Vasaros dietos: mėgaujamės vaisiais, uogomis ir daržovėmis
Vasara mums dovanoja daug šviežių uogų, vaisių ir daržovių, tad būtų neprotinga nepasinaudoti tuo ir nepapildyti savo organizmo vitaminais ir mikroelementais visiems metams.
Daržovės bei vaisiai turi daug skaidulų, kurios yra didžiausias susikaupusių riebalų priešas bei efektyviai išvalo virškinamąjį traktą. Be to, didžiulis vitaminų ir mineralų kiekis, esantis vaisiuose ir daržovėse, stiprina imunitetą bei paruošia žiemos sezonui.
Vaisių ir uogų dieta
Ši dieta turi kelis variantus:
1. Griežta 3 dienų vaisių ir uogų dieta;
2. 7 dienų vaisių ir uogų dieta;
3. Platesnio raciono vaisių ir uogų dieta, kurios metu galima valgyti ne tik uogas bei vaisius, bet ir grūdus, pieno produktus bei žuvį.
Nesvarbu, kokios iš šių dietų laikysitės, turite nepamiršti šių pagrindinių taisyklių:
- Per dieną reikia išgerti ne mažiau nei 1,5 litro vandens.
- Vaisiai bei daržovės turi būti vietiniai. Egzotiškų ir atvežtinių skanumynų galime valgyti žiemą, be to, juose mažiau vitaminų bei mineralų. Išimtis: arbūzai, melionai, persikai ir vynuogės.
- Būtina vaikščioti gryname ore, nenaudoti draudžiamų produktų ir neužsiimti sunkia fizine veikla.
- Verta žinoti, kad šviežios uogos, ypač braškės ir žemuogės, yra stiprūs alergenai. Jeigu prasidėtų alergija, turite liautis laikytis dietos ir pasikonsultuoti su gydytoju.
Griežta 3 dienų vaisių ir uogų dieta
Laikantis šios dietos per 3 dienas galima netekti 3–4 kg. Dieta iš tiesų labai veiksminga, tačiau įsidėmėkite – kai kurios uogos ir vaisiai gali sukelti alergiją, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą, virškinamojo trakto ligų paūmėjimą.
Dietos esmė: atsisakyti visų produktų išskyrus sezoninius vaisius bei daržoves. Švieži vaisiai bei daržovės, nors yra mažai kaloringi, mažina apetitą bei suteikia sotumo jausmą.
Pavyzdinis dietos valgiaraštis:
1 diena: 0,5 kg braškių, 5 obuoliai, 4 kriaušės, 0,5 kg mėlynųjų vynuogių;
2 diena: stiklinė žemuogių, 6 obuoliai, 6 kriaušės, 0,5 kg vyšnių;
3 diena: stiklinė mėlynių, 5 obuoliai, stiklinė vyšnių, 10 abrikosų.
Priklausomai nuo vaisių ir uogų derėjimo laiko, kai kuriuos produktus galima keisti slyvomis, persikais, trešnėmis, arbūzais arba melionais.
7 dienų vaisių ir uogų dieta
Per 7 dienas galima netekti 5–7 kg. Dietos pagrindas – vaisiai bei daržovės, tačiau 7 dietos dieną valgiaraštis pasipildo pieno produktais, kietuoju sūriu ir avižine koše.
Taip pat skaitykite: 15 vaisių: kaip jie padeda atsikratyti antsvorio
Pavyzdinis dietos valgiaraštis vienai dienai:
Pusryčiai: vandenyje virta avižinė košė su mėgstamais vaisiais ir uogomis, obuolys, arbata;
Priešpiečiai: stiklinė bet kokių uogų;
Pietūs: pieno kokteilis su vaisiais ir uogomis, 100 g varškės;
Pavakariai: 2 obuoliai, bet kokie vaisiai;
Vakarienė: vaisių ir uogų kokteilis su kefyru, 50 g neriebaus kietojo sūrio.
Avižinę košę galima virti piene, bet tokiu atveju ją derėtų valgyti su uogomis. Arbatą galima gerti ne tik pusryčiams, o bet kuriuo dienos metu.
Platesnio raciono vaisių ir uogų dieta
Besilaikant šios dietos galima vartoti ne tik vaisius bei daržoves, bet ir ryžių bei grikių košes, varškę, grietinę, kefyrą, kiaušinius, jūrų gėrybes ir žuvį.
Dietos trukmė – 2 savaitės, per kurias galima netekti 8–10 kg.
Pavyzdinis dietos valgiaraštis vienai dienai:
Pusryčiai: stiklinė kefyro, kiaušinis, obuolys;
Priešpiečiai: sezoniniai vaisiai (pagal poreikį), arbata;
Pietūs: grikių košė, stiklinė jogurto, vaisiai bei daržovės;
Pavakariai: 100 g varškės su uogomis;
Vakarienė: 150 g virtos žuvies, stiklinė uogų arba keli vaisiai, arbata.
Daržovių dieta
Vasara mus lepina ne tik šviežiais vaisiais bei uogomis, taip pat įvairiomis daržovėmis. Ar galima įsivaizduoti vasarą be sultingų pomidorų ar traškių agurkėlių?
Taip pat skaitykite: Žuvies dieta: padeda išvengti raukšlių ir atsikratyti kilogramų
Laikytis šios dietos derėtų vasaros pabaigoje, kai sudera baltagūžiai ir žiediniai kopūstai, baklažanai, pomidorai ir saldžioji paprika. Dietos trukmė – 7 dienos, per kurias turėtumėte netekti 7–8 kg.
Beje, vietoj daržovių virimo ar troškinimo, galite jas ruošti ant atviros ugnies, pavyzdžiui, ant grotelių. Toks paruošimo būdas nepadidina kalorijų skaičiaus, o patiekalui suteikia pikantiško skonio ir aromato.
Pavyzdinis dietos valgiaraštis vienai dienai:
Pusryčiai: šviežių daržovių salotos su žalumynais (be aliejaus), vaisiai;
Priešpiečiai: virti žiediniai kopūstai, stiklinė pomidorų sulčių;
Pietūs: daržovių sriuba su žirneliais, vaisiai;
Pavakariai: stiklinė pieno (du kartus per savaitę) arba vaisių salotos;
Vakarienė: troškintos daržovės, vaisiai.