Bananai: skanu, bet ar naudinga?

Bananai / Fotolia nuotr.
Bananai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Gyvenk sveikiau (žurnalas)
A
A

Parduotuvėse bananų būna visada – kiaurus metus. Nors Lietuvoje ir neauga, jie jau seniai tapo pačiu įprasčiausiu produktu. Tad pasidomėjome, ar iš šių saldžių vaisių yra kokios naudos, ar jais galime tik greitai ir pigiai skrandį „užkimšti“.

Iš tiesų bananų minkštime yra įvairių vertingų medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, šiek tiek magnio, mangano, sieros. 100 g sveriančiame vaisiuje yra apie 100 kcal. Dabar mitybos specialistai bananų rekomenduoja valgyti net ir tiems, kuriems anksčiau draudė, pavyzdžiui, sergantiesiems cukriniu diabetu, nes bananų glikeminis indeksas yra gerokai mažesnis nei paprastų saldumynų, kurie diabetikams yra tabu. Žinovai sako, kad suvalgius bananą iškart pagerėja nuotaika. Bananai puikiai tinka ir mažyliams: minkšta konsistencija, itin retos alerginės reakcijos. Nereikėtų pamiršti dar vieno bananų privalumo – šiuos vaisius patogu valgyti net tada, kai nėra kur nusiplauti rankų.

 

Kuo naudingi

Nors bananai nerūgštūs, juose daug vitamino C, kuris būtinas geram organizmo atsparumui. Dar bananuose yra nemažai karotino ir vitamino E. Gana poros bananų per dieną, ir organizmas gaus užtektinai šių sveikatai ir grožiui būtinų medžiagų. Moterims vieną kitą bananą verta suvalgyti malšinant premenstruacinio sindromo sukeltus negalavimus. B grupės vitaminai ir mikroelementai, kurių gausu bananuose, bent truputį pakels nuotaiką ir pagerins savijautą.

Be vertingų medžiagų, šių vaisių ir konsistencija ypatinga: ji, kitaip nei daugelio vaisių, švelni ir minkšta, ne dirgina, o atvirkščiai, tarsi sutepa visą virškinamąjį traktą. Todėl bananais gali mėgautis ir opalinių kamuojami ligoniai, kuriems daugelis vaisių išvis nerekomenduojama.

 

Ar bananai gali pakenkti?

¤ Bananuose yra daug krakmolo, o nuo kitų vaisių jie skiriasi tiek, kiek bulvė nuo kitų daržovių.

¤ Piktnaudžiauti bananais nepatariama turintiesiems antsvorio, bet tik piktnaudžiauti – vienu kitu vaisiumi pasimėgauti tikrai galima.

¤ Tiesa, bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą. Šio nemalonumo lengvai išvengsite, jei bananų nevalgysite po sočių pietų ir neužgersite kava.

¤ Bananai šiek tiek tirština kraują, didina jo krešumą, todėl šių vaisių nerekomenduojama valgyti tiems, kuriuos vargina įvairios trombozės, ypač venų varikozė.

¤ Yra duomenų, kad vyrams bananai gali sukelti erekcijos sutrikimų, bet didelės bėdos čia tikrai nėra – tokį poveikį turėtų tik labai didelis kiekis vienu ypu suvalgytų vaisių. Vienas kitas bananas tikrai nepakenks.

 

Truputis istorijos

Bananai – vieni pirmųjų žmogaus augintų vaisių. Indijoje jie buvo žinomi jau prieš 3,5 tūkst. metų: Plinijaus raštuose yra minima, kad Aleksandras Makedonietis ir jo kariauna valgė bananų Indijoje. Šie vaisiai vaizduojami ir egiptiečių freskose. Maždaug apie 650 m. bananai pasiekė Šiaurės Egiptą, šiek tiek vėliau jie pradėti auginti ir Afrikoje. 15 a. vergų pirkliai bananų atgabeno į Kanarų salas. Iš ten šie saldūs vaisiai nukeliavo į Ameriką. Dabar didžiausios bananų plantacijos auginamos Antiluose, Vakarų Afrikoje, Vidurio ir Pietų Amerikoje.

 

Kaip išsirinkti gardžiausius

Bananmedis – iš tiesų yra iki 4 m ilgio lapus užauginanti žolė, subrandinanti didžiules vaisių kekes. Bananai užauga per 75–150 dienų. Bananai skinami žali, nes transportuoti galima tik neprinokusius vaisius. Vėsiose talpyklose jie laikomi, kol žievė pageltonuoja ar paraudonuoja (nelygu veislė). Bananus geltona žieve galima iš karto valgyti. Kartais žievė būna išmarginta rudomis dėmelėmis. Taip atsitinka dėl to, kad iki išvysdami prekybos centrų šviesą vaisiai yra laikomi šaltai. Paruduoja tie, kurie laikyti per žemoje temperatūroje. Tas rudumas – tik prastesnė prekinė išvaizda, vaisiaus maistinių savybių nekeičia. Kartais pasitaiko neįprastai briaunotų bananų. Tokie išties nelabai skanūs. Mat aštrios briaunos – tai ženklas, kad bananai nuskinti pernelyg anksti ir neatskleis savo tikrojo skonio.

 

Geri patarimai

¤ Jei nusipirkote dar žalokų bananų, visą kekę padėkite į vėsesnę vietą ir laukite, kol sunoks. Jei norite, bananus galite suvynioti į popierių, bet jokiu būdu nelaikykite plastikiniame maišelyje!

¤ Jei nusipirkote prinokusių bananų ir matote, kad tiek iškart nesuvalgysite, laikykite ne kekėje, o išskirstykite po vieną – ilgiau išliks nepernokę.

¤ Jei matote, kad nespėsite suvartoti bananų, kuriems gresia pernokti, juos galite išgelbėti taip: kiekvieną ruduoti pradėjusį vaisių nulupkite, suvyniokite į šaldymo maišelį ir laikykite šaldymo kameroje. Šaldytų bananų galite dėti plakdama vaisių kokteilius – jie suteikia puikią konsistenciją ir malonaus saldumo. Jei plaktuvas užtektinai galingas, net nereikia bananų atšildyti. Beje, porą šaldytų bananų sutrynusi su sauja uogų, pagaminsite gardžius ir sveikus ledus, kurie tinka net diabetikams.

 

Taip pat skaitykite:

Obuoliai gydo ir gražina

7 negalavimai, kuriuos padeda įveikti morkos

Daržovės ir vaisiai lieknėjimui