Alfo Ivanausko rikotos sūrio blyneliai lėtiems savaitgalio pietums

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
Šaltinis: Žmonės
A
A

Ne paslaptis, kad Alfas Ivanauskas virtuvėje sukasi nuo mažų dienų. Vienas mėgstamiausių virtuvės meistro patiekalų – rikotos sūrio blyneliai su špinatais, juos kepti jis išmokė net savo mamą, o dabar siūlo visiems išmokyti savo mamas kepti tobuliausius pasaulyje blynelius.

„Blynai, kaip ir sumuštiniai, skanūs tada, kai yra minkšti, purūs ir sultingi – šie blyneliai yra būtent tokie, o ypatingo gaivumo jiems suteiks kapoti pomidorai. Žinoma, vasara – laikas, kai puikiai dera šviežios lietuviškos daržovės, tad siūlau jas naudoti kuo gausiau, o mėgstantys dar įdomesnį skonį puikiai gali panaudoti lašišą – ši žuvis čia idealiai tiks“, – pasakoja A. Ivanauskas. Jis sako, kad rikotos ir cukinijos blynelius galima valgyti tiek pusryčiams, tiek ir vakarienei, tačiau kad tai puikus savaitgalio pranašas, turbūt nesuabejos nė vienas. Taip pat virtuvės šefas siūlo nepabijoti česnako, kurio skonio smarkiai nesijaus, tačiau padažas taps itin nekasdieniškas.

Beje, negalima nepaminėti, kad šis receptas – iš Alfo Ivanausko knygos, pelniusios ne vieną apdovanojimą, „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“, tad tikrai galima galvoti, jog šie blyneliai mėgstami ir vertinami ne tik Lietuvoje.

ŠVELNIAUSI RIKOTOS SŪRIO BLYNELIAI SU ŠPINATAIS (apie 12 vnt.)

Rikotos sūrio blyneliai su špinatais
Rikotos sūrio blyneliai su špinatais / Organizatorių nuotr.

Keptiems česnakams:

Kelių galvučių česnako

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

Blyneliams:

1 nedidelės cukinijos

1 šaukštelio druskos (cukinijai)

200 g špinatų

3 didelių kiaušinių

120 g rikotos sūrio

150 g miltų

½ šaukštelio kepimo miltelių

Aliejaus (kepti)

Šviežių pomidorų (patiekti)

Smulkiavaisių pomidoriukų su šakelėmis (papuošti)

Žiupsnelio druskos

Rikotos ir keptų česnakų kremui:

250 g rikotos sūrio

2–4 skiltelių kepto česnako

2–3 šaukštų lydyto sūrelio

Kelių šaukštų pieno

1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Šlakelio citrinos sulčių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Druskos, juodųjų pipirų

Kepti česnakai:

  1. Šiam receptui reikės tik kelių skiltelių, bet galite pasidaryti daugiau ir laikyti šaldytuve iki dviejų savaičių.
  2. Nupjaukite česnako galvučių viršūnėles ir sudėkite į kepimo formą.
  3. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 205 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Tuomet atvėsinkite ir išspauskite skilteles.

Blyneliai:

  1. Cukinijas sutarkuokite, įmaišykite druską ir palikite pastovėti apie 10 min.
  2. Tuomet naudodami ploną audeklą arba kiaurasamtį nuspauskite cukinijas, kad išbėgtų kuo daugiau vandens.
  3. Kiaušinius išplakite su rikota, suberkite miltus, kepimo miltelius ir pagardinkite druska.
  4. Įmaišykite tarkuotas cukinijas ir špinatus.
  5. Gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus šaukštu suformuokite blynelius. Kepkite juos ant vidutinės kaitros po maždaug 3 min. iš abiejų pusių.
  6. Iškepusius blynelius nusausinkite ant popierinės servetėlės ir laikykite šiltoje orkaitėje, kol baigs kepti visi.

Paruoškite rikotos kremą:

1. Išplakite visus reikalingus ingredientus ir patiekite su paruoštais blyneliais ir pjaustytais pomidorais.

2. Apibarstykite žiupsneliu juodųjų pipirų ir papuoškite smulkiavaisiais pomidoriukais (jeigu turite).