5 karantino dienos su grikiais: Mykolas Lepeška dalijasi gurmaniškais receptais

Mykolas Lepeška/Roberto Daškevičiaus ir asmeninio albumo nuotr.
Mykolas Lepeška/Roberto Daškevičiaus ir asmeninio albumo nuotr.
Birutė Šarakojytė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Jeigu raudate, kad per karantiną sėdėjimas namuose yra itin nuobodus, galbūt pats metas į situaciją pažvelgti kitu kampu ir išnaudoti šį laiką, pavyzdžiui, naujiems kulinariams atradimams? Verslininkas, gastro aptarnavimo įmonės „Kūno kultūra“ vadovas, „zero mile“ restorano „Vilkinė“ bendraįkūrėjas, gastro hedonizmo ambasadorius Lietuvoje Mykolas Lepeška sau iškėlė įdomų iššūkį – karantino savaites paversti tam tikro maisto kelionėmis. Šmaikštu, tačiau pirmąją savaitę jis paskyrė... grikiams!

„Mintis daryti šią receptų seriją kilo pamačius iššluotas lentynas ir žiniasklaidai skalambijant apie grikių deficitą. Mano verslas – verslo renginių gastro aptarnavimo įmonė „Kūno kultūra“ – šiuo laikotarpiu yra visiškai sustojęs, todėl bent tokiu būdu sugalvojau pasilinksminti pats, o žiū, ir kitiems būti naudingas“, – Žmonės.lt sakė M. Lepeška.

Su skaitytojais jis sutiko pasidalinti savo penkių karantino dienų meniu iš grikių – čia rasite saldžią grikių košę, keptus grikius, gaivias salotas, „arancini“ ir daugiagrikį.

Taigi jeigu kruopų namuose šiuo metu turite daugiau, negu kulinarinių idėjų, vadinasi, Mykolo receptai – pačiu laiku.

„Keletas receptų buvo jau ne vieną kartą išbandyti, o kitus adaptavau iš kasdienės praktikos ar kitų šalių virtuvių, sugalvojęs, kad penki patiekalai turėtų būti iš skirtingų kategorijų. Nors gaminti mėgstu ir moku, ne visada dėl darbų tam turėdavau laiko, tad laikas namie – puikus metas grįžti prie savo pomėgių“, – šypteli jis.

Taigi raitojamės rankoves, čiumpame grikius ir atrandame naujus skonius!

1 karantino diena: GRIKIŲ „ARANCINI“

Jums reikės:

  • virtų grikių;
  • lengvai besilydančio sūrio;
  • kiaušinių;
  • miltų;
  • džiūvėsių (rekomenduoju Panko, bet tinka ir traiškyti kukurūzų dribsniai)

Į grikius įmušame kiaušinį (arba tik trynį, jei grikių nedaug) ir įberiame porą šaukštų miltų. Įmaišome tarkuoto sūrio. Miltų reikia tiek, kad grikių masė sustangrėtų ir laikytų formą. Suformuojam kukuliukus ir į vidų įspraudžiame lengvai besilydančio sūrio kubelį. Kukuliuką apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir galiausiai – džiūvėsiuose. Kepame apie 30 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Rekomenduoju patiekti su naminiu chipotle majonezu.

Ingredientai grikių „arancini“
Ingredientai grikių „arancini“

Majonezui reikės:

  • kiaušinio trynio;
  • šauktštelio garstyčių;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • žiupsnio rūkytos paprikos;
  • žiupsnio chipotle pipirų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 100 ml rapsų aliejaus.

Dubenyje šluotele suplakame visus ingredientus, išskyrus aliejų. Intensyviai plakdami šluotele, labai lengva srovele supilame aliejų ir štai – naminis chipotle majonezas paruoštas!

Grikių „arancini“
Grikių „arancini“

2 karantino diena: KEPTI GRIKIAI

Gali būti kaip atskiras patiekalas, taip pat kaip garnyras prie mėsos ar pan.

Jums reikės:

  • grikių;
  • alyvuogių aliejaus arba sviesto (man patinka kepant pamiksuoti įvairius riebalus, pvz., ančių taukų šaukštelis, jei turit, čia labai tiks);
  • kelių skiltelių česnako;
  • Šaloto arba geltono svogūno;
  • Saulėje džiovintų pomidorų.

Čia yra puiki vieta pasireikšti fantazijai ir atrasti įvairius derinius, pasitelkiant šaldytuvo turinį: svogūnus galima keisti porais, pridėti įvairių šviežių ar konservuotų daržovių. Šįkart pakepinau konservuotų artišokų, labai pasiteisino.

Kol verda grikiai, vidutinėje kaitroje pakepame svogūną, vėliau – česnaką. Sudedame daržoves-pagardus. Po poros minučių beriame grikius, permaišome, dar pakepiname ir serviruojame.

Kepti grikiai/M.Lepeškos nuotr.
Kepti grikiai/M.Lepeškos nuotr.

3 karantino diena. SALDI GRIKIŲ KOŠĖ

Jums reikės:

  • grikių;
  • pieno;
  • gero šaukšto riešutų sviesto arba tahini;
  • cukraus;
  • cinamono;
  • vanilės;
  • razinų;
  • bananų ir džiovintų vaisių dekorui.

Kol plauname stiklinę grikių, puode ant vidutinės kaitros užverdame po stiklinę vandens ir pieno. Įberiame po žiupsnį cinamono, cukraus, vanilės. Išmaišome ir suberiame grikius. Užvirus, mažiname kaitrą ir uždengiame, verdame ~12 min. Suberiame razinas, dedame riešutų sviestą. Jei visas skystis išgaravo, įpilame šiek tiek pieno, kaitrą išjungiame, viską gerai išmaišome. Paliekame pabrinkti uždengtame puode porą minučių. Tuo tarpu susipjaustome bananą, košę krečiame į dubenį, papuošimus – ant viršaus. 

Saldi grikių košė/M.Lepeškos nuotr.
Saldi grikių košė/M.Lepeškos nuotr.

4 karantino diena. GAIVIOS GRIKIŲ SALOTOS

Jums reikės:

  • stiklinės grikių;
  • 50 g mažųjų špinatų lapų;
  • saujos šviežių bazilikų;
  • raudono čili pipiro;
  • sulčių iš pusės citrinos ir žievelės;
  • avokado;
  • mažo raudonojo svogūno;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir pipirų.

Kol verda grikiai, labai smulkiai sukapojame arba sublendiname visus ingredientus, išskyrus avokadą. Salotoms grikių rekomenduoju nepervirti, palikti nepilnai išvirusius. Sveikos mitybos viršininkė Vaida Kurpienė jau seniai mane ištreniravo, kad viskas geriau šiek tiek nedavirta nei pervirta – kruopos, daržovės ir pan.

Atvėsusius grikius sumaišome su smulkintais pagardais, krečiame lekštėn, palaistome aliejumi, ant viršaus paskleidžiame pjaustytą avokadą, dekorui barstome smulkintus čiliukus ir tarkuotą citrinos žievelę. Pagal skonį, #GastroHedonistas salotas rekomenduoja praturtinti mėgstamomis sėklomis, pvz., moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat pasitrupint fetos ar kito sūrio.

Gaivios grikių salotos/M.Lepeškos nuotr.
Gaivios grikių salotos/M.Lepeškos nuotr.

5 karantino diena. DAUGIAGRIKIS SU DŽIOVINTAIS BARAVYKAIS IR FETA

Jums reikės:

  • Stiklinės grikių;
  • Poros šalotų;
  • Pusės česnako galvutės;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Geros saujos džiovintų baravykų;
  • 150 ml sauso raudono vyno;
  • 5 l sultinio;
  • Druskos ir pipirų;
  • 100 g fetos sūrio;
  • Saujelės petražolių papuošimui.

Gilioje keptuvėje arba storadugniame puode ant vidutinės kaitros pašildome aliejų ir suberiame smulkintus šalotus, po poros minučių – smulkintus česnakus. Kai pasklinda česnakų aromatas, beriame kubeliais pjaustytus grybus (juos 15-20 min palaikiau užpylęs verdančiu vandeniu ir supjausčiau.) Pakepame dar porą minučių ir suberiame plautus grikius. Pakepiname maišydami ir, padidinę kaitrą, pilame vyną. Maišome, kol nugaruoja. Sumažiname ugnį ir užpilame porą samčių sultinio, kurį viso proceso metu atskirame puode laikome artimoje virimui temperatūroje. Risotto reguliariai pamaišome, įpilame sultinio. Kai grikiai suminkštėja, sultinį nugariname, kad liktų tik šiek tiek drėgmės. Kaitrą išjungiame, uždengiame ir paliekam keletą minučių pabręst. Daugiagrikį krečiam lėkštėn, trupinam fetą ir barstom kapotom petražolėm.

Daugiagrikis su džiovintais baravykais ir feta/M.Lepeškos nuotr.
Daugiagrikis su džiovintais baravykais ir feta/M.Lepeškos nuotr.