Alavijai – puikus vaistas
Jei namuose auginate alavijų, nepamirškite, kad jie – ne tik namų puošmena, bet ir veiksmingas, natūralus, nieko nekainuojantis vaistas nuo daugelio ligų. Nuo seno žinoma, kad šis augalas turi ypatingų gydomųjų savybių.
Dar antikos laikais alavijų sultys ir minkštimas buvo kone pagrindinis visų gydomųjų tepalų komponentas. Jų taip pat dėdavo į mišinius, kuriais balzamuodavo faraonus. Mokslininkai ištyrė, kad alavijuose yra daugiau kaip 160 organizmui naudingų medžiagų: aminorūgščių, angliavandenių, eterinių aliejų, 15 fermentų, vitaminų, mineralų ir kt.
♦ Alavijai – natūralus antibiotikas. Juose esančios aktyviosios medžiagos neleidžia daugintis bakterijoms ir virusams. Alavijų sultys ar tyrelė su medumi stiprina ir aktyvina imuninę sistemą, valo organizmą, kraują.
♦ Alavijuose esantys eteriniai aliejai ir saponinas malšina skausmą, spartina žaizdų gijimą ir gydo nudegimus (tepama pažeista vieta). Šis augalas gydo žvynelinę, neurodermitą, paprastuosius spuogus, šunvotes ir grybelį, taip pat sąnarių ligas.
♦ Alavijų sultys – puikus vaistas ir nuo slogos, ir kitų peršalimo ligų.
♦ Šviežiai spaustos alavijų sultys turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios didina darbingumą, šalina nuovargį, tonizuoja. Be to, gydo įtampos sukeltas virškinamojo trakto ligas.
♦ Alavijai vartojami sergant akių ligomis, bronchine astma, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu gastritu, užkietėjus viduriams (veikia kaip laisvinamieji).
Dėmesio! Prieš gydydamasi alavijų sultimis, pasikonsultuokite su gydytoju. Alavijų nepatartina vartoti per menstruacijas, nėštumą, jaunesniems kaip dvylikos metų vaikams, sergant hemorojumi, tulžies pūslės ir kepenų ligomis.
Kaip ruošti sultis
Alavijų sultis nesudėtinga pagaminti namuose. Nuplaukite stambias augalo šakas, nupjaukite dygliukus, susmulkinkite ir sumalkite trintuve ar mėsmale. Tada per keliais sluoksniais sudėtą marlę iš tyrės išspauskite sultis ir pakaitinkite, kol užvirs. Gydymui geriausiai vartoti tik šviežiai spaustas sultis.
Receptai
Nuo peršalimo
Alavijo šakelę palaikykite šaldytuve (lapuose susikaups veiksmingų biostimuliatorių). Nuplaukite, nupjaukite aštrius spygliukus, susmulkinkite ir padalykite lygiomis dalimis su medumi. Valgykite po šaukštą rytą ir vakare.
Nuo slogos
Sumaišykite 5–8 lašus alavijų ir 3 lašus svogūnų sulčių. Lašinkite į nosį kas keturias valandas. Kiekvienąsyk įlašinusi lašų, pamasažuokite šnerves.
Kraujuojant dantenoms
Savaitę arba tol, kol pajusite pagerėjimą, skalaukite burną vandeniu, skiestu alavijų sultimis. Arba vakare švelniai masažuodama įtrinkite sultis į dantenas. Tinka ir minkštimas.
Nuo nuovargio
Rytą išgerkite žvalinamąjį kokteilį. Jį ruoškite lygiomis dalimis iš greipfrutų, ananasų ir alavijų sultimis. Gerai išmaišykite plakikliu. Pagardinkite šaukšteliu medaus – suteiks energijos. Galite gerti jau paruoštų alavijų sulčių (yra parduotuvėse, vaistinėse).
Nuo skrandžio opaligės
Iš susmulkintų alavijų lapų išspauskite sultis, pakaitinkite, kol užvirs, ir nukoškite. Vartokite šviežiai paruoštas po arbatinį šaukštelį trissyk per dieną pusvalandį prieš valgį.
Išsekus po ligos
100 ml alavijų sulčių sumaišykite su 500 g smulkintų graikinių riešutų (geriau ekologiškų), 300 g medaus ir 3–4 citrinų sultimis. Šį mišinį vartokite po arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
Nuo dermatito
Ant pažeistos odos, tarkim, galvos, uždėkite alavijų sulčių kompresą. Mažina skausmą, padeda atsinaujinti odai, skatina plaukų augimą.
Alavijų sultimis galima gydyti ir odos opas, žaizdas, spuogus.
Nuo vidurių užkietėjimo
150 g susmulkintų alavijų lapų užpilkite 300 g karšto virinto vandens ir parą palaikykite uždengtą. Gerkite po valgomąjį šaukštą ryte valandą prieš valgį.
Gerinantis apetitą
Po 5–10 ml šviežių alijošiaus sulčių gerkite du–tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Šis receptas tinka ir sergant gastritu, opalige, dizenterija, infekcinėmis ligomis.
Esant gimdos kaklelio erozijai
Liaudies medicinoje patariama į makštį įkišti ir palaikyti alijošiaus sultyse išmirkytą tamponą. Prieš tai pasitarkite su ginekologu.