Ankštinės daržovės ne tik skanu, bet ir sveika

Mėsos ir pupelių sriuba / Fotolia nuotr.
Mėsos ir pupelių sriuba / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Jei nutarėte paįvairinti šeimos meniu, gaminkite patiekalus iš pupelių ir avinžirnių. Ir sveika, ir sotu, be to, ankštinės daržovės lėtina senėjimo procesus! 

Avinžirnių salotos su parmezanu ir žolelėmis

Jums reikės: 450–500 g konservuotų avinžirnių, po 2 šaukštus kapotų šviežių bazilikų ir petražolių, 2 šaukštų šviežių citrinos sulčių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, nedidelės česnako skiltelės, 0,5 puodelio tarkuoto parmezano (ar kito kietojo sūrio), pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Avinžirnius nupilkite ir palikite nuvarvėti.
  • Suberkite į dubenį ir sumaišykite su kapotomis žolelėmis, citrinos sultimis, aliejumi ir traiškytu česnaku.
  • Suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais.
  • Gerai išmaišykite ir patiekite.

Pupelių sriuba su jautiena ir daržovėmis

Jums reikės: 250 g baltųjų pupelių, 250 g jautienos išpjovos, 2 morkų, saldžiosios paprikos, 200 g savo sultyse konservuotų pomidorų, svogūno, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio kmynų, 2 skiltelės česnako, šaukšto vyno acto, 1 l sultinio, 2 laurų lapelių, kelių šakelių šviežių čiobrelių, prieskonių, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Pupeles iš vakaro užmerkite vandenyje. Perpilkite į puodą ir užvirkite.
  • Nugriebkite putas, įmeskite česnaką, čiobrelio šakelę, uždenkite ir virkite nustatę vidutinę kaitrą apie 45 minutes.
  • Jautieną supjaustykite juostelėmis, sudėkite į puodą su pupelėmis, pagardinkite druska ir virkite dar 25 minutes.
  • Svogūną, morkas ir saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus. Sudėkite morkas ir paprikas, išmaišykite.
  • Supilkite sultis nuo pomidorų, actą, dalį sultinio, uždenkite ir troškinkite apie 15 minučių.
  • Keptuvės turinį sukrėskite į puodą su jautiena ir pupelėmis, sudėkite susmulkintus pomidorus, supilkite likusį sultinį, įberkite prieskonių, čiobrelių lapelių, druskos ir pipirų. Sumažinkite kaitrą ir virkite dar 40 minučių.

Vegetariškas avinžirnių troškinys su moliūgais ir kariu

Jums reikės: 600 g konservuotų avinžirnių, svogūno, 2 skiltelių česnako, 500 g moliūgo, 4 šaukštų aliejaus, 240 ml daržovių sultinio, šaukšto pomidorų pastos, po šaukštelį prieskonių mišinio „Garam masala“, kario, raudonosios paprikos ir ciberžolės, pagal skonį druskos.

  • Avinžirnius nukoškite ir palikite nuvarvėti. Susmulkinkite svogūną ir česnakus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnakus, „Garam masala“ prieskonius, karį, papriką ir ciberžolę. Išmaišykite ir kaitinkite 3–5 minutes. Moliūgą supjaustykite kubeliais ir suberkite į keptuvę.
  • Išmaišykite ir kepkite 5 minutes.
  • Suberkite avinžirnius, sudėkite pomidorų pastą ir supilkite sultinį.
  • Išmaišykite, uždenkite ir nustatę vidutinę kaitrą troškinkite 15 minučių, vis pamaišydami.
  • Tiekite su karštais ryžiais.

Prancūziškas pupelių troškinys su antiena

Troškiniui: 400 g kiaulių odelių, 140 g rūkytos šoninės, 300 g dešrelių su česnaku, 600 g pupelių, saliero stiebo, didelės morkos, mažo svogūno, 6 skiltelių česnako, 2 pomidorų, 25 g žąsies taukų arba 2 šaukštų aliejaus, po kelias petražolių ir čiobrelių šakeles, 2 laurų lapelių, 8 žiupsnių druskos, 2 žiupsnių maltų pipirų, sutraiškyto gvazdikėlio, 2 šaukštų citrinos sulčių.

Antienai: 4 ančių blauzdelės, 60 g žąsų taukų arba 2 šaukštų aliejaus, 40 g džiūvėsėlių, skiltelės česnako, saujos šviežių petražolių lapų.

  • Pupeles užmerkite iš vakaro šaltame vandenyje.
  • Kiaulių odeles supjaustykite juostelėmis, šoninę – gabaliukais, dešreles – 1 cm storio griežinėliais.
  • Nukoškite pupeles, suberkite į puodą. Sudėkite kiaulių odeles, šoninę ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Užkaiskite ir virkite 15–20 minučių. Nukoškite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių.
  • Gabaliukais supjaustykite salierą, morką ir svogūną. Nulupkite česnakus. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis.
  • Orkaitėms tinkamą keptuvą dėkite ant viryklės, ištirpdykite žąsies taukus ir apie 5 minutes pakepinkite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus. Sudėkite pomidorus ir žoleles, išmaišykite ir sumažinę kaitrą troškinkite dar 5 minutes.
  • Sudėkite dešreles, pupeles, kiaulių odeles ir šoninę, išmaišykite ir užpilkite 500 ml vandens. Užvirkite, nugriebkite putas ir įberkite druskos bei pipirų, įmeskite gvazdikėlį ir supilkite citrinos sultis. Nukaiskite ir šaukite į orkaitę.
  • Kepkite 2 valandas, keletą kartų pamaišykite. Jei pupelės nebus pakankamai minkštos, pakepkite dar 30 minučių.
  • Išimkite, įmaišykite ančių blauzdeles, pašlakstykite jas tirpintais žąsų taukais, užberkite džiūvėsėlių ir traiškyto česnako. Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 2 valandas. Tiekite pabarstę šviežiomis petražolėmis.
{recipe|1626}
{recipe|1882}
{recipe|3024}
{recipe|4436}
{recipe|4480}
{recipe|4546}
{recipe|5400}