Modelis Deimantė Guobytė – virtuvėje: veganiški jos ir sutuoktinio Luko džiaugsmai
Modelis Deimantė Guobytė (27) penkiolikos atsisakė mėsos ir žuvų, o prieš penkerius metus – ir pieno produktų. Ilgakojė gražuolė vis dažniau sukasi virtuvėje, nes gaminti veganiškus valgius tenka ne tik sau, bet ir sutuoktiniui Lukui.
„Gyvename Klaipėdoje, o šiame mieste nėra nė vieno veganams skirto restorano, todėl esu tiesiog priversta gaminti namuose, – juokiasi Deimantė. – Anksčiau nemaniau, kad man taip patiks ruošti įvairius patiekalus – ypač saldumynus. Stengiuosi saldėsiais per daug nepiktnaudžiauti, nes kenkia figūrai. Gaila, kad Lukas jų nemėgsta ir vos paragavęs atiduoda man. Užtat negaliu įsivaizduoti savo mitybos be avokadų. Esu tikra jų gerbėja.“
Žaliavalgiškas mėlynių tortas
12 porcijų
Torto pagrindui:
- 160 g migdolų
- 40 g žemės riešutų
- 50 g kokosų drožlių
- 150 g džiovintų vaisių (Deimantė rekomenduoja datules)
- žiupsnelis druskos
Anakardžių kremui:
- 300 g anakardžių
- 300 g mėlynių arba šilauogių
- 5 šaukštai agavų sirupo (galima pakeisti medumi)
- 4 šaukštai citrinų sulčių (galima pakeisti apelsinų)
- 3 šaukštai tirpinto kokosų aliejaus
- žiupsnelis druskos
- 7 g agaro miltelių
Papuošti:
kokosų drožlių ir mėgstamų uogų
Visus pagrindui skirtus ingredientus Deimantė sudeda į smulkintuvą ir smulkina tol, kol pasidaro lipni masė, ja iškloja 20 centimetrų skersmens torto formą, stipriai prispaudžia prie dugno ir deda į šaldytuvą.
Anakardžius mirko vandenyje per naktį. „Išmirkyti riešutai atskleidžia geriausias savybes, juos lengviau susmulkinti ir suvirškinti“, – paaiškina. Visus ingredientus, išskyrus agaro miltelius, smulkintuvu susmulkina iki kreminės masės.
Į atskirą dubenėlį įpila 100 g vandens ir suberia agaro miltelius – palaiko kelias minutes, kad išbrinktų. Paskui viską pakaitina iki užvirimo, kelias minutes pamaišo ir supila į anakardžių kremą – masę greitai ir gerai išmaišo. Tai padaryti galima ir plaktuvu.
Kremą iškart supila ant šaldytuve sustingusio pagrindo: „Torto paviršius dėl agaro greitai sustingsta ir beveik iš karto jį galima puošti šviežių kokosų drožlėmis arba uogomis.“
Chia pudingas su mangų ir apelsinų tyre
2 porcijos
- 4 šaukštai chia – ispaninių šalavijų – sėklų
- 300 ml augalinio pieno
- ½ mango
- ½ apelsino
- 1 citrina
- šviežių arba šaldytų mėgstamų uogų: aviečių, mėlynių, šilauogių
- kokosų drožlių
Deimantė chia sėklas suberia į indą su augaliniu pienu. Gerai išmaišo ir palieka 5 minutes brinkti, tada dar kartą išmaišo. Deda į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms arba per naktį.
Atšaldytą pudingą sudeda į serviravimo indelius. Trintuvu sutrina pusę mango ir apelsino, užpila tyrę ant pudingo, papuošia avietėmis ir mėlynėmis, pabarsto kokosų drožlėmis (galima ir riešutais).
Avokadų ir bananų ledai be pridėtinio cukraus
„Gaivūs, skanūs ir sveiki ledai. Avokadas suteikia jiems gražią žalią spalvą ir daug vitaminų. Kartais ruošdama įdedu kakavos – išeina patys tikriausi šokoladiniai ledai“, – sako Deimantė.
- 4 prinokę bananai
- 2 prinokę avokadai
- 2 šaukštai citrinų sulčių
Bananus ji supjausto griežinėliais, paskleidžia ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar skardos ir deda į šaldymo kamerą. „Geriausia šaldyti per naktį“, – pataria.
Elektriniu trintuvu avokadus sutrina su citrinų sultimis. Į trintuvo indą sudeda šaldytus bananus ir dar sykį ištrina iki kreminės tekstūros. Ledais galima mėgautis iš karto arba palaikyti šaldiklyje 15–20 minučių. „Bet ne ilgiau, nes taps per kieti.“