4 vištos kepimo būdai
Vietų, kur galima nusipirkti ką tik iškeptų vištų, gana daug. Tačiau niekas jums nepasiūlys tokios, kokią galite išsikepti namie. Todėl verta turėti savo firminį receptą. Norime jums pasiūlyti, keletą vištos kepimo būdų. Rinkitės ir išmėginkite!
1. ĮDARYTA VIŠTA
Įdarų įvairovė
Turbūt kiekviena šeimininkė turi savą orkaitėje keptos vištos receptą. Viena kepa specialiame ketaus inde, kita vynioja į foliją. Viena kepamą vištą aptepa grietine, kita – majonezu, medumi, garstyčiomis, sviestu. O jau įdarų įvairovė išvis didžiulė.
- ⇒ Persikų. Vienai vištai įdaryti reikės 750 g prinokusių persikų. Persikus viršuje įpjaukite kryžmai, trumpam pamerkite į verdantį vandenį, išgriebkite, nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir sukimškite į vištą.
- ⇒ Sūrio. 2 svogūnus smulkiai sukapokite, 2 morkas stambiai sutarkuokite. Viską pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Ataušusias daržoves sumaišykite su smulkiai pjaustytais petražolių lapeliais, tarkuotu fermentiniu sūriu (apie 100 g) ir 50 g maltų migdolų.
- ⇒ Kepenėlių. 150 g vištų kepenėlių išvirkite, sumalkite, sumaišykite su truputyje pieno išmirkytu batonu (2 riekelėmis), 1 kiaušiniu, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir, jei reikia, atskieskite šlakeliu grietinėlės.
- ⇒ Obuolių. 300 g obuolių stambiai sutarkuokite, pakepinkite su 2 šaukštais sviesto, sumaišykite su 100 g razinų, dviejų kiaušinių tryniais, pasūdykite, pagardinkite muskatų riešutais ir išmaišykite.
2. KEPIMO MAIŠELYJE KEPTA VIŠTA
Mėgstamų prieskonių mišiniu ir keliomis smulkintomis česnako skiltelėmis įtrintą vištą (gali būti įdaryta) dėkite į kepimo maišelį, įpilkite šlakelį sultinio, vyno arba paprasto vandens, atvirą maišelio galą kruopščiai užriškite. Vištą atsargiai perkelkite ant grotelių, maišelį keliose vietose pradurkite plona adata (kad nebūtų garų pertekliaus). Groteles įstumkite į apatinę orkaitės dalį taip, kad kepant išsipučiantis maišelis neliestų įkaitusių orkaitės sienelių. 1,5 kg sveriančią vištą 200°C karštumo orkaitėje kepkite 75–90 min. Baigdama kepti maišelį viršuje perkirpkite ir vištą dar palaikykite karštoje orkaitėje, kad apskrustų odelė.
3. DRUSKOJE KEPTA VIŠTA
1,2–1,5 kg sveriančiai vištai reikia 1 kg rupios druskos. Visą druską paskleiskite skardoje ir išlyginkite paviršių. Ant druskos nugara žemyn dėti išdarinėtą, nuplautą ir gerai nusausintą vištą. Nei sūdyti, nei gardinti kokiais nors prieskoniais nereikia. 220°C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Taip kepta višta būna nesūri, sultinga, pasidengusi dailiai apskrudusia traškia plutele.
4. VIŠTA ANT STIKLAINIO
Tai pakankamai senas mūsų mamų ir močiučių pamėgtas būdas. Ir reikia pasakyti, tikrai vertas išbandyti.
Apie 1,2 kg sveriančią vištą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir iš išorės bei vidaus įtrinkite druska, aptepkite majonezu. Į 1 l talpos stiklainį įpilkite vandens (maždaug iki pusės), įmeskite kelis kvapiųjų pipirų grūdelius, prieskoninių žalumynų šakelių, ant viršaus „patupdykite“ vištą. Stiklainį su višta dėkite į skardą ir kiškite į nelabai įkaitusią orkaitę (kad šaltas stiklainis nesuskiltų). Paskui padidinkite orkaitės temperatūrą iki 250°C. Nuo tos akimirkos kepkite apie 20 min.
Kaip pjaustyti keptą vištą
Ką tik iškepusi vištiena apskrudusia rusva odele atrodo išties gardžiai. Tokią ir norėtųsi nešti į stalą. Kad ir kaip būtų, prieš valgant vis tiek teks ją supjaustyti gabalėliais. Ir geriausia tai daryti ne ant gražia staltiese uždengto stalo, o virtuvėje.
Siūlome pažiūrėti, kaip vištą pjausto profesionalas