Čiau, Italia!
Pasikvieskite draugus šeštadienio vakarienei ir surenkite jiems tikrą itališką puotą – su keptų pomidorų sriuba, makaronais, bulvių virtinukais. Italijos patiekalai skanūs, lengvai virškinami ir, svarbiausia, lengvai pagaminami.
Brusketos su pomidorais, alyvuogėmis ir bazilikais
Jums reikės: čiabatos, 150 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 250 g pomidorų, 2 česnako skiltelių, saujos tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos, pipirų, šviežio baziliko ir alyvuogių aliejaus.
- Čiabatą supjaustykite 1 cm storio riekelėmis ir padžiovinkite sausoje keptuvėje, skrudintuve ar orkaitėje.
- Česnaką sutraiškykite, sumaišykite su šaukšteliu aliejaus ir ištepkite duonos riekeles.
- Pomidorus, alyvuoges ir baziliką susmulkinkite, sudėkite į dubenį, įberkite druskos, pipirų ir įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Išmaišykite ir krėskite ant duonos riekelių.
- Pabarstykite parmezanu.
Keptų pomidorų sriuba
Jums reikės: 800 g pomidorų, 10 laurų lapelių, 300 g pomidorų savo sultyse, česnako skiltelės, svogūno, pagal skonį druskos, pipirų ir itališkų žolelių mišinio, aliejaus kepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Pomidorų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir, išpjovę kotelių likučius, sudėkite į kepimo indą.
- Tarp jų ir ant dugno sudėliokite laurų lapelius, įpilkite truputį vandens. Šaukite į orkaitę ir kepkite 30 minučių – jie turi gerokai apkepti. Išimkite ir palikite atvėsti.
- Susmulkinkite svogūną ir sutraiškykite česnakų skilteles. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, suberkite svogūnus su česnakais ir kepinkite, iki suminkštės.
- Sudėkite pomidorus savose sultyse, pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių.
- Atvėsusius keptus pomidorus nulupkite ir suplakite elektriniu plaktuvu.
- Supilkite padažą iš keptuvės ir taip pat suplakite.
- Sriubą pagardinkite itališkomis žolelėmis. Būtinai supilkite nuo keptų pomidorų likusį skystį ir išmaišykite.
Makaronai su krevetėmis ir fetos padažu
Jums reikės: 250 g plokščių makaronų, šaukšto alyvuogių aliejaus, svogūno, 3 česnako skiltelių, pagal skonį aitriųjų paprikų dribsnių, 60 ml baltojo vyno arba vištienos sultinio, 960 ml smulkintų pomidorų savo sultyse, šaukštelio džiovinto raudonėlio, 500 g krevečių, 120 ml tarkuoto fetos sūrio, po šaukštą kapotų šviežių krapų ir petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
- Svogūną ir česnakų skilteles susmulkinkite.
- Svogūnus suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir nustačiusi mažą kaitrą pamaišydama kepinkite apie 5–7 minutes.
- Suberkite česnakus, aitriųjų paprikų dribsnius ir dar kepinkite apie minutę.
- Supylusi vyną arba sultinį troškinkite kelias minutes.
- Sukrėskite pomidorus, įberkite raudonėlio, išmaišykite ir troškinkite apie 10 minučių. Sudėjusi nuvalytas krevetes dar patroškinkite 2–4 minutes.
- Suberkite tarkuotą fetą, pagardinkite druska, pipirais ir lengvai permaišykite su makaronais.
Bulvių virtinukai pomidorų padaže
Jums reikės: 800 g bulvių, 200 g miltų ir dar šiek tiek stalui pabarstyti, kiaušinio, pagal skonį druskos.
Padažui: šaukšto alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukšto sviesto, 4 skiltelių česnako, 800 g pomidorų tyrės, žiupsnio cukraus, pagal skonį druskos ir pipirų, 3–4 šaukštų grietinės, saujos tarkuoto parmezano.
- Bulves nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir šiek tiek atvėsinkite. Nulupkite ir sutrinkite. Stalą pabarstykite miltais ir sukrėskite bulvių košę.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį.
- Ant bulvių suberkite pusę miltų ir išminkykite. Įdėkite 2 šaukštus kiaušinio plakinio ir minkykite 5–7 minutes. Sudėkite likusią kiaušinio plakinio dalį ir dar paminkykite – tešla turi būti minkšta, bet ne lipni.
- Padalykite ją į 4–5 dalis ir suformuokite rutulius. Po vieną dėkite ant miltuoto paviršiaus, suplokite ir iškočiokite rankomis. Kiekvieną gautą ploną dešrelę perpjaukite į 2 dalis ir iškočiokite dar ploniau. Paplokite ir supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais.
- Užvirkite puode vandenį, pasūdykite ir įpilkite šlakelį aliejaus, kad virtiniai nesuliptų.
- Virkite apie 3 minutes.
- Pagaminkite padažą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų su sviestu, sudėkite traiškytus česnakus ir pakepinkite 30 sekundžių. Sukrėskite pomidorų tyrę ir gerai išmaišykite. Įberkite cukraus, druskos ir pipirų. Kaitinkite apie 5 minutes. Įmaišykite grietinę.
- Krėskite padažo ant virtinukų ir užberkite parmezano.