„Ir žiemą valgau beveik vien žalią maistą – salotas, įvairias daržoves, vaisius“, – kaip viesulas sukdamasi virtuvėje atskleidžia dainininkė Miglė Vilčiauskaitė-Migloko (28).
Miglei nuo mažens neskanu mėsa, išgėrusi kavos ji prastai jaučiasi, nevartoja pieno ir duonos gaminių.
Dainininkės raciono pagrindą sudaro žalumynai, vaisiai ir daržovės, įvairios pupelės, avinžirniai, kruopos. „Stengiuosi būti veganė, bet niekaip negaliu atsisakyti žuvų – jos man labai skanu“, – išduoda savo silpnybę. Sveiką, lengvą maistą mėgsta ir kiti šeimos nariai. Net Miglės trejų metų sūnus mielai kerta košes, salotas, griežtai atsisako valgyti mėsą.
Miglė išduoda, kad sveika mityba – jos genuose: bene didžiausia sveikuolė šeimoje yra močiutė. Dainininkė juokiasi, kad klausytis pamokymų, kaip reikėtų sveikai gyventi, ne visuomet smagu, bet kažkas atmintyje lieka, tad patarimus ji pritaiko.
„Ruošiant maistą man labai svarbu šviežumas. Stengiuosi valgyti tai, kas suteikia energijos, bet neapsunkina organizmo, – pasakoja. – Dažniausiai mano lėkštėje būna daug salotų. Žiemą – ir kas nors šilto prie jų, tarkim, falafeliai. Aš juos dievinu!“
Falafeliai su salotomis ir pomidorų padažu
Falafeliams:
1 kg avinžirnių
2–3 virtos bulvės
prieskoninių žolelių (petražolių, krapų, kalendrų, bazilikų)
masalos
druskos
česnakų
aliejaus kepti
Salotoms:
žalialapių salotų
pomidorų
saldžiosios paprikos
svogūnų laiškų
brokolio
skrudintų moliūgų sėklų
papajų sėklų miltelių
druskos
alyvuogių aliejaus
citrinos
Padažui:
pomidorų
imbiero
svogūnų laiškų baltosios dalies
druskos
pipirų
citrinžolių
alyvuogių aliejaus
Daugiausia dėmesio reikalauja falafeliai. Jiems skirtus avinžirnius reikia užmerkti nakčiai. Jei yra laiko – galima pamirkyti ir parą. Miglė sako, kad jeigu jie pradeda leisti daigelius – tik geriau.
Išmirkusius avinžirnius ji nukošia ir sumala. Kartu su avinžirniais sumala bulves. Į mišinį suberia žoleles, prieskonius, įspaudžia česnakus.
Viską gerai išmaišo ir porai valandų padeda lauke ant sniego, kad atvėstų. Iš atvėsusios masės daro graikinio riešuto dydžio kukulaičius. Juos kepa įkaitintame aliejuje.
Salotoms skirtus ingredientus susmulkina, pagardina prieskoniais, apšlaksto aliejumi ir citrinos sultimis.
Padažui skirtus ingredientus sutrina trintuvu. „Padažas turi būti aštrokas – kaip šviežia adžika“, – pabrėžia Miglė.
Veganiškas vaisių dubenėlis
1 porcija
keli šaukštai veganiško šilauogių jogurto
keli griežinėliai mango
keli griežinėliai banano
2 saulėje džiovinti abrikosai
1 griežinėlis šviežio imbiero
keli migdolai be luobelių
1 vandenyje pamirkyta džiovinta slyva
1 griežinėlis apelsino
2 juostelės saldžiosios paprikos
po žiupsnelį veganiškų proteinų, cinamono, kakavos, papajų sėklų miltelių
Į dubenėlį Miglė deda jogurtą, ant jo – vaisius, riešutus, imbierą ir saldžiąją papriką. Viską apibarsto pagardais.
Išduoda, kad papajų sėklų, kurios vertinamos kaip antioksidantas, miltelių pasiruošia pati: juodas šių vaisių sėklytes sudžiovina ir sumala. Jų skonis primena juoduosius pipirus, jaučiamas kakavos poskonis.
Gardūs, sveiki, sotūs pusryčiai paruošti!