3 patiekalai tėčiui: parodykite, kaip jį mylite
Šis sekmadienis – ypatingas, kadangi švenčiame Tėvo dieną. Siūlome savo mylimą žmogų palepinti gardžiais sekmadienio pietumis ar padovanoti jam pačių keptą pyragą.
Verta nepamiršti, kad kiekvienas tėtis yra labai skirtingas ir turi savo mėgstamus patiekalus, o vaikai tai žino geriausiai. Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja ir tris skirtingus receptus, jums teliks išsirinkti.
Tėčiui, kuris mėgsta mėsą
Vyrai – puikūs kulinarai, tačiau dažniau juos sutiksi ne virtuvėje, bet stovinčius prie kepsninės ir kepančius įvairiausius kepsnius ir šašlykus. Tėčiai mėgsta keptą maistą, todėl sekmadienį pagaminkite jam gardžius pietus.
Kulinarė rekomenduoja išmėginti kiaulienos kepsnio receptą, kuris puikiai tiks jaukiems šventiniams pietums.
Kiaulienos kepsnys
Reikės:
- 1 kg kiaulienos nugarinės,
- 1 svogūno,
- 1 saliero stiebo,
- 1 skiltelės česnako,
- 300 g konservuotų pomidorų savo sultyse,
- 100 ml vandens,
- 2 valg. šaukštų rudojo cukraus,
- 2 valg. šaukštų citrinos sulčių,
- 2 valg. šaukštų „Vorčesterio“ padažo,
- 2 valg. šaukštų garstyčių,
- 1 arb. š. aitriųjų pipirų padažo.
Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kiaulieną dėkite į kepimo formą ir kepkite apie 1 valandą. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus, salierus ir česnaką. Tada supilkite likusius ingredientus ir gerai išmaišykite.
Vieną stiklinę šio padažo užpilkite ant kiaulienos ir paskirstykite. Kepkite dar 45–55 minutes. Prieš patiekdami leiskite 10–15 minučių atvėsti. Supjaustykite riekelėmis ir patiekite su likusiu padažu.
Vegetarui tėčiui
Jei jūsų tėtis yra vienas iš jų, tuomet pradžiuginkite jį gardžiu veganišku troškiniu. Šią dieną verta išmėginti ir atrasti naujus skonius net ir tiems, kurie pirmenybę teikia mėsai.
Veganiškas troškinys
Reikės:
- 200 g šparaginių pupelių,
- 300 ml sojų pieno,
- gabaliuko daržovių sultinio,
- 2 valg. šaukštų kukurūzų krakmolo,
- 1 svogūno,
- 1 morkos,
- 3 stikl. pievagrybių,
- 1 valg. šaukšto augalinio aliejaus,
- 1 skiltelės česnako,
- druskos ir pipirų pagal skonį,
- po 1 arb. š. baziliko, raudonėlio, šalavijo, mairūno, čiobrelio.
Gaminimas. Prikaistuvyje pašildykite sojų pieną ir daržovių sultinį, maišykite, kol sultinio kubelis ištirps. Jokiu būdu pieno neužvirkite, tiesiog jį sušildykite. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus, kubeliais supjaustytas morkas ir pievagrybius.
Suberkite druską, pipirus, visas žoleles ir susmulkintą česnaką. Krakmolą gerai išmaišykite su 2–3 valgomaisiais šaukštais šalto vandens ir supilkite į pieną ir sultinį. Gerai ir greitai išmaišykite, kad nespėtų sutirštėti. Sudėkite šparagines pupeles, sumaišykite su jau paruoštomis daržovėmis.
Daržoves sudėkite į troškintuvą ir troškinkite 10–15 min. iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Saldėsius mėgstančiam tėčiui
Gal ir ne visi vyrai mėgsta saldumynus, tačiau tikrai atsiras smaližių. Dažniausiai vyrai renkasi ne visus saldumynus iš eilės, bet turi kelis savo mėgstamiausius. Todėl vaikai geriausiai žino, ką jų tėtis mėgsta, ir gali jiems tai padovanoti.
Tačiau nežinantiems ar nesantiems tikriems siūlome išmėginti šokoladinį pyragą „Brownie“. Šis pyragas savo sodriu skoniu pamalonins net ir tuos, kurie nėra desertų mėgėjai.
Šokoladinis pyragas „Brownie“
Reikės:
- 200 g sviesto,
- 225 g juodojo šokolado,
- 200 g cukraus,
- 3 kiaušinių,
- 65 g miltų,
- 50 g graikinių riešutų.
Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, skardą ištepkite sviestu. 175 g šokolado ištirpinkite dubenėlyje virš kaitinamo vandens. Į ištirpintą šokoladą sudėkite likusį sviestą ir cukrų. Išmaišykite, leiskite atvėsti.
Įmuškite kiaušinių trynius į šokoladinę masę, berkite miltus, smulkintus riešutus ir gabalėliais sulaužytą šokoladą. Išmaišykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Supilkite tešlą į skardą, pabarstykite smulkintais riešutais ir kepkite 35–40 min. Atvėsinkite ir supjaustykite.
„Tai tik keletas receptų, kuriais galite pradžiuginti tėtį. Taip pat galite gaminti ir ką nors netradicinio, dar neragauto, ar jau įprastus, bet tėčio labiausiai mėgstamus patiekalus. Tačiau, kad ir ką begaminsite, darykite tai su meile ir nepamirškite, jog tądien svarbiausia – gera nuotaika ir parodytas dėmesys“, – sako A. Rasmussen.