Alfo Ivanausko suvožtinis-transformeris

Alfas Ivanauskas / Organizatorių nuotr.
Alfas Ivanauskas / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Valgymo gamtoje sezonas jau oficialiai atidarytas. Juk lauke smagiau valgyti ne tik savaitgaliais, bet ir per pietų pertrauką. Tai įkvėpė Alfas Ivanauską, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėją, sukurti suvožtinį, idealiai tinkantį iškylauti.

„Pirmiausia, norėjau sugriauti mitus dėl didkepsnio. Iki šiol galvojama, kad kepsnį reikia valgyti visą, o man daug įdomiau gerai iškeptą mėsą naudoti gaminant kitus patiekalus. Kadangi šįkart mėsa virto vienu iš suvožtinio ingredientų, jo pagrindui panaudojau prancūzišką batoną. Jis yra tobulas, nes galite pagaminti vieną ilgą sumuštinį arba padalyti jį į kelis mažesnius“, – sako A. Ivanauskas.

Pasak jo, svarbiausia, neruošti šio suvožtinio dar namuose: daug paprasčiau namuose pasiruošti visus ingredientus, o nuvykus į vietą jau sudėlioti viską ant batono. Tokiu būdu išsaugosite jo traškumą.

„Nepamirškite, kad batoną galite rinktis ir viso grūdo, jei norite sveikesnės alternatyvos. Pasistenkite, kad jis būtų šviežias. Jei rūpinatės sveikesne mityba, suvožtinį turėtų papildyti ir daug daržovių bei kokybiška mėsa“, – sako kulinaras.

Didysis iškylos suvožtinis

Didysis iškylos suvožtinis
Didysis iškylos suvožtinis / Organizatorių nuotr.

2–3 asm.

Gaminimas 20 min.

4 puselių konservuotų marinuotų keptų paprikų

100 g kreminio sūrelio („Philadelphia“ tipo)

Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Aliejaus (kepti)

1 sausai brandintos jautienos didkepsnio „Black Angus“

1 prancūziško batono

30–40 g salotų lapų

1–2 vid. dydžio pomidorų

1 nedidelio raudonojo svogūno

8–10 marinuotų cukinijų riekelių

50 g tarkuoto kietojo sūrio

1. Paprikas sutrinkite su kreminiu sūreliu, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, dėkite didkepsnį ir kepkite iš kiekvienos pusės po 3–4 min. arba iki norimo iškepimo lygio. Iškepusį didkepsnį išimkite, palikite „pailsėti“ bent 5 min., pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Supjaustykite didkepsnį griežinėliais.

3. Prancūzišką batoną perpjaukite pusiau išilgai, lengvai prispauskite minkštimą. Pagrindą patepkite paprikų padažu, sudėkite salotų lapus pramaišiui su pomidorų ir svogūnų griežinėliais. Sudėliokite cukinijų riekelės bei didkepsnio griežinėlius.

4. Kitą batono pusę patepkite paprikų padažu, užberkite kietojo sūrio ir uždenkite suvožtinį.

Marinuotos cukinijos

2 cukinijų (~0,5 kg)

1–2 aitriųjų paprikų

Ryšelio krapų

200 ml vandens

100 ml cukraus

1 šaukšto druskos

100 ml baltojo vyno acto

3–4 skiltelių česnako

50 ml aliejaus

1. Cukinijas supjaustykite plonomis riekelėmis, supjaustykite paprikas, česnakus ir krapus. Užvirinkite vandenį, suberkite cukrų bei druską ir kaitindami ištirpinkite.

2. Pabaigoje supilkite actą. Verdančiu mišiniu užpilkite daržoves. Supilkite aliejų.

3. Kai atvės, sudėkite į stiklainiukus ir laikykite šaldytuve.