5 produktai – virškinimui gerinti
Kartais laikytis sveikos mitybos principų yra labai sunku. Tai, žiūrėk, vakarėlis išpuola, tai gimtadienis ar šventė gamtoje...
Kiekvieną kartą sau kartojame, kad jau šį kartą tikrai neprisivalgysime. Tačiau išaušta kitos dienos rytas, o mus... kamuoja pilvo skausmai, jo pūtimas ir nemaloni savijauta. Kaip pagerinti ir pagreitinti virškinimą? Yra keletas natūralių gamtos gudrybių!
1. Burokėliai
Burokėliai neretai užmirštami kaip itin naudingi organizmui – dažniau juos prisimename turbūt vasarą, kai mėgaujamės šaltibarščiais. Iš tiesų iš jų galima sukurti labai pikantiškų ir puikiai gurmanams tinkančių patiekalų. Jau nekalbame apie mineralus: jodą, kalį, magnį, geležį ir vitaminus B, C, PP. Burokėliai padeda pašalinti toksinus iš organizmo ir gerina žarnyno veiklą.
2. Medus
Medus – ir vaistas, ir maistas. Geležis ir manganas padeda greičiau organizmui įsisavinti maistą, todėl medus idealiai tinka besiskundžiantiems prastu virškinimu. Ne veltui medaus šaukštelis, ištirptinas stiklinėje šilto vandens prieš valgį, laikoma puikia, medžiagų apykaitą greitinančia priemone. Svarbu išgerti bent pusvalandį ar valandą prieš valgį, kad sulauktumėte reikiamo efekto. Medų galite maišyti ir su kitais produktais: vaisiais, daržovėmis. Dabar puikus metas paskanauti šviežių agurkų su medučiu.
3. Rauginto pieno produktai
Juose daug gerųjų bakterijų, baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių ir kitų mineralų. Tarkime, kefyras, raugintas pienas, jogurtas ne tik gardu, bet ir padeda pasijusti gerokai lengvesniems. Kefyre apskritai yra triptofano, kuris turi teigiamą įtaką žarnyno sistemai. Ne be reikalo jis dažnai ragaujamas laikantis dietos, siekiant sustiprinti imunitetą ir pagerinti virškinimą.
4. Ridikėliai
Eteriniai aliejai, esantys ridikėliuose, labai gerai veikia virškinimo traktą. Apskritai jie vertinami kaip vieni sveikiausių ir gardžiausių produktų, greitinančių medžiagų apykaitą. Ridikėliai tinkami vartoti tems, kuriuos kamuoja papildomi kilogramai, kuriems sunkiai sekasi sureguliuoti cholesterolio kiekį. Tačiau mėgautis šiomis pavasarinėmis daržovėmis reikia ne tik su saiku, bet ir atsižvelgiant į sveikatos būklę. Teigiama, kad jis nelabai tinka besiskundžiantiems inkstų, kepenų sutrikimais, gastritu ir pan.
5. Žolelės ir prieskoniai
Jiems, kaip greitinantiems medžiagų apykaitą, galime skirti pirmąją vietą! Tai ir imbieras, kuris pagal tradicinę Indijos mediciną ajurvedą uždega, ir anyžiai, rozmarinas, kardamonas, bazilikai, krapai, aitrioji paprika. Gardinkite jais salotas, troškinius, virkite arbatas. Tik nepadauginkite! Geriau naudokite mažesniais kiekiais nei persisotinkite. Tuomet gero efekto nesitikėkite. Labiausiai medžiagų apykaitą gerina aitresni prieskoniai, tačiau dėl to vertėtų pasitarti su gydytoju – ne visų sveikata leidžia tokiais paskaninti savo patiekalus.
P. S. Gerą virškinimą užtikrins vaisiai ir daržovės, visadalių grūdų produktai, miško uogos (mėlynės, avietės), braškės, kriaušės, linų sėmenys, džiovinti vaisiai, tokie kaip slyvos ir razinos. Belieka tik išsirinkti pagal savo skonį ir mėgautis!