Patiekalai iš agurkų
Agurkai – puikiausia daržovė, kuri bet kokiam patiekalui suteikia lengvumo ir gaivos. Dabar agurkų, nors verste versk, tad metas su jais ruošti įvairiausias salotas ir užkandžius.
Rytietiškos salotos
Jums reikės: pusės kininio kopūsto, didelės morkos, po raudoną ir geltoną saldžiąją papriką, 4 trumpavaisių agurkų, mažo indelio kukurūzų, pluoštelio šviežių petražolių šakelių.
Užpilui: kelių šviežių mėtų lapelių, 2 šaukštų sezamų sėklų, šaukšto citrinos sulčių, 3 šaukštų aliejaus, pagal skonį aitriosios paprikos, šaukšto klevų sirupo.
- Agurkus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kuo ilgesniais šiaudeliais.
- Paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais.
- Morką nuskuskite, sutarkuokite smulkia trintuve.
- Kopūstą smulkiai supjaustykite.
- Kukurūzus labai gerai nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Visas daržoves berkite į gilų dubenį, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite nuskabytus ir, jeigu reikia, pasmulkintus petražolių lapelius.
- Paruoškite užpilą: mėtas smulkiai sukapokite, sezamų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Iš aliejaus, citrinos sulčių ir medaus išplakite padažą, į jį berkite aitriosios paprikos, sezamų sėklų, viską gerai išmaišykite, užpilkite ant salotų. Prieš patiekdami salotas palikite bent 20 min. pastovėti.
Su feta ir riešutais
Jums reikės: saujelės įvairių salotų lapelių, 6 agurkų, 300 g fetos, pusės stiklinės kedrinių pinijų, pagal skonį druskos, pipirų.
Padažui: indelio graikiško natūralaus jogurto, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, česnako skiltelės, saujelės šviežių baziliko lapelių, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite.
- Agurkus nuplaukite, supjaustykite kubeliais arba šiaudeliais.
- Kedrines pinijas (jas galite keisti ir žemės riešutais) nuplaukite, nusausinkite, vis pamaišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Fetą supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve.
- Visus salotų komponentus sumeskite į dubenį.
- Baziliko lapelius smulkiai sukapokite.
- Česnaką sukapokite arba sutraiškykite česnakų spaustuvu.
- Nedideliame indelyje sumaišykite aliejų, jogurtą, medų, citrinos sultis, berkite bazilikų lapelius, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Gautu padažu apliekite daržovių salotas, pagal skonį pasūdykite ir išdalykite į kelias lėkštes.
Salotos su lašišomis
Jums reikės: gūžės romaninių salotų, 2 ilgavaisių agurkų, 400 g lašišų filė, ryšulėlio svogūnų laiškų, pagal skonį citrininių pipirų.
Užpilui: nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, 2 šaukštų austrių padažo, šaukštelio rudojo cukraus, pusės apelsino sulčių, šaukšto citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako.
- Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, patroškinkite garuose, tada išskirstykite nedideliais gabalėliais, išimkite visus kaulus, nulupkite odą ir atvėsinkite.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad būtų traškesnės.
- Išėmę iš šaldytuvo išdėliokite į kelias lėkštes, ant viršaus berkite lašišų gabalėlių, kapotų svogūnų laiškų, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite užpilą: imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
- Česnakų skilteles nulupkite ir susmulkinkite.
- Iš apelsino išspauskite sultis ir sumaišykite su austrių padažu, citrinų sultimis, cukrumi.
- Paruoštu užpilu gausiai apšlakstykite salotas ir patiekite.
Agurkų salotos su svogūnais
Jums reikės: 600 g didesnių agurkų, 2 raudonųjų svogūnų, po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos ankšties ir imbiero šaknies, pagal skonį druskos, maltos saldžiosios paprikos.
Padažui: poros saujų krapų, saujos svogūnų laiškų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų ekologiškos jogurtinės grietinės, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos.
- Aitriąją papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir smulkiai sukapokite.
- Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve arba sukapokite.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Taip pat susmulkinkite nuplautus ir pusiau perpjautus agurkus.
- Viską sudėkite į gilų dubenį ir gerai išmaišykite. Užberkite rupios druskos, perdėkite daržovių ir prieskonių mišinį į kiaurasamtį, uždenkite ir palikite pastovėti. Po valandos daržoves perliekite šaltu vandeniu, labai gerai nusausinkite ir išdalykite į kelis dubenis, ant viršaus užberkite truputį krapų.
- Padažui visus nurodytus komponentus iki vientisumo susmulkinkite elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu ir pagamintą patiekite atskirame indelyje.