Alyvuogių aliejaus pažinimo vakare – gurmaniška puota garsenybėms

Gurmaniško vakaro akimirka / Organizatorių nuotr.
Gurmaniško vakaro akimirka / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Alyvuogių aliejus gali būti ne tik skanus, bet ir labai sveikas – tuo įsitikino būrys kviestinių svečių. Ketvirtadienio vakarą Vilniuje buvo surengta paskaita, kurios metu garsenybės mokėsi pažinti, suprasti ir ragauti alyvuogių aliejų. Vakaro metu buvo sugriautas ne vienas mitas apie šį bene kiekvienuose namuose esantį produktą ir išragauti itališki skanėstai.

Paskaitą vedė vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė Liana Davletšina. Moteris ne tik vadovauja itališko maisto mylėtojų parduotuvei „Itališko skonio gurmanai“, bet ir čia pat įsikūrusiai pirmajai Lietuvoje alyvuogių aliejaus mokyklai. Vakaro šeimininkė – tikra itališko maisto žinovė ir mylėtoja, tad su didele aistra ir entuziazmu perdavė svečiams savo žinias.

Į „Ogmios mieste“ įsikūrusią alyvuogių aliejaus mokyklos surengtą paskaitą atvyko vedybų ir renginių planuotoja Kristina Kaikarienė, marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė, aktorė Larisa Kalpokaitė, balerina Kristina Tarasevičiūtė su aktoriumi Martynu Vaidotu, laidų vedėja Daiva Žeimytė, valstybės tarnautoja Nijolė Statkutė, viešųjų ryšių specialistė Jurgita Klimaitė-Riebling su vyru Dirku Riebling, kulinarinės studijos „Čiop Čiop“ vadovė ir tinklaraščio apie maistą autorė Urtė Mikelevičiūtė.

Pakviestieji sužinojo, kaip yra gaminamas alyvuogių aliejus, susipažino su keliomis skirtingomis alyvuogių aliejaus rūšimis. degustavo šviežius itališkus skanėstus. Svečiams buvo patiektos vaišės iš „Itališko skonio gurmanų“ parduotuvės.

Gurmaniško vakaro akimirka
Gurmaniško vakaro akimirka / Organizatorių nuotr.

„Didžiausias mūsų pasididžiavimas – ne tik tyras alyvuogių aliejus, bet ir šviežias sūris. Mūsų sūriai yra visiškai natūralūs. Tą įrodo faktas, kad jie galioja tik savaitę“, – pasakojo vakaro šeimininkė, kuri specialiai šiam vakarui grįžo iš Italijos.

Svečiai ragavo kaštonų lapuose brandinto sūrio ir dvejus metus grapoje su vaisiais brandinto sūrio, taip pat sūrio su trumais. Pasak L. Davletšinos, jis parduotuvėje yra pats populiariausias. Svečiai taip pat degustavo sardinietišką duoną su anglimi, vytintus San Daniele kumpius, Neapolio saliamius, artišokus, pusiau saulėje džiovintus vyšninius pomidoriukus, alyvuoges iš Apulijos, Lacijaus ir Sicilijos. Vakaro puošmena tapo burata – šviežias sūris iš Apulijos, gaminamas iš karvės pieno mozarelos, kurio viduje yra grietinėlė.

Pasak alyvuogių aliejaus someljė, moksliniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus mažina širdies ligų riziką, mažina kraujo spaudimą, kraujo krešumą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Alyvuogių aliejus padeda pagerinti regėjimą, saugo kepenis, jame yra yra medžiagų, kurios sumažina tikimybę susirgti tam tikromis vėžio rūšimis, stiprina imunitetą, padeda išsaugoti sveiką ir gražią odą.