3 dalykai, kuriuos turite žinoti apie pieną
Ar žinojote, kad Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II nė dienos nepraleidžia neišgėrusi stiklinės pieno? Ji tiesiog dievina šį gėrimą dėl jo ypatingo naudingumo. Net savo anūkams princams Viljamui ir Hariui ji kasryt į mokyklą siųsdavo šviežio pieno, kad šie augtų sveiki ir stiprūs.
Pienas – itin vertingas produktas, kurį drąsiai galima vadinti supermaistu. Jame yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Labiausiai pienas vertinamas dėl jame esančių baltymų – pagrindinės organizmo ląstelių „statybinės“ medžiagos. Viena vertingiausių baltymų sudėtinių dalių yra išrūginiai baltymai. Jie ypač naudingi dėl didelio kiekio nepakeičiamųjų aminorūgščių.
Nors visas pienas yra baltas, jis anaiptol nėra vienodas – skiriasi ir jo skonis, ir švarumas, ir išsaugotų baltymų kiekis. Tad kaip išsirinkti geriausią? Svarbu atkreipti dėmesį į 3 pagrindinius dalykus.
Natūralus pieno skonis ir kvapas
Pirma skiriamoji kokybiško pieno savybė – natūralus skonis ir kvapas. Kokybiškas pienas neturi turėti specifinio virintam pienui būdingo saldoko skonio bei kvapo. Jei gerdami pieną jaučiate virinto pieno poskonį bei saldumą, reiškia jis – perkaitintas ir nebeturi dalies vertingųjų savo savybių. Populiariausiu pripažintas DVARO pienas visada pasižymi natūraliu šviežio atšaldyto pieno skoniu.
Mikrofiltracija
Įtakos pieno skoniui turi įvairūs veiksniai, tačiau vienas svarbiausių – pieno paruošimo technologija. Analogų nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse neturintis DVARO pienas yra kruopščiai filtruojamas membraniniais keraminiais mikrofiltrais. Šie mikroskopinių skylučių rėčiai tobulai sulaiko bakterijas, bet praleidžia mikroelementus, vitaminus ir nepažeidžia baltymų. Kitų pavadinimų pienas dažniausiai pasterizuojamas itin aukštoje temperatūroje, tokiu būdu nukenksminant bakterijas, bet jų nepašalinant iš pieno.
DVARO – žemiausioje temperatūroje pasterizuotas pienas, išsaugojęs praktiškai visus sveikus išrūgų baltymus.
Pasterizavimo būdas
Svarbu žinoti ir kaip pienas pasterizuojamas, mat nuo to priklauso, kiek vertingųjų medžiagų jame išlieka. Kaitinant pieną aukštoje temperatūroje, keičiasi vertingųjų baltymų kokybė, t.y. jie keičia savo natūralią struktūrą ir tampa sunkiau įsisavinami.
DVARO pienas vienintelis Lietuvoje pasterizuojamas žemesnėje nei įprasta temperatūroje, todėl jame yra išlaikomos visos naudingos pieno savybės. Nepažeisti išlieka ir vertingieji pieno išrūgų baltymai. Maisto institute atliktos studijos duomenys parodė, kad DVARO – žemiausioje temperatūroje pasterizuotas pienas, išsaugojęs praktiškai visus sveikus išrūgų baltymus.
Remiantis tyrimais, Lietuvos gyventojai dažniausiai perka DVARO pieną. Jiems patinka gaivus ir šviežias DVARO pieno skonis, vertina piene išsaugotus baltymus bei pasitiki jo kokybe.