Daugiaryžis – penktadienio vaišėms
Įvairių skonių daugiaryžis – puiki išeitis laukiantiems svečių. Jo paruošti galima ir didžiausią katilą. Gausiai pagardinkite prieskoniais, sūriu, daržovėmis ir tikrai maloniai nustebinsite svečius.
Vegetariškas su daržovėmis
Jums reikės: 250 g ryžių, 100 ml sauso vyno, šaukšto sviesto, litro daržovių sultinio, 3 šaukštų aliejaus, svogūno, 3 česnako skiltelės, pakuotės šaldytų šparaginių pupelių, stiklinės žaliųjų žirnelių, poro, kelių šviežių arba konservuotų smidrų, pagal skonį druskos, pipirų, saujelės tarkuoto sojų sūrio.
- Šparagines pupeles atšildykite, nuvarvinkite. Porus supjaustykite griežinėliais.
- Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje.
- Į keptuvę supilkite ryžius ir pakaitinkite. Į juos šliūkštelėkite vyno, palaukite, kol susigers, ir po truputį supilkite sultinį. Atsiminkite, kad kita sultinio porcija pilama tik tada, kai ryžiai sugeria ankstesnę.
- Kitoje keptuvėje aliejuje pakepinkite susmulkintą porą, suberkite pupeles, uždenkite keptuvę ir troškinkite apie 6 min. Į masę suberkite žirnelius. Viską gerai išmaišykite, sukrėskite į paruoštus ryžius ir išdėliokite į lėkštes.
- Ant viršaus užberkite tarkuoto sojų sūrio ir patiekite.
Sotus su pievagrybiais
Jums reikės: apie 300 g ryžių, 1,5 stiklinės pievagrybių, svogūno, 500 ml natūralaus daržovių sultinio, nedidelio saliero stiebo, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų petražolių, 100 ml sauso baltojo vyno, 120 g parmezano.
- Pievagrybius nuvalykite, nuplaukite, pasmulkinkite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite. Salierus supjaustykite kubeliais.
- Visas daržoves sukrėskite į keptuvę su karštu aliejumi ir kepkite apie 5 min., kol pasidarys skaidrios.
- Į keptuvę su suminkštėjusiomis daržovėmis suberkite ryžius ir kaitinkite, kol jie sugers visą daržovių skystį.
- Į masę po truputį supilkite vyną. Kai ryžiai sugers ir jį, po samtelį supilkite ir sultinį. Troškinkite, kol suminkštės.
- Patiekalą nukelkite nuo viryklės. Į jį pagal skonį įberkite druskos, pipirų, įkrėskite sviesto ir ką tik sutarkuoto sūrio.
- Pagardinkite kapotomis petražolėmis.
Su jūrų gėrybėmis
Jums reikės: 200 g ryžių, 2 salierų stiebų, svogūno, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų aliejaus, 400 g jūrų gėrybių mišinio, apie 500 ml vištienos sultinio, 100 ml sauso baltojo vyno, 100 g kietojo sūrio „Džiugas“, 2 šaukštų kapotų petražolių, šaukšto sviesto, aitriosios paprikos ankšties, žiupsnelio maltų kalendrų.
- Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir sukapokite su česnakais ir svogūnu.
- Svogūnus pakepkite aliejuje.
- Kai jie suminkštės, įpilkite stiklinę ryžių ir stiklinę vyno. Galiausiai iš lėto supilkite daržovių sultinį.
- Jūsų gėrybių mišinį atšildykite, nuvarvinkite.
- Kitoje keptuvėje likusiame šaukšte aliejaus pakepinkite česnakus ir aitriąsias paprikas, suberkite jūrų gėrybių mišinį, kalendras ir kaitinkite apie 6 min.
- Jūrų gėrybių mišinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite į ryžius ir nukelkite keptuvę nuo viryklės.
- Į masę įmaišykite sviestą, šviežiai sutarkuotą sūrį, papuoškite petražolėmis ir išdalykite į lėkštes.
Egzotiškas su vištiena
Jums reikės: 200 g ryžių, nedidelės mėlynųjų vynuogių kekės, 250 g vištienos filė, svogūno, pusės puodelio kokosų pieno, 400 ml vištienos sultinio, saujelės kedrinių pinijų, 2 šaukštų aliejaus, šaukšto sviesto, pagal skonį druskos, pipirų.
- Vištieną susmulkinkite, pakepinkite svieste su žiupsneliu druskos.
- Kedrines pinijas pakepinkite sausoje keptuvėje.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame aliejuje.
- Į masę suberkite ryžius ir šiek tiek pakepinkite.
- Ten pat supilkite kokosų pieną. Jai ryžiai jį sugers, po truputį supilkite sultinį.
- Į išbrinkusius ryžius sukrėskite keptą vištieną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Vynuoges nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, sukrėskite į daugiaryžį ir maišydami kaitinkite, kol jos suminkštės.
- Į paruoštą patiekalą įmaišykite skrudintas kedrines pinijas ir iš karto patiekite.