo ir žolelių
100 g majonezo ir 5 šaukštus kefyro išsukite su sutrinta česnako skiltele, 2 šaukštais įvairių kapotų žalumynų (pipirnių, krapų, svogūnų laiškų, špinatų). Padažą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Ančiuvių
Pusiau minkštai virto kiaušinio trynį išplakite su 4 ančiuviais, 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, sutrinta česnako skiltele ir šaukšteliu vyno acto. Padažą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Mėtų
100 ml natūralaus jogurto išsukite su 4 šaukštais rikotos. Įpilkite šlakelį citrinos sulčių bei romo, įberkite porą žiupsnių miltelinio cukraus, 3 šaukštus šviežių smulkintų mėtų ir išmaišykite.
Špinatų ir fetos
Saujelę nuplautų ir nusausintų šviežių špinatų lapelių sutrinkite su 200 g fetos, česnako skiltele, šaukštu smulkintų krapų, šaukšteliu žaliosios citrinos žievelės ir indeliu liesos grietinės. Jei reikia, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
Aviečių
Stiklinę atšildytų aviečių pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių, ir sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus, šaukštu balzaminio acto, šlakeliu apelsino sulčių ir žiupsneliu druskos.
Aštrus sojų
Gabalėlį imbiero šaknies nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve, sumaišykite su kapota česnako skiltele ir 2 šaukštais citrinos sulčių. Įberkite žiupsnelį cukraus, maltų juodųjų pipirų, įpilkite šaukštą sojų padažo, 4 šaukštus žemės riešutų aliejaus ir išmaišykite.
Gaivus jogurto
Indelį natūralaus jogurto sumaišykite su traiškyta česnako skiltele, šaukštu smulkintų krapų ir petražolių. Pagal skonį įberkite druskos bei maltų juodųjų pipirų ir šiek tiek paplakite. Į masę įberkite kelis šaukštus sausoje keptuvėje skrudintų sėklų mišinio ir išmaišykite.
Mangų
Didelį sunokusį mangą nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sumeskite į plakimo indą, įpilkite šaukštą citrinos sulčių, įkrėskite 2 šaukštelius medaus ir išplakite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir išmaišykite.
Dilgėlių
2 česnako skilteles susmulkinkite ir su sauja dilgėlių lapelių sumeskite į plakimo indą. Ten pat supilkite 3 šaukštus aliejaus, šaukštą citrinos sulčių, įkrėskite šaukštą pesto ir suberkite maltus riešutus. Padažą išplakite elektriniu plakikliu, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir atvėsinkite.
Klasikinis aliejaus
Iki vientisumo išplakite 3 šaukštus aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus ir šaukštą citrinos sulčių. Į masę pagal skonį įberkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnelį cukraus ir mėgstamo skonio kapotų žalumynų.
Pikantiškas prieskonių
Svogūną susmulkinkite ir sumeskite į plakimo indą. Ten pat supilkite 2 šaukštus aliejaus, šaukštą balzaminio acto, šaukštelį sojų padažo, įmaišykite šaukštelį grūdėtųjų garstyčių, šviežiai spaustų apelsino sulčių, išlydytą medų ir gerai sutrinkite.
Varškės ir žalumynų
Indelį grūdėtosios varškės sutrinkite su šaukštu kapotų krapų ir petražolių. Į masę įmaišykite šlakelį citrinos sulčių ir pusę šaukštelio krienų. Pagal skonį įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Galiausiai sukrėskite pusę stiklinės išplaktos grietinėlės.
Avokadų ir grietinės
Didelį avokadą nulupkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į plakimo indą. Ten pat suberkite susmulkintą didelį svogūną, sukrėskite 300 ml norimo riebumo grietinės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir žalumynais. Viską išplakite ir labai gerai atvėsinkite.
Tepamojo sūrelio
Indelį lydyto natūralaus skonio sūrelio sumaišykite su 3 šaukštais grietinės, šaukšteliu džiovintų bazilikų, šaukštu maltų graikinių riešutų, 2 sutraiškytomis česnako skiltelėmis ir išsukite.
Citrusų
Vieno apelsino sultis sumaišykite su tokiu pačiu kiekiu aliejaus, šaukšteliu citrinos sulčių, kapota gelsve ir žiupsneliu česnakinės druskos. Jei mėgstate aštriau, padažą pagardinkite pipirais.