Beatos Nicholson virtuvė: 3 baltymais praturtintų sumuštinių receptai

Beata Nicholson / Organizatorių nuotr.
Beata Nicholson / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Viena svarbiausių maistinių medžiagų, žūt būt reikalingų žmogaus organizmui, yra baltymai, o jų šaltiniu gali tapti net ir teisingai parinkta duona ir prie jos derantys produktai. Kulinarė, televizijos laidų vedėja B.Nicholson dalijasi mėgstamų sumuštinių receptais, kuriuose baltymų – apstu.

Pasak B.Nicholson, teisingai pasirinkus duoną ir priderinus ingredientus, baltymais savo organizmą galime praturtinti jau pusryčių metu.

„Duonoje esantys įvairūs grūdai ir sėklos – moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenys ne tik pagardina jos skonį, bet ir tampa baltymų šaltiniu. Tad atspėti, kokioje duonoje daugiausia baltymų, paprasta – kuo didesnis sėklų kiekis duonos riekelėje, tuo daugiau ten bus baltymų. Jei tokią duoną derinsime su kiaušiniu, varškės sūriu ar grūdėta varške, iš vakaro keptos mėsos griežinėliu, apsirūpinsime pakankamu kiekiu baltymų nuo pačio ryto“, – sako B.Nicholson.

Žinia, kad baltymai žmogaus organizme atlieka visą eilę skirtingų funkcijų: jie būtini ne tik raumenims vystytis, bet ir siekiant užtikrinti sklandžią smegenų veiklą ir kraujotaką, imuninės ir hormoninės sistemų veiklą, norint lengviau susikaupti ar įveikti nuovargį, atminčiai gerinti, teigiamoms emocijoms skatinti.

B.Nicholson pateikia tris baltymais praturtintų sumuštinių receptus.

Sumuštinis su avokadu

Reikės:

Sumuštinių duonos „Beatos virtuvė“ su sėklomis, avokado, kiaušinio, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų.

„Paruošti tokį sumuštinį lengva ir greita. Avokado minkštimą sutrinkite šakute, pašlakstykite citrinos sultimis, trupučiu alyvuogių aliejaus, užberkite druskos, pipirų, jei norisi aštriau – uoginės paprikos žiupsnį. Viską išmaišykite ir tepkite ant duonos riekelių. Kiaušinį išvirkite su marškinėliais, ar iškepkite keptuvėje ir jį sodinkite ant sumuštinio viršaus. Norint skonį paįvairinti, galite sumuštinį pagardinti gabalėliu sūdytos lašišos“, – sako B.Nicholson.

Sumuštinis su fetos sūriu

Reikės:

„Laba aviža“ porcijinės duonelės, fetos sūrio, mažų pomidoriukų ar vynuogių, saulėgrąžų daigų.

„Sumuštinis patiks tiems, kas mėgsta pavalgyti kiek sūriau. Jį pagaminti taip pat itin nesudėtinga: tereikia ant duonos riekės užtepti fetos sūrio, o ant viršaus uždėti sultingo pomidoro griežinėlius ar per pusę perpjautas vynuoges. Tam, kad sumuštinis būtų dar maistingesnis, jį papuošti galite saulėgrąžų daigais. Žinoma, rinktis svarbu pagal skonį – tiks ir kiti žalumynai“, – sako B.Nicholson.

Sumuštinis su burokėlių paštetu ir silke

Reikės:

„Urtės 7 grūdų“ viso grūdo duonos, sūdytos silkės filė, burokėlio, saujelės krapų, mėlynojo svogūno, šaukšto lazdynų riešutų, šlakelio alyvuogių aliejaus, šaukšto balzaminio acto, šaukštelio sojų padažo, šlakelio vandens, žiupsnelio pipirų.

„Na o ruošiant šį gardų sumuštinį, paplušėti reiks kiek labiau. Tačiau verta – skonis toks puikus, kad puikiai tiks ir šventiniam stalui. Įvyniotą į foliją burokėlį orkaitėje kepkite apie pusantros valandos, arba naudokite jau virtą. Svogūną supjaustykite riekelėmis ir pakepinkite keptuvėje su šaukštu aliejaus. Į virtuvinį kombainą supilkite riešutus ir susmulkinkite iki pat miltų, tuomet sudėkite burokėlį, svogūną, įpilkite aliejų, actą, vandens ir sojų padažą, taip pat pipirus ir druską. Sumalkite – štai ir paštetas. Jo tepkite ant duonos, o ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustytos silkės. Galiausiai, apibarstykite krapais. Skanaus“, – linki B.Nicholson.