Agurkai – visada gaivu!

Agurkai / Fotolia nuotr.
Agurkai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Parduotuvių lentynose jau pasirodė pirmieji švieži agurkai. Metas pasigaminti gaivių, pavasariu kvepiančių patiekalų.

Salotos su vištiena

Jums reikės: 4 vidutinio dydžio agurkų, 400 g viščiukų filė, pagal skonį druskos ir pipirų, 2 šaukštų aliejaus, 4 šaukštų tamsaus sojų padažo, šaukšto ryžių acto, šaukšto cukraus.

Užpilui: po šaukštelį kapotų kalendrų, mėtų lapelių, skiltelė česnako, šaukštas medaus, 50 ml aliejaus, pusės citrinos sultys.

  • Agurkus, jei norite, nulupkite ir bulvių skustuku supjaustykite plonyčiais gabalėliais.
  • Vištieną išvirkite be jokių prieskonių ir šakute suplėšykite plaušeliais.
  • Karštame aliejuje su druska ir pipirais apkepkite vištieną, supilkite sojų padažą, ryžių actą, cukrų ir gerai išmaišykite.
  • Paruoškite užpilą. Elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite visus ingredientus.
  • Į salotų dubenį sukrėskite agurkus, ant viršaus berkite vištienos, pilkite padažo ir dar pagardinkite kapotomis mėtomis.
  • Salotas valgykite su traškia baltos itališkos duonos riekele.

Cukinijos su tzatziki

Jums reikės: didelės cukinijos, 500 ml graikiško jogurto be priedų, 200 g riebios varškės, 3 skilelių česnako, didelio ilgavaisio agurko, 1,5 šaukšto citrinos sulčių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, ryšulėlio krapų.

  • Nuplautą, nuluptą agurką susmulkinkite, pasūdykite ir bent 20 min. palikite pastovėti, kad išsiskirtų skystis. Paskui jį nupilkite, kad gaminamas cukinijų padažas nepavandenytų.
  • Česnakus nulupkite ir sukapokite.
  • Jogurtą sukrėskite į plakti skirtą indą, ten pat sukrėskite varškę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir citrinos sultimis.
  • Suberkite agurkus, smulkintus krapus, išsukite ir apie valandą palaikykite šaldytuve, kad padažas gerai atvėstų.
  • Į dubenėlius berkite sūdytų, pipirais ir citrinos sultimis pagardintų cukinijų gabalėlių, ant viršaus gausiai krėskite jogurto.
  • Cukinijų padažą skanu valgyti ir su graikiška duona, gardinti juo daržovių, žuvies ir bulvių patiekalus.

Įdaryti agurkai

Jums reikės: kelių šviežių trumpavaisių agurkų, didelės morkos, 100 g grūdėtosios varškės, 150 g tepamojo varškės sūrelio, šaukšto medaus, 2 skiltelių česnakų, po šaukštelį kapotų kalendrų ir petražolių, pagal skonį druskos, pipirų, nutarkuotų apelsino žievelių.

  • Agurkus nuplaukite, perpjaukite per pusę, vidų išskobkite ir susmulkinkite, agurkų valteles pabarstykite druska ir pipirais.
  • Morką nuskuskite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  • Tepamąjį varškės sūrelį ir varškę krėskite į dubenį ir gerai sumaišykite su česnakų spaustuvu išspaustais česnakais, kapotomis prieskoninėmis žolelėmis, agurkais ir morkomis.
  • Viską pagal skonį pagardinkite nutarkuotomis apelsino žievelėmis, medumi.
  • Paruoštą masę gerai atvėsinkite šaldytuve ir įdarykite agurkus.
  • Galite ant viršaus užberkite žalumynų: saulėgrąžų, pipirnių, liucernų daigų.

Vegetariški suktinukai

Jums reikės: 200 g japoniškų ryžių, šaukšto ryžių acto, šaukšto vasabių, didelio avokado, jūros dumblių lakšto, kelių agurkų, 3 šaukštų anakardžių majonezo.

  • Agurkus supjaustykite šiaudeliais, avokadą nulupkite, irgi supjaustykite šiaudeliais.
  • Anakardžių majonezui iki vientisumo išplakite stiklinę mirkytų anakardžių su dideliu ryšulėliu krapų, druska ir pipirais.
  • Ryžius plaukite, kol vanduo taps skaidrus ir nebeliks ryžių paviršiuje susikaupusio krakmolo, suberkite į puodelį ir išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Ugnį išjunkite, puodą uždenkite ir 10 min. palaukite, kad ryžiai gerai išbrinktų.
  • Į išbrinkusius ir atvėsintus ryžius supilkite ryžių actą, jei reikia, įberkite žiupsnelį druskos, labai gerai išmaišykite ir atvėsinkite.
  • Drėgnomis rankomis iš ryžių ant sušių kilimėlio formuokite stačiakampį paplotį, ant jo klokite jūros dumblių lakštą, saikingai aptepkite vasabiais, anakardžių majonezu, išdėliokite agurkus, avokadus ir susukite.
{recipe|2667}
{recipe|2772}
{recipe|3021}
{recipe|3231}
{recipe|3458}
{recipe|4975}
{recipe|5097}
{recipe|5189}
{recipe|5438}