Aplink pasaulį su pica

Pica / Fotolia nuotr.
Pica / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Daugelyje pasaulio valstybių kulinarai pakeitė tradicinę picą ir ėmė kepti savo šalių virtuvėms pritaikytus patiekalus. Kai kurie eksperimentai puikiai pavyko ir prigijo. Paragaukite gardžiosios picos variacijų.

JAV: Čikagos pica

Čikagos pica
Čikagos pica / Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Tešlai: 780 ml miltų, 120 ml kukurūzų miltų, 1,5 šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cukraus, 2,5 šaukštelio sausų mielių, 300 ml šilto vandens, 40 g lydyto sviesto, 55 g minkšto sviesto, 5 šaukštų aliejaus.

Padažui: 30 g sviesto, 2–3 šaukštų smulkinto svogūno, žiupsnio džiovintų raudonėlių, 3 traiškytų skiltelių česnako, 800–850 g konservuotų smulkintų pomidorų, žiupsnio cukraus, šaukšto aliejaus, pagal skonį šviežių bazilikų, druskos ir maltų pipirų.

Priedams: 500 g tarkuotos mocarelos, 250 g tarkuoto parmezano, pagal skonį rūkytų dešrelių.

  • Sumaišykite abejus miltus, druską, cukrų ir sausas mieles. Supilkite vandenį, lydytą sviestą ir plaktuvu sukite, kol tešla taps blizgi ir ims verstis per indo kraštus (apie 5 min.).
  • Dubenį ištepkite šaukštu aliejaus, sukrėskite tešlą, aptepkite aliejumi, uždenkite ir palikite pakilti 45–75 minutes.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus, raudonėlius, pipirus ir druską. Po pusės minutės sukrėskite česnakus ir kepkite dar 30 sekundžių. Sudėkite pomidorus, cukrų, išmaišykite ir virkite apie 30–35 minutes, kol padažo sumažės per pusę. Įmaišykite likusį aliejų, bazilikus ir nukelkite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių. Iškočiokite tešlos stačiakampį. Aptepkite minkštu sviestu, palikdami neteptus 1,5 cm kraštus. Susukite vyniotinį, dėkite siūle į apačią ir iškočiokite stačiakampį. Padalykite pusiau. Suformuokite rutulius, dėkite į aliejuotą dubenį ir palikite 45–60 minučių.
  • Dvi išardomas kepimo formas ištepkite aliejumi. Imkite tešlos rutulį, iškočiokite didesnį nei forma apskritimą, įklokite į ją ir suformuokite aukštesnius kraštus. Palikite 5–10 minučių. Tą patį padarykite su antru tešlos rutuliu. Ant kiekvienos picos tolygiai dėkite mocarelos, smulkintų dešrelių, pilkite padažo ir užberkite parmezano. Kepkite apie 25–35 minutes.

Prancūzija: pica su svogūnais Pissaladiere

Čikagos pica
Čikagos pica / Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Tešlai: 200 g kvietinių miltų duonai, šaukštelio druskos, 2 šaukštelių sausų mielių, 150 ml šilto vandens, šaukšto aliejaus.

Priedams: 1 kg supjaustytų svogūnų, 1–2 šaukštų aliejaus, 160 g ančiuvių filė, 2 traiškytų skiltelių česnako, šaukšto cukraus, 2 saujų juodųjų alyvuogių, šakelės čiobrelio, šaukšto džiovintų Provanso žolelių mišinio, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir mieles. Supilkite vandenį, aliejų ir užminkykite minkštą tešlą. Stalą pabarstykite miltais, dėkite tešlą ir minkykite 5 minutes, kol nelips prie rankų. Dėkite atgal į dubenį, uždenkite ir palikite kilti valandą.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Sudėkite česnakus, suberkite cukrų, išmaišykite ir kepkite dar 5 minutes. Įberkite čiobrelio lapelių, Provanso žolelių mišinio, druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 30 minučių, kas 10 pamaišydami. Likus 10 minučių iki pabaigos, atidenkite.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą dar kartą paminkykite, iškočiokite stačiakampį (arba kelis apskritimus) ir dėkite į skardą.
  • Paskleiskite ant tešlos svogūnus, dėkite ančiuvius ir alyvuoges. Kepkite 25–30 minučių.

Japonija: kopūstų pica Okonomiyaki

Čikagos pica
Čikagos pica / Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Tešlai: 260 g miltų, puodelio vandens, po šaukštelį druskos ir kepimo miltelių, 2 šaukštelių cukraus, 450 g kopūstų, 4 kiaušinių, 60 ml sezamų aliejaus, 225 g šviežios kiaulienos papilvės.

Padažui: 2 šaukštų pomidorų padažo, 5 šaukštų Vusterio padažo, 3 šaukštų austrių padažo, 2,5 šaukšto cukraus, pagal skonį majonezo.

  • Kiaulieną supjaustykite siauromis plonomis juostelėmis. Kopūstus susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite miltus, vandenį, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite kopūstus ir gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų tešla. Įmuškite kiaušinius ir dar kartą išmaišykite.
  • Ant vidutinės ugnies įkaitinkite storadugnę keptuvę (apie 5 minutes). Įpilkite šaukštą aliejaus. Krėskite ketvirtadalį tešlos ir formuokite maždaug 15 cm skersmens paplotį. Nespauskite. Ant viršaus dėkite ketvirtadalį kiaulienos ir kepkite apie 3 minutes. Apverskite paplotį mėsa žemyn ir kepkite 5 minutes. Atverskite atgal ir kepkite dar 2 minutes (kol kopūstai suminkštės). Išimkite iš keptuvės. Taip pat iškepkite likusius 3 papločius.
  • Pasigaminkite padažą Tonkatsu: į dubenėlį supilkite pomidorų, Vusterio ir austrių padažus, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Aptepkite padažu picos papločius ir pašlakstykite majonezu.

Turkija: turkiška pica Pide

Čikagos pica
Čikagos pica / Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Tešlai: 450 g miltų, 200 g šilto pieno, po šaukštelį druskos ir cukraus, 3 šaukštų aliejaus, 5 g sausų mielių, kiaušinio.

Priedams: 400 g jautienos faršo, svogūno, 3 skiltelių česnako, 4 pomidorų, 150 g mocarelos, 2 šaukštų smulkintos mėtos (arba šaukštelio džiovintos), 0,5 stiklinės smulkintų petražolių, po truputį citrinos sulčių, maltų kmynų, druskos ir pipirų, kiaušinio aptepti, pagal skonį mėgstamo padažo.

  • Mieles sumaišykite su pienu. Supilkite išplaktą kiaušinį, įmaišykite aliejų, druską, cukrų ir įsijokite miltus. Užminkykite tešlą. Dėkite į aliejuotą dubenį, aptepkite tešlą aliejumi, uždenkite ir palikite kilti 40 minučių. Tešlos turi padvigubėti.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite svieste arba aliejuje. Sudėkite faršą, įberkite druskos, pipirų ir kmynų, išmaišykite. Kepkite 5–7 minutes, dažnai pamaišykite. Nukaiskite, įmaišykite smulkintas petražoles ir mėtas.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Tešlą padalykite į 4 dalis. Iš kiekvienos dalies rankomis suformuokite plokščius ovalus. Juos iškočiokite.
  • Dėkite vieną paplotį į skardą. Ant viršaus paskleiskite ketvirtadalį faršo, palikdama maždaug 2 cm kraštus. Aptepkite mėgstamu padažu.
  • Pomidorus supjaustykite kubeliais, pašlakstykite citrinos sultimis ir ketvirtadalį jų sudėkite ant faršo, užberkite ketvirtadalį mocarelos ir užlenkite picos kraštelius, susukite galuose. Aptepkite kraštus kiaušiniu. Taip pat paruoškite likusias 3 picas. Šaukite į orkaitę ir kepkite 15–18 minučių.
{recipe|3009}
{recipe|3010}
{recipe|3390}
{recipe|3475}
{recipe|3985}
{recipe|4195}
{recipe|4752}