Ar svarbi maisto spalva?

Saldžiosios paprikos / Fotolia nuotr.
Saldžiosios paprikos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Labai – spalva turi ne mažesnę reikšmę nei skonis su visais vitaminais, mineralais ir kalorijomis. Dietologai teigia, kad tarp naudingų produktų savybių ir jų spalvos yra tiesioginis ryšys.

► Pavyzdžiui, balti produktai: pienas, ryžiai, česnakas, žiediniai kopūstai ir t. t. turi raminantį poveikį, todėl juos patartina vartoti į agresiją linkusiems, dirgliems ir nervingiems žmonėms. Balti produktai taip pat valo organizmą nuo susikaupusių toksinų.

 

► Mėlyni produktai: vynuogės, mėlynės, slyvos turi savybių, kurios itin naudingos regėjimui, taip pat saugo kraujagysles nuo kalkėjimo.

 

Žali produktai: salotos, brokoliai, žirneliai, špinatai ir t. t. turi daug chlorofilo. Daugelyje pasaulio medicinos centrų neseniai nustatyta, kad chlorofilas gelbsti kovojant su infekcinėmis ir net onkologinėmis ligomis. Jis skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, stiprina imuninę sistemą.

 

► Raudoni produktai: burokėliai, paprika, braškės, pomidorai ir t. t. labai naudingi silpnu krauju besiskundžiantiems žmonėms. Tokie produktai taip pat pakelia tonusą, pagerina kraujotaką. Be to, jie naudingi odai ir plaukams.

 

► Oranžiniai produktai: abrikosai, moliūgai, mandarinai, morkos ir t. t. padeda atsistatyti nervų ir raumenų ląstelėms. Taip pat jie naudingi norintiems atsikratyti apatijos, pakelti nuotaiką ir sustiprinti lytinį potraukį.

 

► Geltoni produktai: citrinos, ananasai, obuoliai, sūris, kukurūzai ir t. t. turi flavonoidų, kurie apsaugo nuo trombų susidarymo ir yra naudingi širdžiai. Taip pat gerina medžiagų apykaitą, teikia daug energijos.