5 būdai išgelbėti nepavykusį patiekalą

Persūdytos sriubos skonį galite pagerinti įberdama žiupsnelį cukraus. Tačiau šis būdas tinka tik tuo atveju, jei persūdyta nedaug.
Persūdytos sriubos skonį galite pagerinti įberdama žiupsnelį cukraus. Tačiau šis būdas tinka tik tuo atveju, jei persūdyta nedaug.
Šaltinis: Virtuvės paslaptys
A
A

Mūsų gyvenimas toks įtemptas – visur reikia suspėti, nieko nepamiršti, niekur nevėluoti... Todėl nieko nuostabaus, kad kartais ant stalo atsiduria persūdyta sriuba arba perdaug apskrudęs kepsnys. Nesėkmių virtuvėje kartais pasitaiko net ir patyrusiems kulinarams. Bet.. jie žino mažyčių paslapčių, kurios padeda išsisukti iš situacijos ir išgelbėti padėtį.

1. Persūdytas sultinys arba sriuba

Visi žinome – geriau pasūdyti mažiau nei persūdyti. Tinkamas druskos kiekis patiekalo skonį sustiprina, pagerina, o perteklius – viską sugadina.

  • ♦ Kai kas klaidingai mano, kad persūdytą sriubą galima išgelbėti įpilant daugiau vandens. Šito daryti nereikėtų: vandeniu praskiesta sriuba nebus tokia gardi, o sultinys gali tapti drumzlinas.
  • ♦ Persūdytą sultinį gana lengva išgelbėti – galima įdėti į jį bulvių, makaronų ar daržovių. Paprastai tariant, išvirti sriubą.

  • ♦ Jei į sriubą įleisite plaktą kiaušinio baltymą, jis taip pat sutrauks į save druską. Po to baltymą kiaurasamčiu reikia išgriebti arba nukošti per sietelį.
  • ♦ Dar į sriubą galima įdėti ryžių maišelį. Virdamos kruopos sugeria į save druskos perteklių. Pabaigoje maišelis su kruopomis iš sriubos ištraukiamas. Vietoj ryžių galima įdėti ir kelias bulves.

  • ♦ Persūdytos sriubos skonį galite pagerinti įberdama žiupsnelį cukraus. Tačiau šis būdas tinka tik tuo atveju, jei persūdyta nedaug.

2. Persūdyta mėsa ar žuvis

  • ♦ Reikia paruošti padažą be druskos (pavyzdžiui, grietinėlės), įdėti į jį mėsą, šiek tiek pakaitinti. Padažas į save sugers šiek tiek druskos. Padažą gali atstoti ir pomidorai savo sultyse.
  • ♦ Jei ruošiamos mėsos gabalas didelis, persūdytą mėsą galima supjaustyti gabaliukais ar riekėmis ir jau tada įmaišyti į nesūdytą padažą.
  • ♦ Persūdytą mėsą ar žuvį galima naudoti pyrago įdarui, šiuo atveju kiti įdaro komponentai nebesūdomi.
  • ♦ Jei persūdėte maltą mėsą, iš kurios žadate kepti maltinukus, į faršą įmaišykite tarkuotą žalią bulvę, cukiniją, morką arba virtų nesūdytų ryžių. Tai ne tik išgelbės nuo druskos pertekliaus, bet ir suteiks švelnesnio skonio.

3. Persūdytos daržovės ir grybai

  • ♦ Paruoškite dar tokį pat kiekį nesūdytų daržovių (ar grybų), sumaišykite su persūdytomis daržovėmis (grybais), užpilkite grietine arba grietinėle ir patroškinkite.
  • ♦ Prie persūdytų daržovių (grybų) patiekite ko nors nesūdyto – pavyzdžiui, bulvių  košės.
  • ♦ Persūdytas daržovėmis (grybais) įdarykite vyniotinį, pyragą ir pan. Antroji įdaro dalis, be abejo, šiuo atveju nebesūdoma.

Universali taisyklė: bet kurį persūdytą patiekalą geriausia gelbėti didinant jo kiekį. Taip, tai užims papildomo laiko, tačiau nereikės patiekalo išmesti.

Patarimas: išgelbėti galima beveik kiekvieną persūdytą patiekalą, tačiau tikrai geriau į patiekalus dėti mažiau druskos – juk kiekvienas valgytojas jos gali pats užsiberti, kiek trūksta. O visų geriausia sūdyti visai mažai ir patiekalo skonį sustiprinti įvairiomis tinkamomis žolelėmis, prieskoniais ar jų nesūdytais mišiniais.

4. Prisvilęs patiekalas

  • ♦ Nedaug pasvilusią mėsą, žuvį ar daržoves reikia tučtuojau perkelti į kitą indą ir jame baigti ruošti.
  • ♦ Jei sudegė karbonado plutelė, aštriu peiliu ją pašalinkite. Jei mėsa dar ne visai iškepusi, prieš baigdama ją kepti, būtinai išplaukite keptuvę ir įpilkite naujo aliejaus.

Patarimas: stipriai prisvilusius patiekalus visgi geriau išmesti, nes jie kenkia sveikatai, tebus tai pamoka ateityje kepti ar virti atidžiau.

5. Per sausas arba per tirštas patiekalas

  • ♦ Jei ruošiama mėsa tapo nebesultinga, galima ją įdėti į padažą ir šiek tiek pamaigyti. Padažą gaminkite pagal savo skonį: iš grietinės, pomidorų, sviesto…
  • ♦ Jei per sausas biskvitas ar jo pluta, jį trumpam suvyniokite į drėgną rankšluostį. Arba galite apšlakstyti biskvitą kava, pertepti skystesniu kremu – kepinys bus ne tik išgelbėtas, bet dar skanesnis.
  • ♦ Jei pagaminote labai tirštą antrąjį patiekalą, galite įmaišyti tinkančio ir patinkančio padažo.
  • ♦ Jei tiršta išėjo sriuba, nepilkite vandens – tai gali sugadinti visą skonį. Geriau įmaišyti sultinio. Tas sriubas, į kurias dėta pomidorų, pataisyti galima nesūriomis pomidorų sultimis – įpilkite kiek reikia, tada sriubą vėl užvirinkite ir išjunkite.

Kitos nesėkmės

  • ► Jei daržovės garnyrui pervirė, galite elektriniu maišytuvu paruošti iš jų tyrę. Kad būtų dar skaniau, galite pagardinti grietinėle, prieskoniais.
  • ► Pervirė ryžiai? Galite į tokius ryžius įmušti kiaušinių, įberti prieskonių, apvolioti džiūvėsėliuose ar sezamų sėklose ir iškepti ryžių kukulių.
  • ► Jei šiek tiek pervirėte makaronus, paruoškite iš jų užkepėlę. Perplaukite makaronus, sudėkite į skardą ar troškinimui skirtą indą, apšlakstykite grietinėle (gali būti grietinėlė sumaišyta su pesto padažu), ant viršaus uždėkite įvairių mėgstamų ingredientų (grybų, pomidorų, kumpio, krevečių, alyvuogių ir pan.), apibarstykite tarkuotu brandintu sūriu ir pašaukite į orkaitę.
  • ► Biskvitas išėjo labai saldus? Pertepkite saldžiarūgštės uogienės ar trintų šviežių uogų įdaru arba į kremą dėkite mažiau cukraus nei nurodyta. Kremą dar galite parūgštinti šviežiomis citrinų sultimis.