Anželos ir Žygimanto Gečų idėja pietums: „Nė neįtartum, kad mėsos čia nė kvapo!“
Pietumis, pusryčiais ir vakariene Anželos (32) ir Žygimanto (27) GEČŲ šeimoje dažniausiai rūpinasi pusantrų metų sūnelį Žaką auginanti mama. Tačiau lepinti brangius žmones skaniais patiekalais jai – vienas malonumas.
Muzikinę karjerą tęsianti Anžela scenoje dabar pasirodo kiek rečiau, bet užsisukusi motinystės džiaugsmuose ir rūpesčiuose rado, kuo paįvairinti buitį, – šiek tiek į pašonę stumtelėjo puodus bei keptuves ir kuria stilingus laisvalaikio drabužius vaikams „GFamily“: „Tokius, kokie patinka mums ir yra patogūs mažyliams.“ Tačiau Anžela nebamba, kad, prižiūrėdama berniuką ir rūpindamasi nauja veikla, kone kasdien turi sukti galvą, ką skanaus patiekti ant stalo vyrui ir sūnui. Radijo stotyje ZIP FM dirbantis Žygimantas savaitgaliais virtuvėje pakeičia žmoną ir šeimai paruošia gardžius pietus. „Jeigu spėju, šiokiadieniais pagaminu ir pusryčius“, – priduria.
Anžela jau penkerius metus yra vegetarė, atsisakė raudonos mėsos ir paukštienos, o žuvis valgo tik kelių rūšių – dažniausiai lašišas ir kiek rečiau tilapijas, menkes, ešerius. „Žygimantas ir Žakas – visavalgiai. Tačiau vyras neišrankus, mėsa kasdien jam nebūtina, tad įprastai mums dviem ruošiu tuos pačius patiekalus, o sūnui gaminu atskirai. Ši mano pamėgta lazanija – vegetariška, tačiau į jos sudėtį įeina sojų faršas, todėl patiekusi draugams vis sulaukiu nustebusių žvilgsnių: „O, Anžela, pradėjai valgyti mėsą?“ Juokais palinksiu galvą. Nė neįtartum, kad mėsos čia nė kvapo!“
Vegetariška lazanija
Sluoksniams:
- 9–12 lazanijos lakštų (priklauso nuo kepimo indo dydžio)
- 400 g fermentinio sūrio
- 6 pievagrybiai
- gabalėlis sviesto
Baltajam padažui:
- 1 l sojų gėrimo arba pieno
- 1 didelis svogūnas
- druskos, juodųjų pipirų ir šviežių arba džiovintų bazilikų
- 3 šaukštai kukurūzų arba kviečių miltų
Raudonajam padažui:
- 1 svogūnas
- 1 morka
- ½ raudonos saldžiosios paprikos
- 1 cukinija
- 80 g sojų faršo
- 400 g konservuotų luptų pomidorų
- aliejaus kepti
- druskos ir pipirų
Anžela pirmiausia ruošia baltąjį padažą. Į sojų gėrimą ar pieną sudeda stambiai supjaustytą svogūną, įberia druskos, juodųjų pipirų ir bazilikų pagal skonį. Užverda ir atvėsina. Tuomet įberia miltų, viską sutrina rankiniu trintuvu ir vėl užkaičia: maišo, kol užverda, paskui palieka atvėsti.
Ruošdama raudonąjį padažą, keptuvėje su šiek tiek aliejaus pakepa daržoves: smulkiai supjaustytą svogūną, stambiai sutarkuotą morką, kubeliais supjaustytas papriką ir cukiniją. Į jau iškeptas daržoves sudeda išvirtą sojų faršą ir konservuotus pomidorus. Pagardina druska ir juodaisiais pipirais. Palieka atvėsti.
Kai padažai jau būna paruošti, Anžela ima kepimo indą ir pradeda sluoksniuoti lazaniją. Pirmiausia indo kraštuose padeda po mažą gabalėlį sviesto, tuomet išdėlioja lazanijos lakštus, užtepa raudonojo padažo, išdėlioja supjaustytus pievagrybius, tada tepa baltąjį padažą, beria tarkuoto fermentinio sūrio. Ir taip kartoja kelis sykius, kol nebelieka ingredientų. Viršutinį sluoksnį baigia lazanijos lakštais, baltuoju padažu ir tarkuotu sūriu.
Orkaitę įkaitina iki 200 laipsnių ir kepa lazaniją apie valandą. „Labai tinka valgyti su pesto padažu“, – siūlo.
Bananų blynai
- 150 g kukurūzų miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis kakavos
- 1 šaukštas cukraus
- 250 ml sojų gėrimo
- aliejaus
- 2 dideli prinokę bananai
Anžela kukurūzų miltus sumaišo su kepimo milteliais, kakava ir cukrumi. Įpila sojų gėrimo, du šaukštus aliejaus ir gerai viską išmaišo. Šakute sutrina bananus ir įmaišo į tešlą.
Keptuvėje įkaitina šiek tiek aliejaus ir ant labai mažos ugnies kepa blynus, kol abi pusės gražiai paruduoja.
„Suaugusiesiems siūlau valgyti su plakta grietinėle ir uogomis, o vaikams – tik su uogomis. Skanaus!“
Žurnalo „Žmonės“ prenumeratą rasite paspaudę ČIA.