16 visiškai natūralių virtuvės valymo triukų

Švara virtuvėje / Fotolia nuotr.
Švara virtuvėje / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-04-14 09:00
AA

Dalintis virtuvės valymo paslaptimis išties malonu ir smagu. Šioje srityje daugiau žinių niekada nebus per daug, bet būtų kvaila galvoti, kad pačios neturite savo gudrybių. Ir būtent todėl – kad ir kaip mėgstame patys išbandyti ir pasidalinti mėgstamiausiais dėmių naikinimo, kenkėjų kontrolės bei nešvarumų pašalinimo metodais – mums patinka ir klausytis.

Daugeliui patinka natūralūs valymo būdai, kurie puikiai atlieka įprastų valiklių darbą, ir kadangi mėgstame dalintis, štai geriausi patarimai iš mūsų archyvų ir jūsų patirties:

Gartraukio ir jo gaubto valymui:

  • „Mineralinis aliejus daug geriau nuvalo tą dulkėtą, riebų sluoksnį nuo gartraukio gaubto, nei karštas vanduo ir mikropluošto šluostė“ – teigia Kennas. – „Jis taip pat geriausiai pašalina pirštų atspaudus nuo nerūdijančio plieno prietaisų, bei suteikia jiems blizgesį, nepalikdamas ruoželių. Be to, mineralinis aliejus yra gerokai pigesnis už specialius purškiklius nerūdijančiam plienui valyti!“

Nerūdijančio plieno blizginimui:

  • Sarah Engler rekomenduoja papurkšti pirštų atspaudais ar riebalais nusėtus nerūdijančio plieno paviršius paprastu baltuoju actu, ir dėmės labai lengvai nusivalys. O po šios procedūros greitai nušveitus paviršių alyvuogių aliejumi, jis blizgės.

Kaitlentės valymui:

  • Kaitlentės valymui parekomenduojame namuose pagamintą tirpalą, pavadinimu „Valgomosios sodos ir acto triukas“. Ši kombinacija daro stebuklus ir su kitais baltais paviršiais, tokiais kaip klozetas bei tarpai tarp plytelių (užpildyti baltu skiediniu).
  • Taip pat galite tiesiog sušlapinti rankšluostį karštame vandenyje, patiesti ant kaitlentės (žinoma, išjungus visus degikliusi ir leidus jiems atšalti), palaikyti pusvalandį ir nuvalyti.

Orkaičių valymui:

  • Dėl ypač aitrių garų bei cheminės sudėties, daugelis rekomenduoja vengti orkaičių valiklių. Vietoje jo Lindsay–Jean tikina: „Kai iš orkaitėje kaitinamo puodo išbėga skystis, kol jis dar skystas užberkite ant jo druskos – kai orkaitė atšals ją valyti bus daug paprasčiau.“
  • Vienas „Hotline“ vartotojas, pasivadinęs HalfPint, siūlo orkaitės vidų nuriebalinti „karštu muilinu vandeniu ir šveitimo kempine“, naudojant „grandiklį suanglėjusių maisto gabaliukų šalinimui“. Po to naudokite vandens ir valgomosios sodos masę – ja padenkite orkaitės vidų – lygiai taip, kaip darytumėt su specialiu orkaitės valikliu. Palikite per naktį, ryte nušveiskite su kempinėle.

TAIP PAT SKAITYKITE: Patarimai, padėsiantys idealiai išblizginti langus

Nešvarumų sluoksniui naikinti:

  • „Kaitlentėms ir tam riebalų bei dulkių sluoksniui, kuris anksčiau ar vėliau atsiranda visoje virtuvėje“ Rickas Strongas siūlo „pagalbos kreiptis“ į valiklius, kurių pagrindinė sudedamoji medžiaga yra žibalas. Kaip toje pačioje komentarų skiltyje teigė Beth, tokios priemonės „akimirksniu ištirpdo beveik visus riebalus ir yra švelnios paviršiams (tik dėl viso pikto išbandykite ant mažo lopinėlio).“

Išvengti dažno dulkių valymo nuo aukštai esančių paviršių:

  • Ypač dulkėtoms sunkiai pasiekiamoms vietoms, tokioms kaip šaldytuvo viršus, ar aukščiau esančios spintelės, močiutė rekomendavo uždėti ant jų tvirtą medvilninį audinį, kurį galėsite reguliariai plauti ir tiesiog pakeisti kitu. Taip pat galite naudoti ir laikraščius, tačiau gali persisunkti rašalas ir jie sunkiau laikysis vienoje vietoje.

Šalinti lipdukus:

  • Lindsay–Jean teigia, kad baltas actas padės pašalinti popierinius lipdukus jei juos sudrėkinsite actu ir palauksite kelias minutes prieš nušveičiant. Ji taip pat pažymi, kad jei jums patogiau, tokiam pačiam poveikiui gauti, galite naudoti ir majonezą.

Valyti vazą ar butelį plonu kakleliu:

  • Lindsay–Jean rekomenduoja naudoti baltuosius ryžius (negamintus) kaip natūralų švelnų šveitiklį, bei pridėti šiek tiek jėgos. „Dalinai pripildykite vazą šiltu vandeniu bei saujele ryžių ir energingai pakratykite, delnu uždengę vazos viršų. Jei vaza pasidengusi įkyria balta plėvele, pripilkite į ją baltojo acto (tiek, kad apsemtų nuosėdas), leiskite šiek tiek pastovėti, tada įdėkite ryžių ir kratykite.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip namai gali jus susargdinti?

Gelbėti pridegusį puodą:

  • Padenkite pridegusią medžiagą storu valgomosios sodos sluoksniu, užpilkite šiek tiek vandens ir palikite per naktį. Ryte pridegusi medžiaga lengvai nusivalys. Taip pat galima pridegusį puodą su soda ir vandeniu šiek tiek pašildyti ir palikti 24–ioms valandoms – poveikis bus tas pats: viskas švariai nusivalys. Valgomoji soda ne tik atlaisvina pridegusį maistą, bet ir neutralizuoja nemalonų degėsių kvapą.

Pašalinti dėmes nuo lėkščių:

  • Vyno akmenys (creame of tartar) yra labai geras oksidatorius bei gera valymo priemonė. Įtrinkite šį ingredientą į kavos išmargintą puodelį arba kitą porcelianinį (ar kitokį) indą, kuris nebėra baltas. Šiek tiek palaikykite ir nuplaukite po šilto vandens srove.

Vario valymui:

  • Beth Sweeney, „Coppermill Kitchen“ kūrėja, dalinasi paslaptimi – pomidorų padažas yra puiki priemonė spalvą praradusiems variniams virtuvės rakandams valyti, kadangi jis turi pakankamai rūgštelės, ir visai nebraižo paviršiaus.

Dėmėms šalinti:

  • Merrill dalinasi triuku, apjungiančiu karštį ir greitį: „Užpilkite karštą vandenį tiesiai iš katilo – mažiausiai 30 cm virš valomo daikto. Mano močiutė išmokė mane šios gudrybės ir ji veikia!“
  • Su riebalų dėmėmis padės kovoti sena gera druska. Tiesiog užberkite druskos ant dėmės ir laukite, kol ji sugers riebalus. Miltai, kukurūzų krakmolas, balta kreida lygiai taip pat panaikins riebalų dėmę nuo servetėlės ar arbatinio rankšluostėlio.