Patiekalai iš agurkų

Agurkai / Fotolia nuotr.
Agurkai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Agurkai – puikiausia daržovė, kuri bet kokiam patiekalui suteikia lengvumo ir gaivos. Dabar agurkų, nors verste versk, tad metas su jais ruošti įvairiausias salotas ir užkandžius.

Rytietiškos salotos

Rytietiškos agurkų salotos
Rytietiškos agurkų salotos / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: pusės kininio kopūsto, didelės morkos, po raudoną ir geltoną saldžiąją papriką, 4 trumpavaisių agurkų, mažo indelio kukurūzų, pluoštelio šviežių petražolių šakelių.

Užpilui: kelių šviežių mėtų lapelių, 2 šaukštų sezamų sėklų, šaukšto citrinos sulčių, 3 šaukštų aliejaus, pagal skonį aitriosios paprikos, šaukšto klevų sirupo.

  • Agurkus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kuo ilgesniais šiaudeliais.
  • Paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais.
  • Morką nuskuskite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  • Kopūstą smulkiai supjaustykite.
  • Kukurūzus labai gerai nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Visas daržoves berkite į gilų dubenį, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite nuskabytus ir, jeigu reikia, pasmulkintus petražolių lapelius.
  • Paruoškite užpilą: mėtas smulkiai sukapokite, sezamų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Iš aliejaus, citrinos sulčių ir medaus išplakite padažą, į jį berkite aitriosios paprikos, sezamų sėklų, viską gerai išmaišykite, užpilkite ant salotų. Prieš patiekdami salotas palikite bent 20 min. pastovėti.

Su feta ir riešutais

Salotos su agurkais ir feta
Salotos su agurkais ir feta / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: saujelės įvairių salotų lapelių, 6 agurkų, 300 g fetos, pusės stiklinės kedrinių pinijų, pagal skonį druskos, pipirų.

Padažui: indelio graikiško natūralaus jogurto, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, česnako skiltelės, saujelės šviežių baziliko lapelių, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Salotas nuplaukite, nusausinkite.
  • Agurkus nuplaukite, supjaustykite kubeliais arba šiaudeliais.
  • Kedrines pinijas (jas galite keisti ir žemės riešutais) nuplaukite, nusausinkite, vis pamaišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Fetą supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve.
  • Visus salotų komponentus sumeskite į dubenį.
  • Baziliko lapelius smulkiai sukapokite.
  • Česnaką sukapokite arba sutraiškykite česnakų spaustuvu.
  • Nedideliame indelyje sumaišykite aliejų, jogurtą, medų, citrinos sultis, berkite bazilikų lapelius, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  • Gautu padažu apliekite daržovių salotas, pagal skonį pasūdykite ir išdalykite į kelias lėkštes.

Salotos su lašišomis

Salotos su lašiša
Salotos su lašiša / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: gūžės romaninių salotų, 2 ilgavaisių agurkų, 400 g lašišų filė, ryšulėlio svogūnų laiškų, pagal skonį citrininių pipirų.

Užpilui: nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, 2 šaukštų austrių padažo, šaukštelio rudojo cukraus, pusės apelsino sulčių, šaukšto citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako.

  • Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, patroškinkite garuose, tada išskirstykite nedideliais gabalėliais, išimkite visus kaulus, nulupkite odą ir atvėsinkite.
  • Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad būtų traškesnės.
  • Išėmę iš šaldytuvo išdėliokite į kelias lėkštes, ant viršaus berkite lašišų gabalėlių, kapotų svogūnų laiškų, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Paruoškite užpilą: imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
  • Česnakų skilteles nulupkite ir susmulkinkite.
  • Iš apelsino išspauskite sultis ir sumaišykite su austrių padažu, citrinų sultimis, cukrumi.
  • Paruoštu užpilu gausiai apšlakstykite salotas ir patiekite.

Agurkų salotos su svogūnais

Jums reikės: 600 g didesnių agurkų, 2 raudonųjų svogūnų, po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos ankšties ir imbiero šaknies, pagal skonį druskos, maltos saldžiosios paprikos.

Padažui: poros saujų krapų, saujos svogūnų laiškų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų ekologiškos jogurtinės grietinės, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos.

  • Aitriąją papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir smulkiai sukapokite.
  • Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve arba sukapokite.
  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Taip pat susmulkinkite nuplautus ir pusiau perpjautus agurkus.
  • Viską sudėkite į gilų dubenį ir gerai išmaišykite. Užberkite rupios druskos, perdėkite daržovių ir prieskonių mišinį į kiaurasamtį, uždenkite ir palikite pastovėti. Po valandos daržoves perliekite šaltu vandeniu, labai gerai nusausinkite ir išdalykite į kelis dubenis, ant viršaus užberkite truputį krapų.
  • Padažui visus nurodytus komponentus iki vientisumo susmulkinkite elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu ir pagamintą patiekite atskirame indelyje.
{recipe|1565}
{recipe|1771}
{recipe|2655}
{recipe|2665}
{recipe|3439}
{recipe|3458}
{recipe|4574}
{recipe|4975}
{recipe|5097}
{recipe|5189}
{recipe|5438}
{recipe|5508}