Dalios Ibelhauptaitės pasiūlymas šventiniam stalui – netikras zuikis
Šv. Kalėdos, kaip nė viena mūsų šventė, kasmet šeimininkių reikalauja didžiausios išmonės ir pastangų paruošti šeimos stalą. Šį kartą vienu iš savo mėgstamiausių receptų dalinasi Vilnius City Operos meno vadovė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė.
Taip pat skaitykite: Kalėdiniam vaikų stalui: 15 skanėstų receptų
Visi esame įsitikinę, kad netikras zuikis yra tradicinis lietuviškas patiekalas, be kurio neapsieina nė viena didele šventė. Tačiau „netikras zuikis“ nėra lietuvių išradimas! Panašių receptų yra ir angliškoje bei prancūziškoje virtuvėse. Neretai į zuikį yra žiūrima šiek tiek su ironija, bet visur, kur valgoma mėsa, yra gaminama kažkas panašaus: amerikiečiai valgo meat loaf (mėsos kepalas), prancūzai kepa įvairiausius terrine, anglai meat pie (mėsos pyragas). Visi jie yra įvairios sluoksniuotos mėsos kepiniai.
Aišku, mėsa nebūtinai turi būti išpjova ar filė, gali būti tiesiog sumalti galiukai ir iš to padarytas puikus šventinis patiekalas, kurį galima pagaminti nebrangiai. Lietuvoje zuikiai kepami iš anksto ir valgomi šalti, ir ypač populiaru valgyti su krienais.
Taip pat skaitykite: Šv. Kalėdos pagal Ruslaną Bolgovą: keptas viščiukas su 5 skirtingais įdarais
Na, o Anglijoje mėsos pyragai nuo seno buvo pats populiariausias žiemos maistas tiek turtuolių, tiek varguomenės. Ir kokių tik jie jų nepridaro! Su pačiais įvairiausiais įdarais… Aišku, populiariausi yra mėsos pyragėliai, nors šiais laikais galima rasti visko – ir vištienos, ir daržovių įdarų. Ko gero, patys žymiausi britų mėsos pyragėliai buvo kepami Svynio Todo draugės Mrs. Lovett, su žymiai egzotiškesniais įdarais… Bet Lietuvoje tokiu legendų apie mėsos pyragėlius mes neturime, tai belieka tenkintis mūsų kukliu netikru zuikiu.
Zuikis, kuris kepamas mūsų namuose, yra su morkomis ir obuoliais, nes jos suteikia sultingumo ir šiek tiek spalvos. Naudojame gerą rūkytą kaimišką šoninę, bet galima visai atsisakyti šoninės ir naudoti tik kiaulieną. Visada galima mėsą pamaišyti – pridėti veršienos ar kalakutienos, tik nereikėtų naudoti pačios liesiausios mėsos, nes zuikis turi būti minkštutis, riebesnis, kitaip iškepęs bus išdžiūvęs ir susitraukęs...
Na, o prie zuikelio nepamirškite mišrainės!
Netikras zuikis pagal Dalią Ibelhauptaitę
Reikės:
- 1 kg liesos maltos kiaulienos,
- 200 g šoninės,
- didelio svogūno,
- 2 morkų,
- Su visa oda sutarkuoto obuolio,
- 3 kiaušinių,
- 2 saujų džiūvėsėlių,
- prieskonių: čiobrelių, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, trupučio muskato, trupučio kalendros,
- druskos.
Kaip paruošti:
1. Keptuvėje pačirškiname šoninę.
2. Į keptuvę sudedame labai smulkiai susmulkintą svogūną, tarkuotas morkas ir obuolį, patroškiname.
3. Sumaišome keptuvės turinį su malta kiauliena, prieskoniais, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska.
4. Dedame į formą ir pašauname į orkaitę.
5. Iš pradžių 1 val. kepame uždengę folija 180 ̊C karštumo orkaitėje, po to dar pusvalandį karštesnėje orkaitėje, jau nuėmę foliją. Valgomas ir šaltas, ir šiltas. Skanaus!