Čiau, Italia!

Makaronai / 123rf.com nuotr.
Makaronai / 123rf.com nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Pasikvieskite draugus šeštadienio vakarienei ir surenkite jiems tikrą itališką puotą – su keptų pomidorų sriuba, makaronais, bulvių virtinukais. Italijos patiekalai skanūs, lengvai virškinami ir, svarbiausia, lengvai pagaminami.

Brusketos su pomidorais, alyvuogėmis ir bazilikais

Brusketa su pomidorais ir bazilikais
Brusketa su pomidorais ir bazilikais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: čiabatos, 150 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 250 g pomidorų, 2 česnako skiltelių, saujos tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos, pipirų, šviežio baziliko ir alyvuogių aliejaus.

  • Čiabatą supjaustykite 1 cm storio riekelėmis ir padžiovinkite sausoje keptuvėje, skrudintuve ar orkaitėje.
  • Česnaką sutraiškykite, sumaišykite su šaukšteliu aliejaus ir ištepkite duonos riekeles.
  • Pomidorus, alyvuoges ir baziliką susmulkinkite, sudėkite į dubenį, įberkite druskos, pipirų ir įpilkite alyvuogių aliejaus.
  • Išmaišykite ir krėskite ant duonos riekelių.
  • Pabarstykite parmezanu.

Keptų pomidorų sriuba

Trinta itališka pomidorų sriuba
Trinta itališka pomidorų sriuba / Recepto autoriaus nuotr.

Jums reikės: 800 g pomidorų, 10 laurų lapelių, 300 g pomidorų savo sultyse, česnako skiltelės, svogūno, pagal skonį druskos, pipirų ir itališkų žolelių mišinio, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  • Pomidorų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir, išpjovę kotelių likučius, sudėkite į kepimo indą.
  • Tarp jų ir ant dugno sudėliokite laurų lapelius, įpilkite truputį vandens. Šaukite į orkaitę ir kepkite 30 minučių – jie turi gerokai apkepti. Išimkite ir palikite atvėsti.
  • Susmulkinkite svogūną ir sutraiškykite česnakų skilteles. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, suberkite svogūnus su česnakais ir kepinkite, iki suminkštės.
  • Sudėkite pomidorus savose sultyse, pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių.
  • Atvėsusius keptus pomidorus nulupkite ir suplakite elektriniu plaktuvu.
  • Supilkite padažą iš keptuvės ir taip pat suplakite.
  • Sriubą pagardinkite itališkomis žolelėmis. Būtinai supilkite nuo keptų pomidorų likusį skystį ir išmaišykite.

Makaronai su krevetėmis ir fetos padažu

Makronai su krevetėmis
Makronai su krevetėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 250 g plokščių makaronų, šaukšto alyvuogių aliejaus, svogūno, 3 česnako skiltelių, pagal skonį aitriųjų paprikų dribsnių, 60 ml baltojo vyno arba vištienos sultinio, 960 ml smulkintų pomidorų savo sultyse, šaukštelio džiovinto raudonėlio, 500 g krevečių, 120 ml tarkuoto fetos sūrio, po šaukštą kapotų šviežių krapų ir petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Svogūną ir česnakų skilteles susmulkinkite.
  • Svogūnus suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir nustačiusi mažą kaitrą pamaišydama kepinkite apie 5–7 minutes.
  • Suberkite česnakus, aitriųjų paprikų dribsnius ir dar kepinkite apie minutę.
  • Supylusi vyną arba sultinį troškinkite kelias minutes.
  • Sukrėskite pomidorus, įberkite raudonėlio, išmaišykite ir troškinkite apie 10 minučių. Sudėjusi nuvalytas krevetes dar patroškinkite 2–4 minutes.
  • Suberkite tarkuotą fetą, pagardinkite druska, pipirais ir lengvai permaišykite su makaronais.

Bulvių virtinukai pomidorų padaže

Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta / Lauros Kanevičiūtės nuotr.

Jums reikės: 800 g bulvių, 200 g miltų ir dar šiek tiek stalui pabarstyti, kiaušinio, pagal skonį druskos.

Padažui: šaukšto alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukšto sviesto, 4 skiltelių česnako, 800 g pomidorų tyrės, žiupsnio cukraus, pagal skonį druskos ir pipirų, 3–4 šaukštų grietinės, saujos tarkuoto parmezano.

  • Bulves nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir šiek tiek atvėsinkite. Nulupkite ir sutrinkite. Stalą pabarstykite miltais ir sukrėskite bulvių košę.
  • Dubenėlyje išplakite kiaušinį.
  • Ant bulvių suberkite pusę miltų ir išminkykite. Įdėkite 2 šaukštus kiaušinio plakinio ir minkykite 5–7 minutes. Sudėkite likusią kiaušinio plakinio dalį ir dar paminkykite – tešla turi būti minkšta, bet ne lipni.
  • Padalykite ją į 4–5 dalis ir suformuokite rutulius. Po vieną dėkite ant miltuoto paviršiaus, suplokite ir iškočiokite rankomis. Kiekvieną gautą ploną dešrelę perpjaukite į 2 dalis ir iškočiokite dar ploniau. Paplokite ir supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais.
  • Užvirkite puode vandenį, pasūdykite ir įpilkite šlakelį aliejaus, kad virtiniai nesuliptų.
  • Virkite apie 3 minutes.
  • Pagaminkite padažą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų su sviestu, sudėkite traiškytus česnakus ir pakepinkite 30 sekundžių. Sukrėskite pomidorų tyrę ir gerai išmaišykite. Įberkite cukraus, druskos ir pipirų. Kaitinkite apie 5 minutes. Įmaišykite grietinę.
  • Krėskite padažo ant virtinukų ir užberkite parmezano.
{recipe|2035}
{recipe|3415}
{recipe|3584}
{recipe|4597}
{recipe|5225}
{recipe|5380}
{recipe|5388}