Atostogos lėkštėje: receptai, kurie nudžiugins paskutinėmis vasaros dienomis

Gardūs vasariški patiekalai / Jurgitos Vaskel nuotr.
Gardūs vasariški patiekalai / Jurgitos Vaskel nuotr.
Žurnalas „Laimė“
Šaltinis: „Laimė“
A
A

Nors nėra taisyklės, kuriuo metų laiku geriausia ant grotelių gaminti maistą, ruošti ledus ar šaltas sriubas, skaniausi šie patiekalai būtent vasarą. Tai atostogų, gero oro maistas. Atsipalaiduoti, susikelti kojas, nulaižyti šaukštelį, pagauti akimirką – (ne)paprasti dalykai.

Žurnalą „Laimė“ prenumeruokite ČIA.

Šalta sriuba

Šalta sriuba / žurnalo Jurgitos Vaskel nuotr.
Šalta sriuba / žurnalo Jurgitos Vaskel nuotr.

5 porcijos

Gaminti 40 min.

3 nedidelės bulvės,

4 kiaušiniai,

3 agurkai,

10 ridikėlių,

10 svogūnų laiškų,

šviežių krapų,

1 litras kefyro,

1 šaukštas garstyčių,

1 citrinos sultys,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Bulves išvirkite su lupenomis. Leiskite atvėsti, nulupkite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį.

Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite, trynius atskirkite, baltymus susmulkinkite ir sudėkite į dubenį su bulvėmis.

Supjaustykite agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus, krapus, sudėkite į dubenį su bulvėmis ir kiaušiniais.

Kefyrą, garstyčias, citrinos sultis ir trynius sutrinkite maisto smulkintuvu. Užpilkite paruoštas daržoves ir kiaušinių baltymus. Vėsinkite šaldytuve 30 min. Pagal skonį gardinkite druska ir pipirais.

Ant grotelių kepta lašiša su daržovėmis

Ant grotelių kepta lašiša su daržovėmis / Jurgitos Vaskel nuotr.
Ant grotelių kepta lašiša su daržovėmis / Jurgitos Vaskel nuotr.

2 porcijos

Gaminti 30 min.

300 g lašišos filė,

20 g minkšto sviesto,

2 šaukštai medaus,

1 šaukštelis česnakų dribsnių,

1 šaukštelis itališko prieskonių mišinio,

1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos,

¾ šaukštelio aitriosios paprikos,

½ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1 šaukštelis druskos,

po ½ baklažano, cukinijos, pomidoro, nektarino,

keli ridikėliai,

150 g perlinio kuskuso,

alyvuogių aliejaus,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų,

graikiško jogurto patiekti.

Sviestą plaktuvu išsukite su medumi ir prieskoniais.

Kuskusą virkite pasūdytame vandenyje 10 min., perliekite vandeniu, sukrėskite į dubenį, pašlakstykite aliejumi,pagardinkite pipirais. Uždenkite ir laikykite šiltai.

Perpus perpjaukite pomidorą, nektariną ir ridikėlius, baklažaną supjaustykite griežinėliais, cukiniją – juostelėmis. Virtuviniu teptuku aptepkite aliejumi, pasūdykite ir iškepkite ant grotelių.

Filė nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir ant grotelių iš abiejų pusių kepkite po 6–8 min. Baigdami kepti, uždėkite pusę prieskonių sviesto, palaukite, kol ištirps. Apverskite, uždėkite likusį.

Patiekite nedelsdami su kuskusu, daržovėmis ir jogurtu.

Prie šio patiekalo dera šalta išraiškingo vaisių ir uogų aromato arbata „Vasara“.

Braškių ledų ir vaflių desertas

Braškių ledų ir vaflių desertas / Jurgitos Vaskel nuotr.
Braškių ledų ir vaflių desertas / Jurgitos Vaskel nuotr.

2 litrai

Gaminti 1 val. + laikas šaldyti

1 kg braškių,

1 šaukštas cukraus,

2 šaukštai vanilinio cukraus su vanilės grūdeliais,

385 g saldinto sutirštinto pieno,

500 ml plakamosios grietinėlės,

vaflių ledams patiekti.

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.

Braškes sudėkite į kepimo indą, užpilkite cukrumi. Kepkite 45 min., kol braškės sukris ir išskirs sultis. Toliau kepkite dar 15–20 min., kol sultys kiek sutirštės. Sutrinkite maisto smulkintuvu, įmaišykite vanilinį cukrų ir palikite atvėsti.

Braškių tyrei atvėsus, įplakite sutirštintą pieną. Atskirame dubenyje iki standumo suplakite grietinėlę ir įmaišykite į braškių masę.

Ją sukrėskite į šaldyti tinkamą indą, viršų uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldymo kameroje 12 val.

Prieš ragaudami, indą su ledais palaikykite 30 min. kambario temperatūroje. Patiekite su vafliais.