Ar riebalai tikrai yra priešas?

Kumpis / Fotolia nuotr.
Kumpis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Manote, kad niekada nesulieknėsite, jei valgysite riebų maistą? Jei kasdien kirsite po kelis riebius kepsnius, galbūt ir taip. Tačiau visiškai atsisakyti riebalų taip pat būtų didelė klaida...

Nors riebalai deginami paskiausiai ir mažai judant linkę kauptis nepageidaujamose kūno vietose, jų nereikia visiškai atsisakyti. Pasak gydytojų dietologų, kad organizme vyktų normali medžiagų apykaita, turime gauti visų maisto medžiagų: angliavandenių, baltymų ir riebalų. Be pastarųjų organizmas negalėtų palaikyti normalios kūno temperatūros. Kai organizmui trūksta riebalų, gali išsiderinti daugelio organų veikla, gresia nervinė anoreksija, hipotrofija (svorio augimo sutrikimas).

Be riebalų organizmas negalėtų pasisavinti riebaluose tirpių vitaminų, žūtų ląstelės, nusilptų imuninė sistema ir kt. Be to, riebalai yra puikus energijos šaltinis: 1 g riebalų išskiria kur kas daugiau energijos nei toks pat kiekis angliavandenių ar baltymų. Taip pat riebalai šiek tiek lėtina virškinimą. Suvalgius riebesnio maisto, ilgiau išlieka sotumo jausmas, nesinori užkandžiauti. Taigi klaidinga manyti, kad, net metant svorį, reikia visiškai atsisakyti riebalų. Protingai vartojami riebalai net palengvina lieknėjimą.

Specialistų teigimu, į valgiaraštį reikėtų įtraukti kuo sveikesnius riebalus (reikia gauti ir gyvulinių, ir augalinių). Geriausias sveikųjų riebalų šaltinis – alyvuogės, avokadai, augalinis aliejus, žuvis ir jūrų gėrybės, riešutai, saulėgrąžos, grūdų produktai ir kt. Sveikatai ypač naudingų omega-3 riebalų rūgščių yra žuvyse. Ištirta, kad omega-3 riebalų rūgštys gerina smegenų veiklą, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį ir saugo nuo depresijos. Jos skatina geros nuotaikos hormono serotonino išsiskyrimą, todėl nekamuoja bloga nuotaika.

Ne paslaptis, kad daugelis blogą nuotaiką skubame „suvalgyti“. Per dieną moterims pakanka gauti apie 75 g riebalų. Laikantis dietos, reikėtų suvartoti nors 1–2 šaukštelius aliejaus arba suvalgyti 5–8 alyvuoges, 50–100 g riešutų ar pusę avokado.

 

Taip pat skaitykite:

Nuostatos metant svorį: kurios jų klaidingios, o kurios teisingos?

8 mitai apie sveiką maistą

Požiūris į maistą pagal amerikiečių rašytoją M. Pollaną

9 didžiosios dietos klaidos