5 energijos teikiantys produktai
Rodos, saulės spindulių dosnūs orai ir ilgos dienos turėtų suteikti naujų jėgų antplūdį ir gerą nuotaiką. Tačiau vis tiek, rodos, net nesulaukus vėlaus vakaro, traukia prie žemės? Metas „pakrauti“ savo organizmą...
Rinkitės tinkamą „kurą“
Kiekvienas specialistas pasakytų, kad, norint turėti daugiau energijos, reikia sveikai maitintis. Su maistu gaunamos medžiagos aprūpina organizmo ląsteles energija. Jei darbe sukemšate sumuštinį ar apskritai pamirštate pavalgyti, o per pertraukėles energijos stoką bandote kompensuoti kava ar šokoladukais, nenuostabu, kad trūksta energijos netgi spaudyti kompiuterio klavišus. Ką jau kalbėti apie fizinį darbą...
Pagrindinis kūno energijos šaltinis – tai angliavandeniai. Visos ląstelės puikiai funkcionuoja, kai gauna pakankamą kiekį angliavandenių gliukozės pavidalu. Deja, dažniausiai angliavandeniai pasisavinami iš saldumynų, gaiviųjų gėrimų ir greitojo maisto (įvairiausių bandelių), bet energijos gaunama trumpam laikui. Jei siekiate, kad energijos nepritrūktų bent kelias valandas, būtina į valgiaraštį įtraukti daugiau sudėtingųjų angliavandenių (polisacharidų). Maiste jų galima gauti iš grūdų, duonos su sėlenomis, makaronų ir daržovių. Tradicinė indų medicina ajurveda moko, kad stiprios natūralios energijos suteikia švieži vaisiai ir daržovės ir jų sultys (ypač morkų ir burokų), kviečių produktai, ryžiai, miežiai, medus, razinos, datulės, imbieras, migdolai, alyvuogių aliejus ir ankštinės daržovės.
Tiesa, baltymai ir riebalai organizmui taip pat reikalingi. Pasak knygos „Intuityvus valgymas“ autorių Evelyn Tribole ir Else Resch, visos šios maisto medžiagos teikia energijos, tik kitokia galia ir skirtinga kaina.
Energijos suteikiantys produktai