Begliutenė dieta: ar tikrai ji tokia sveika?
Dieta, kurios metu atsisakoma gliuteno turinčių produktų, sparčiai užkariauja Ameriką.
Ką čia užkariauja – amerikiečiai pamišę dėl begliutenių produktų, nors pirmykštė tokių produktų „paskirtis“ buvo padėti celiakija sergantiems pacientams, kuriems gliutenas gali rimtai sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą ir sveikatą. Mat celiakija sergantiems pacientams pasireiškia tam tikros autoimuninės reakcijos, ir į organizmą patekęs gliutenas pradeda žaloti plonųjų žarnų audinius. Taigi dieta be gliuteno turinčio maisto yra vienintelė išeitis celiakija sergantiesiems.
Tačiau begliutenė dieta jau traukia visus. Tarp kitko, ne tik amerikiečius. Plinta ši mada ir Europoje, ir Australijoje. Tik štai australai nusprendė išsiaiškinti, ar tokia dieta išties yra ne be reikalo amerikiečių liaupsinama.
Australai ištyrė 3200 begliutenių produktų ir tų pačių produktų analogus su gliutenu tam, kad nustatytų mitybinę begliutenių produktų vertę ir naudą dietos besilaikančiojo sveikatai. Pasirodo, tos naudos nėra tiek jau ir daug, kaip buvo manyta.
Tyrimo vadovas daktaras Jasonas Wu teigia, kad žmonės kraustosi iš proto dėl begliutenių produktų ir dažnai linkę sumokėti žymiai didesnę kainą vien dėl išganingo užrašo ant pakuotės „Gluten free“. Tačiau ištyrus bendrą mitybinę vertę, pasirodė, kad šie produktai nėra jau tokie sveiki ir mūsų sveikatai naudingi. Mat tuose produktuose, kurie pažymėti kaip begliuteniai, neretai esti mažiau vitaminų ir mineralinių medžiagų nei gliuteno turinčiuose produktų analoguose.
Taip pat skaitykite: Specialistai rekomenduoja: kaip išsirinkti tinkamiausią duonos rūšį
Įdomu ir tai, kad skambius užrašus netruko pasigauti maisto produktų vadybininkai. Tokios etiketės klijuojamos netgi ant tų produktų, kurie ir šiaip gliuteno neturi. Ir tai veikia.
Štai nuo 2011 metų begliutenių produktų pardavimai šoktelėjo ir padidėjo dvigubai. Begliutenė duona, kepiniai, makaronai, javainiai, padažai užkariauja maisto rinką.
Ką mokslininkai pataria šiuo atveju? Ne tik nurimti dėl begliutenių produktų mados, bet ir nediagnozuoti sau celiakinės ligos, kai jos nėra. Nemažai žmonių, patiriančių viduriavimą, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą ar nuovargį diagnozuoja sau celiakiją ir nusprendžia vartoti tik begliutenius produktus.
Užuot vaikiusis šių produktų mados, verta rinktis daug daržovių, vaisių ir skaidulų turinčią dietą. Taip užsitikrinsite sklandžią virškinamojo trakto veiklą ir dailią figūrą.