„Jau šis gražus vaikinas man makaronų neprikabins“, – išdidžiai pagalvojo ji. Verslininkas ir virėjas Seydi Vakkas KARTALLI (30) „makaronų nekabino“, bet štai jo kepamos baklavos žmona dailininkė Milda KARTALLI (36) neatsivalgo iki šiol. O tas išdidus kvietimo į diskoteką atsisakymas šiandien turi vardą – po namus bėgioja skvarbių tamsių akių poros dukra penkiametė Maria.
Kartalli pavardę Vilniuje iškart įsiminė mėgstantys rytietiškus saldumynus. Mat Seydi kelerius metus pats kepė baklavą, apie kurią garsas pasklido gana plačiai. Vyras patobulino Osmanų imperijos palikimo receptą – naudojo mažiau cukraus, kepė ir veganams tinkamą variantą, tad gerbėjų buvo nemažai. Visgi ne tiek, kad būtų pakakę išgyventi, – baklavai gaminti Seydi iš užsispyrimo naudojo tik aukščiausios kokybės produktus ir viską darė savo rankomis. Bet iš Gaziantepo miesto, kuris vadinamas Turkijos gastronomijos sostine, kilęs vyras rado kitą išeitį – su draugu ėmė kepti kebabus. Žinantys, koks yra tikrųjų skonis, šio patiekalo tikrai nelaiko prastu.
Pandemija ir šį sumanymą pastumdė, bet visai neužgesino: Seydi sumažino darbuotojams atlyginimus ir darbo valandas – kad tik būtų galima išsaugoti darbą ir nors kokias pajamas, nes kolegos jauni ir neturi santaupų. Pats Seydi prikepė baklavos ir nuvežė Santariškių medikams – jo sesuo tėvynėje dirba ligoninėje, tad norėjo nors kaip padėti tiems, kurie patiria didžiulę riziką ir nuovargį.
Įdomu tai, kad Seydi kulinaro talentą išlukšteno žmona Milda. „Gyvenimo Vilniuje pradžioje Seydi apsižiūrėjo, kad galima gauti nemažai turkiškų produktų, patiekalų, tik geros baklavos trūksta. Tuomet jam ir sakau: „Ne raketų mokslas – kepk pats. Taip, kol išmoksi – užtruks, bet gali pradėti dabar“, – Milda ir šiandien prisimena pirmosios vyro iškeptos baklavos skonį – jis buvo puikus.