4 senėjimą stabdantys produktai
Žinome, kad vitaminai A, C ir E, taip pat selenas ir kitos medžiagos, vadinamos antioksidantais, turi didelės įtakos mūsų sveikatai. Maža to, jie dar stabdo senėjimo procesą.
Sunkiųjų metalų dalelės, laisvieji radikalai, toksinai, atakuojantys mūsų organizmą, sukelia ligas ir priartina senatvę, o produktai, kuriuose gausu antioksidantų, užtikrina patikimą organizmo gynybą.
Bostono universiteto Mitybos centro vadovas Jamesas Josephas tikina, kad tik keturi dažnai vartojami produktai gali ne tik pakeisti sintetinius vitaminus, bet ir sustabdyti senėjimą. Tai būtų raudona žuvis, brokoliniai kopūstai ir špinatai (geriausia švieži arba paruošti garuose), mėlynės.
Taip pat daug antioksidantų turi avietės, gervuogės, spanguolės, apelsinai, braškės, razinos, džiovintos slyvos, alyvuogės (ypač alyvuogių lapų ekstraktas), svogūnai, erškėtrožės, sojos, žalioji arbata, žiediniai kopūstai, termiškai apdoroti pomidorai ir kt.
Dietologai rekomenduoja kasdien suvalgyti po penkias porcijas šių daržovių ir vaisių.