Alfas Ivanauskas kviečia Valentino dieną švęsti kitaip ir dalijasi ypač skanių desertų receptais

Alfas Ivanauskas / „Virtuvės mitų griovėjų“ nuotr.
Alfas Ivanauskas / „Virtuvės mitų griovėjų“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2021-02-13 16:34
AA

Karantinas pakeitė daug švenčių ritualų – negalime taip laisvai susėsti prie stalo ir džiaugtis vieni kitų draugija. Kaip švęsti Valentino dieną, jei jos pagrindinė idėja yra meilė ir buvimas kartu? Galime jus nudžiuginti, nes net ir karantinas nesutrukdys švęsti Valentino dienos! Tereikia pasirinkti vieną iš virtuvės šefo Alfo Ivanausko siūlomų scenarijų. 

Įsimintiniausia dovana – gardus patiekalas

Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas atviras – Valentino dieną jis švęsdavo tik mokykloje, su meilės paštu bei atvirukais. Tačiau jau tuomet jo meilės laiškuose būdavo paslėpti gardūs saldainiai, kuriuos gamindavo pats. 

„Dabar šios dienos nešvenčiu ir nedovanoju jokių dovanų – užtai maistą gaminu visą laiką. Be to, svarbu prisiminti, jog jei nesate įsimylėję kito asmens, visada galite mylėti save. Tik įsimylėjus save suprasite, kaip malonu mylėti ir kitus. Todėl galite pasidaryti dovaną sau ir, pavyzdžiui, užsiauginti sluoksniuočio desertą vazone bei juo pasimėgauti“, – pataria vienas pirmųjų modernaus maisto dizaino pradininkų Lietuvoje.

Alfas išduoda, kad Valentino diena jam nėra ypatinga šventė – jis nemėgsta mylėti vieną dieną, ką daro visas pasaulis. 

„Siūlau mylėti kasdien, o šią dieną – nemylėti (šypsosi). Reikia džiaugtis, rūpintis ir puoselėti savo santykius kiekvieną dieną, o ne būtent per Valentino dieną, gimtadienį ar Kalėdas. Geriau apgalvokite, koks buvote, ką nuveikėte, kad santykiai būtų geri ir, ką galėtumėte pakeisti per kitas 365 dienas. 

Kuo daugiau tau metų, tuo labiau supranti, kad santykius reikia puoselėti visada, o ne kartą per metus. Tačiau tai ne kliūtis per Valentino dieną pagaminti skanų patiekalą – gali būti ne tik puikus būdas parodyti dėmesį, bet ir nuostabi dovana“, – teigia A.Ivanauskas.

Alfas Ivanauskas/„ŽMONĖSfoto“ ir asmeninio albumo nuotr.

Du Valentino dienos scenarijai 

„Manau, kad geriausia dovana yra žmogui skirtas dėmesys ir Jūsų laikas. Todėl Valentino dienos proga siūlau pasirinkti vieną iš dviejų galimų scenarijų, jei negalite šios dienos švęsti kartu. 

Pirmasis – suplanuokite, kokį patiekalą norėtumėte paruošti savo mylimam žmogui, o pagaminę jį tiesiog nusiųskite tiesiai į Jums rūpimo asmens namus (tam galite pasinaudoti pavežimo įmonių paslaugomis).

Norisi daugiau intymumo? Užsakykite vienas kitam ingredientus, kurių reikėtų Jūsų abiejų mylimam patiekalui, galite improvizuoti, parinkti tokių produktų, kurie pagyvintų ir atnaujintų Jūsų mėgstamą skanėstą. Ir tokią vakarienę ruoškite kartu – video skambučio pagalba, galėsite ne tik girdėti, bet ir matyti vienas kitą, bendrauti ir mėgautis gaminimo eiga. Toliau galite spręsti ar pagamintą patiekalą valgysite patys ar siųsite jį vienas kitam.

Taip pat nepamirškite tokios dovanos gražiai įpakuoti ir pateikti todėl, kad įpakavimas gali sustiprinti emociją gavus dovaną, tai parodys, kad ją ruošdami viską apmąstėte iki smulkmenų. Net ir esant tokiai situacijai, galite būti kartu ir rasti būdų, kaip parodyti vienas kitam dėmesį, todėl labiausiai ir linkiu nepamiršti vis iš naujo vienas kitą stebinti“, – pataria laidų „Alfas live“ ir „Alfas vienas namuose“ vedėjas.

O jei neturite savo mėgstamiausio patiekalo arba neišsirenkate iš gausybės variantų, A.Ivanauskas Jums pateikia dviejų skaniausių desertų receptus.

 

Sluoksniuotis su želė ir varškės triufeliais

  • 30–40 g cukraus miltelių
  • 400 g riebios varškės
  • 100 g minkšto sviesto
  • 1–1 ½  pakelio sausainių
  • Žiupsnelio druskos
  • 400 ml grietinėlės
  • 200 g  maskarponės
  • 1 šaukšto liofilizuotų aviečių
  • 50 g cukraus
  • 120–150 g šaldytų ir šviežių uogų
  • Uogų želės (pagamintos iš  1 pakelio) 

1. Į kombaino indą sudėkite varškę, sviestą, suberkite cukraus miltelius ir žiupsnelį druskos. Viską sutrinkite. Atskirai sutrinkite sausainius.  Viską sumaišykite. Masės tirštumą reguliuokite pagal norą, bet taip, kad galėtumėte suformuoti rutuliukus. Jei reikia – pridėkite trupintų sausainių.

2. Grietinėlę išplakite su cukrumi, dalį jos atidėkite, kitą – sumaišykite su maskarpone ir liofilizuotomis avietėmis.

3. Į indo dugną dėkite dalį uogų, lengvai jas patraiškykite. Ant jų – palei indo perimetrą – varškės triufeliukus.

4. Uždėkite uogų želės, rožinį kremą, grietinėlę arba sluoksniuokite jums tinkamu eiliškumu. Ant viršaus uždėkite likusias uogas. Jei turite – įsmeikite alyvmedžio arba kitokią šakelę.

Sluoksniuotis su želė ir varškės triufeliais / „Virtuvės mitų griovėjų“ nuotr.

Saldus kąsnelis prie kavos: šokoladiniai keksiukai su avietėmis

  • 300 g juodojo šokolado
  • 200 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 3 trynių
  • 150 g cukraus
  • 180 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 250 ml aviečių tyrės

Kremui:

  • 150 g baltojo šokolado
  • 250 g minkšto sviesto
  • 200 g kreminio sūrelio „Philadelphia original“
  • 2 šaukštų liofilizuotų aviečių miltelių

1. Šokoladą ištirpinkite su sviestu ir atvėsinkite. Kiaušinius, trynius ir cukrų išplakite iki tirštos kreminės masės. Sumaišykite su ištirpintu šokoladu. Suberkite persijotus ir sumaišytus su kepimo milteliais bei druska miltus.

2. Tešlą supilstykite į formeles ir šaukite į įkaitintą iki 170 °C orkaitę. Kepkite apie 30 min.

3. Iškepusius keksiukus aušinkite ant grotelių.

4. Peiliu nupjaukite viršūnėles, šaukštu išimkite šiek tiek vidaus ir sumaišykite su aviečių tyre. Gautą įdarą sudėkite atgal į keksiukus. Ant kiekvieno keksiuko užspauskite dviejų spalvų kremo – ir balto, ir rožinio.

5. Kremui ištirpinkite baltąjį šokoladą garų vonelėje. Darykite tai labai atsargiai, neperkaitinkite. Ataušinkite.

6. Išplakite minkštą sviestą iki baltos purios masės, įmaišykite sūrį (jis turi būti vienodos temperatūros su sviestu) ir supilkite atvėsintą baltąjį šokoladą. Išmaišykite ir trumpam palaikykite. 

7. Padalykite į dvi dalis, vieną sumaišykite su liofilizuotomis avietėmis.

Šokoladiniai keksiukai su avietėmis / „Virtuvės mitų griovėjų“ nuotr.

Dar daugiau kulinarinių idėjų galite pasisemti jau šį sekmadienį televizijos kanale Delfi TV žiūrėdami laidą „Alfas vienas namuose“ 10 val., kurios metu Alfas Ivanauskas Valentino dienos proga gamins gaivias salotas su burnoje tirpstančiomis mocarelos sūrio spurgomis ir braškėmis.