8 gudrybės, kaip derinti citrusinius vaisius virtuvėje

Mandarinai / Shutterstock nuotr.
Mandarinai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Citrusiniai vaisiai – egzotiškas, bet gana dažnas svečias mūsų virtuvėse. Daugelis neįsivaizduojame vaisių salotų be apelsinų ar žuvies patiekalo be citrinos skiltelės. Tačiau norint, kad citrusiniai vaisiai ne tik pagerintų, bet ir nesugadintų kai kurių patiekalų skonio, būtina žinoti tam tikras jų naudojimo taisykles bei gudrybes.

Citrusinių vaisių įvairovė tokia plati, tad gali tekti pasukti galvą kiekvienu atveju ieškant tinkamiausio pasirinkimo. 

„Nors iš pirmo žvilgsnio visi citrusiniai vaisiai gali atrodyti panašūs, derinant juos su skirtingais prieskoniais ir maisto produktais galima atrasti nepakartojamų skonių. Vieni citrusiniai vaisiai labiau tinka prie saldžių patiekalų, kiti yra puikus sriubos ar troškinio pagardas. Tačiau yra ir tokių derinių, kurių net neverta mėginti. Tokius būtina įsidėmėti“, – sako „Rimi Lietuva“ kulinarijos vedėjos Elena Sereičikienė.

Kulinarė dalijasi citrusinių vaisių naudojimo ir derinimo patarimais bei gudrybėmis.

Citrinos yra universalios. Citrinos griežinėlis ar sulčių lašelis gali pagardinti beveik kiekvieną troškinį ar sriubą, be to, yra puiki alternatyva druskai.

Patarimas: prieš spausdami sultis prispauskite ir „paritinėkite“ citriną ant stalo. Tai padės išspausti daugiau sulčių.

Raudonieji apelsinai – desertams. Raudonieji apelsinai puikiai dera su ledais, šerbetais ar vaisių salotomis. Puikus skonis ir vitamino C dozė – garantuota. 

Greipfrutai ir špinatai – puikus duetas. Jei savo patiekalų neįsivaizduojate be špinatų ar mėgstate pasilepinti šių daržovių salotomis, drąsiai juos poruokite ir mėgaukitės puikiomis ir lengvomis salotomis. 

Taip pat skaitykite: Gyvenkime sveikiau: 14 maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti

Fermentinis ir kietasis sūris su apelsinais nedera. Jei galvojate, su kuo lėkštėje suporuoti supjaustytą sūrį, atminkite, kad apelsinas – didžiausias jo priešas. Stiprus citrusinio vaisiaus skonis užgoš sūrio skonį. Sūrio ir vaisiaus skoniai turi būti harmoningi, tad, deja, apelsinui vietos čia nėra. 

Greipfrutai „draugauja“ ne su visais prieskoniais. Kai kurie eksperimentai su citrusiniais vaisiais virtuvėje gali baigtis nepageidaujamu rezultatu, jei neteisingai naudosite prieskonius. Greipfrutas gali nustebinti naujais skoniais, tik atminkite, kad geriausiai jis dera su baziliku, pipirais, mėtomis, rozmarinais, tropiniais vaisiais ir vanile. 

Kai kurie vaisiai nedera su kitais. Ar kada pagalvojote, kad netgi patys vaisiai tarpusavyje gali būti nesuderinami? Atminkite, kad citrusiniai vaisiai nedera su krakmolingais vaisiais – pavyzdžiui, bananais. Kadangi įvairios vaisių grupės yra virškinamos skirtingą laiko tarpą, todėl jų kartu dėti į salotas nepatartina.

Greipfrutus ir apelsinus galima laikyti ilgai. Greipfrutai ir apelsinai yra puikūs tuo, kad kambario temperatūroje išsilaiko iki 7 dienų, o šaldytuve – net iki trijų savaičių. Ištraukus šiuos vaisius iš šaldytuvo, patartina kurį laiką juos palaikyti kambario temperatūroje ir tik tuomet vartoti.

Mandarinai – ne tik Kalėdoms. Šiuos vaisius galite drąsiai dėti į salotas, gardinti ledus ir desertus, jie puikiai dera ir su žaliosiomis citrinomis.