5 kasdieniame maiste esantys chemikalai, dėl kurių auga svoris
Pavargote bandyti mesti svorį ir nematyti jokio progreso, nepaisant to, kad valgote pakankamai sveikai? Sveiki atvykę į klubą.
Tačiau prieš iškeisdami didelę salotų porciją į mėsainį su jautiena, paskaitykite: naujas tyrimas rodo, kad tam tikri chemikalai, esantys mūsų maiste – net ir iš pažiūros sveikuose produktuose, tokiuose, kaip liesa mėsa, žuvis, vaisiai ir daržovės, – gali skatinti kūną „pasilikti“ riebalus, rašoma „Prevention“.
„Šie toksinai trikdo mūsų hormonų veiklą, o kiti pakeičia žarnyno mikroflorą ir mikrofauną, o dėl to kyla gerųjų ir blogųjų bakterijų disbalansas“, – teigia Patricia Salber, medicinos daktarė, patvirtinta terapeutė ir tinklaraščio „The Doctor Weighs In“ autorė. Šis disbalansas gali sutrikdyti alkio pojūtį, sulėtinti medžiagų apykaitą bei padidinti riebalų ląsteles ir riebalų sankaupas – o visa tai veda prie svorio augimo.
„Dar blogiau – pasirodo minėtieji toksinai didina širdies ligų, diabeto bei aukšto cholesterolio lygio riziką“, – teigia P.Salber.
O tai reiškia, kad svarbu žinoti, kur šie toksinai tūno ir kaip jų vengti.
Toksinas Nr. 1: Bisfenolis-A (BFA)
Per pastaruosius keletą metų padidėjęs mūsų suvokimas apie šio sintetinio junginio pavojų (šis junginys randamas plastikiniuose maisto ir gėrimų indeliuose) privertė atsirasti buteliukų be BFA rinką. Tai labai šaunu, tačiau BFA ir toliau randamas žmonėse, tirtuose visoje šalyje (JAV).
Naujame tyrime, publikuotame žurnale „Nature“, Harvardo ir Brauno universitetų epidemiologai palygino BFA lygį šlapime beveik 1000 JAV moterų, kurios per 10 metų priaugo svorio. Moterys, kurių BFA lygis buvo aukščiausias, per metus priaugdavo maždaug 250 g daugiau nei moterys su žemiausiu lygiu. Kiti tyrimai rodo, kad BFA gali paspartinti riebalinių ląstelių diferenciaciją, sutrikdyti kasos veiklą, sukelti atsparumą insulinui, o visa tai veda prie nutukimo.
Venkite. Be to, kad galite pirkti vaikiškus buteliukus bei maisto dėžutes be BFA, venkite plastiko, perdirbimo trikampyje pažymėto „#7“ (tai ženklas, kad gaminyje yra BFA), bei konservuoto maisto, kaip pavyzdžiui konservuotų pomidorų ar konservuoto tuno. Tiesą pasakius, konservuotame tune yra daugiausiai BFA iš visų parduotuvės lentynose gulinčių prekių.
Toksinas Nr. 2: Triflumizolas
Jei dėl pasiekiamumo ir prieinamų kainų dažniausiai renkatės įprastą produkciją vietoj organinės, štai keletas faktų, kurie galbūt įkvėps pakeisti savo pasirinkimą: tyrimas, paskelbtas žurnale „Environmental Health Perspectives“, triflumizolą – fungicidą, dažniausiai naudojamą maistiniams augalams purkšti, ypač žaliems ir lapuotiems, – susiejo su svorio augimu.
Tiesą pasakius, konservuotame tune yra daugiausiai BFA iš visų parduotuvės lentynose gulinčių prekių.
Kai nėščios pelės suvartodavo mažytes triflumizolo dozes, jų palikuonys buvo labiau linkę į nutukimą, ir mokslininkai padarė išvadą, kad fungicidai organizme elgiasi kaip toksinai, keliantys svorį.
„Beveik visi įprasti chemikalai, naudojami maistiniams augalams, trikdo endokrininės sistemos veiklą, – sako P.Salber. – O tai reiškia, kad jie skatina riebalų kaupimą ir mažina kūno gebėjimą auginti liesą raumenų masę.“
TAIP PAT SKAITYKITE: Kiniška dieta: kilogramai krinta be badavimo
Venkite. Rinkitės organiškus vaisius ir daržoves. Taip, jie greičiausiai bus brangesni ir gali būti sunkiau juos surasti nei įprastą produkciją, tačiau yra dar keletas faktų, kurie bus verti papildomų jūsų laiko ir išlaidų. Tyrimas, publikuotas žurnale „Environmental Health Perspectives“, rodo, kad užtenka vos 5 dienas valgyti organiškus vaisius ir daržoves (arba vengti labiausiai užterštų įprastų vaisių ir daržovių), kad pesticidų pagrindo toksinų, skatinančių svorio augimą, lygis žymiai sumažėtų ar net visai išnyktų.
Toksinas Nr. 3: Emulsikliai
Šie chemikalai pridedami į apdorotus maisto produktus tam, kad pagerintų tekstūrą bei produktas nesisluoksniuotų (kalbama apie majonezą bei salotų padažus). Tačiau naujas tyrimas, publikuotas žurnale „Nature“, parodė, kad jie neigiamai veikia jūsų žarnyno mikroflorą ir mikrofauną; taip sukeliamas bakterijų disbalansas, galintis sukelti metabolinį sindromą.
Džordžijos valstybinio universiteto mokslininkai šėrė peles emulsikliais (tokio kiekio, kokio yra mūsų maiste), ir jie (emulsikliai) ne tik paskatino gyvūnų nutukimą, bet ir žarnyno ligas, tokias kaip kolitas (žarnyno sienelių uždegimas, sukeliantis pilvo skausmus ir viduriavimą).
Venkite. Kadangi emulsikliai randami daugelyje apdorotų maisto produktų (ir ant etikečių slepiasi po „polisorbatų“ bei „sorbitano monostearato“ priedanga), stenkitės jų vengti ir praturtinti savo mitybą kuo mažiau apdorotais produktais. „Emulsiklių yra visur, – teigia P. Salber. – O tai reiškia, kad pasirinkę labai šaunų maistą, kaip, pavyzdžiui, artišokus, kurie gerina jūsų mikroflorą ir mikrofauną, ir pamerkę jį į majonezo padažą, visiškai neutralizuojate artišoko teigiamą poveikį jūsų organizmui“, – sako mokslininkė.
TAIP PAT SKAITYKITE: 8 ankstyvieji psichinio sutrikimo ženklai
Toksinas Nr. 4: Antibiotikai ir hormonai
Dauguma nutukimą skatinančių toksinų yra tirpūs riebaluose, todėl didesnė tikimybė, kad būtent riebaliniuose audiniuose jų bus susikaupę daugiausiai.
Kai galvijai ir kiti gyvuliai gydomi antibiotikais ir hormonais, jums kliūva dalis tų antibiotikų ir hormonų, kai valgote to gyvulio mėsą. Be to, tyrimai rodo, kad šios medžiagos sukelia svorio augimą. Viename tyrime Niujorko universiteto mokslininkai atrado, kad organizme pelių, gavusių sąlyginį antibiotikų kiekį, sumažėjo T-ląstelių lygis, o tai ne tik žaloja imuninę sistemą, bet ir siejama su nutukimu.
Kitas tyrimas, publikuotas žurnale „International Journal of Obesity“, atskleidė, kad steroidiniai hormonai, naudojami įprastose (ne organiškose) pieno bei mėsos pramonės ūkiuose, yra viena iš nutukimo epidemijos priežasčių.
Venkite. Rinkitės mėsą bei pieno produktus be antibiotikų ir hormonų (ant etiketės ieškokite „organiškas“, „gaminta/auginta natūraliomis sąlygomis“, ar panašaus pobūdžio užrašų), taip pat liesesnius mėsos gabaliukus – dauguma nutukimą skatinančių toksinų yra tirpūs riebaluose, todėl didesnė tikimybė, kad būtent riebaliniuose audiniuose jų bus susikaupę daugiausiai.
Toksinas Nr. 5: Perfluoroktano rūgštis (PFOR)
Randama „neprikimbančiuose“ induose (dažnai vadinamas teflonu) PFOR siejama su nutukimu. Kai danų mokslininkai išmatavo nėščių moterų PFOR lygį, ir po 20 metų juos palygino su jų vaikų svoriu, jie nustatė, kad pas mamas, kurių PFOR lygis aukščiausias, didesnė tikimybė susilaukti nutukusių dukrų, nei tų mamų, kurių PFOR lygis žemiausias (pas gimusius berniukus svorio augimas vyko kitaip).
Štai dar vienas siurprizas: PFOR taip pat randamas riebalams atspariose maisto pakuotėse ir kukurūzų spragėsių, gaminamų mikrobangėje, pakuotėse. O tai reiškia, kad kažkiek šio chemikalo gaunate, net jei esate atsidavę ketaus keptuvės naudotojai.
Venkite. Nebūtina atsikratyti brangių „neprilimpančių“ indų. Tačiau, kai pamatysite įbrėžimus ar nuskilimus, pakeiskite keptuvę – pageidautina, į neapdoroto nerūdijančio plieno arba ketaus (malonus pliusas – tokios keptuvės padidina geležies kiekį maiste).