Alfo Ivanausko jautienos tartaras: „Nematydami neatspėsite!“
Prancūzijos restoranus prieš daugiau nei šimtą metų užkariavęs žalios jautienos tartaras Lietuvoje vis dar kovoja dėl valgytojų simpatijų. Pasak Alfo Ivanausko, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjo, mums vis dar priimtinesnis žuvies, ne mėsos tartaras.
„Šį mitą ir norėjau sugriauti. Išsikėliau tikslą paruošti tartarą, kurį pamėgtų visi. Nenaudojau žalio kiaušinio, rinkausi baravykų pudrą ir saldžias bulves, suteikusias išskirtinio skonio ir netikėtumo. Garantuoju, jei valgytumėte šį patiekalą užrištomis akimis, susižavėtumėte skoniu ir klaustumėte, kas per patiekalas tai yra“, – juokiasi A. Ivanauskas, patariantis tokį patiekalą valgyti užrištomis akimis tiems, kurie mano nemėgstantys žalios mėsos.
Jautienos tartaras su džiovintais grybais
2 asm.
Gaminimas 15 min.
Kepimas 20 min.
Orkaitės t-ra 200 °C
1-2 batatų
Maltų kalendrų
Aliejaus pašlakstyti
sausai brandintos jautienos mentės didkepsnio ½ raudonojo svogūno
Ryšelio laiškinių česnakų
1-2 marinuoto agurko 30 ml džino 1 šaukšto krienų Druskos
Šviežiai grustų juodųjų pipirų
2 šaukštų majonezo
3-4 džiovintų grybų riekelių
Kalendrų lapelių patiekti
1. Supjaustykite batatus, sudėkite juos į formelę, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite maltomis kalendromis. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Iškepusius batatus pasūdykite.
2. Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite didkepsnį ir sukapokite sunkiu aštriu peiliu. Taip pat labai smulkiai supjaustykite svogūną, dalį laiškinių česnakų, marinuotus agurkus.
3. Viską sumaišykite su mėsa. Supilkite džiną, sudėkite krienus, užberkite druskos, šviežiai grustų juodųjų pipirų, maltų kalendrų.
4. Viską išmaišykite ir suformuokite tartarą – geriausiai tą padaryti su konditeriniu žiedu, bet taip pat galima suformuoti ir šaukštu.
5. Uždėkite ant viršaus majonezą, užtarkuokite džiovintų grybų. Patiekite su keptais batatais, laiškiniais česnakais ir kalendrų lapeliais.