Daržoves – į šaldiklį!

Šaldytos daržovės / Fotolia nuotr.
Šaldytos daržovės / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Žiemą nereikės pirkti nežinia kokiomis sąlygomis pramonininkų užaugintų šaldytų daržovių, jeigu nepatingėsite užsišaldyti sunokusių savo ar močiutės darže. Raskite laiko pasirūpinti šiųmečiu derliumi...

Svariausia priežastis, dėl kurios daržoves geriau šaldyti nei konservuoti, ta, kad jose lieka daugiau maistinių medžiagų. Šaldymas neatima daug laiko, apsieinama be ne itin sveiko acto, cukraus, druskos.

♦ Subrendusius nepažeistus brokolinius ir žiedinius kopūstus, išskirstytus žiedynais, porus, stambias morkas, šparagines pupeles, kukurūzų burbuoles supjaustykite 3–4 cm gabalėliais.

♦ Iš nuluptų perpus perpjautų cukinijų, moliūgų, neluptų saldžiųjų paprikų išskobkite sėklas, minkštimą stambiai supjaustykite.

♦ Kad daržo gėrybės neprarastų įprastos spalvos, atšildant neištižtų, į specialią tarą (plastikines dėžutes ar maišelius) jas dėkite apdorotas verdančiu vandeniu. Pusę didelio puodo pripilkite vandens, užvirinkite.

♦ Paruoštas daržoves sudėkite į sietelį su rankena, kelioms minutėms panardinkite jį į verdantį vandenį.

♦ Ištraukusi perliekite daržoves šaltu (galite atvėsinti jį ledukais) virintu vandeniu, palikite nuvarvėti ir atvėsti (kietesnes daržoves galite švelniai nuspausti popieriniu rankšluosčiu).

♦ Supakuokite į pasirinktą tarą ir dėkite į šaldiklį.   

Plikymo laikas, laikymo trukmė:

Daržovės

Plikyti

Laikyti

Briuseliniai kopūstai

3 min.

iki 12 mėn.

Žiediniai kopūstai

4 min.

iki 12 mėn.

Morkos

5 min.

iki 12 mėn.

Brokoliai

3 min.

iki 12 mėn.

Šparaginės pupelės

3 min. 

iki 12 mėn.

Gliaudyti žirniai

2 min.

iki 12 mėn.

Cukinijos

3 min.

iki 12 mėn.

Moliūgai

1 min.

iki 10 mėn.

Saldžiosios paprikos

2 min.

iki 10 mėn.

Porai

3 min.

iki 10 mėn.

Kukurūzų burbuolės

4 min.

iki 8 mėn.

KULINARINIS EKSPERIMENTAS

Užsišaldykite šviežių agurkų!

Iš tinkamai paruoštų ir užšaldytų tokių daržovių žiemą pasigaminsite gaivių salotų ar šaltibarščių.

♦ Agurkus nulupkite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas, minkštimą supjaustykite smulkiais kubeliais.

♦ Suberkite į specialius šaldymo indelius, sandariai uždarykite ir dėkite į šaldiklį.       

♦ Daržoves pjaustykite stambiais gabalais, šiaudeliais tarkuoti švieži agurkai atšilę pavandenija, praranda gerą skonį.